RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Ізраїль у вогні, на вулицях погроми: фото, відео сутичок 12 травня

У середу, 12 травня, ХАМАС продовжив обстріли центру і півдня Ізраїлю. В результаті обстрілу загинули шість ізраїльтян, десятки людей отримали поранення. Увечері на вулицях міст почалися погроми і сутички.

Апостроф зібрав всі подробиці.

Армія оборони Ізраїлю заявила, що у відповідь на обстріли була змушена атакувати будинки, що належать лідерам терористів. Удари наносилися по домівках "бригадного генерала" Басама Іси в місті Газа, "бригадного генерала" Рафи Саламе в Хан Юнісі і керівника військової розвідки ХАМАС Мухаммада Язурі. Один з ударів було завдано по вежі Аль Шорук в секторі Газа, в якій за даними Ізраїлю розміщувалися командні пункти терористів.

Обстріли ізраїльських міст

Увечері були завдано ударів по населених пунктах центральної та південної частини країни. Більшість ракет були перехоплені системою ПРО "Залізний купол". Одна з ракет вразила житловий будинок в Ашкелоні на півдні країни, в результаті загинув місцевий житель. Ще один снаряд уразив житловий будинок в місті Сдерот, де постраждали шестеро людей, серед них - 6-річний хлопчик. Пізніше дитина померла.

Прес-служба Армії оборони Ізраїлю повідомила, що 12 травня з 06:00 і до 20:00 з сектора Гази в бік Ізраїлю було запущено не менше 180 ракет. Запуск 40 ракет привів до їх падіння на території сектора Гази.

Заворушення і погроми на вулицях

Увечері в різних містах країни мали місце напади арабів на євреїв і аналогічні дії з боку активістів єврейських екстремістських організацій.

Зокрема, ізраїльтянин був побитий арабами камінням і палицями на площі Егед в Акко. Його стан оцінюється як критичний. Десятки арабів в місті кидали каміння в поліцейських. Ще один ізраїльтянин був побитий в Хайфі.

У місті Лод були розгромлені магазини палестинців.

На набережній у Бат-Ямі натовп євреїв намагався лінчувати араба. Чоловік, який перебував за кермом автомобіля, врізався в розділову огорожу, після чого спробував виїхати з місця події. Натовп витяг чоловіка з автомобіля і жорстоко побив. Медики доставили потерпілого в лікарню. Його стан важкий і стабільний.


Представників влади Бат-Яма закидали камінням. Мер міста і інспектори намагалися розняти дві групи молодих людей, в той час як на місці подій не було жодного співробітника поліції. Потерпілим була надана медична допомога на місці, поліція також із запізненням прибула на місце події і взяла контроль над ситуацієй.

Представники поліції заявили, що їм вдалося блокувати спробу групи активістів, озброєних холодною зброєю, а також ланцюгами і кастетами, дійти до Яффо, де хулігани планували напасти на арабів.

У Тверії проходив мітинг єврейських жителів, які протестували проти бездіяльності поліції під час погромів в Лоді. Араб, який опинився на місці демонстрації, зазнав нападу і отримав легкі поранення. У Хайфі відбулися зіткнення між арабами і поліцейськими. Силовики застосували спецзасоби.

У Лоді починаючи з 20:00, діє комендантська година, однак це не завадило групам погромників з числа арабських жителів міста продовжити підпалювати автомобілі, що належать євреям. На вулиці Аба Сільвер почалися масові заворушення, в ході яких 30-річний ізраїльтянин отримав кульові поранення середнього ступеня тяжкості. Через годину був поранений ще один ізраїльтянин.

Звернення Нетаньяху

Пізно ввечері 12 травня прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху виголосив промову перед Кнесетом, звернувшись до лідерів ХАМАС і ряду країн:

"Ми, народ Ізраїлю, в боргу перед вами. Ви досягли успіху там, де зазнали поразки. Бо ніколи раніше в історії сучасної Держави Ізраїль евреі̆скіі̆ народ не був так згуртований, як одна людина з єдиним серцем. Всі в Ізраїлі, ліві і праві, світські і релігійні, єдині в розумінні того, що ворога, що поклялявся в геноциді нашого народу, неможливо примирити.

І тепер, коли ви продовжуєте без розбору запускати смертоносні ракети, спрямовані на те, щоб скалічити і вбити якомога більше мирних жітелів, в той час як ви боягузливо ховаєтеся за своїми власними громадянами, ви продовжуєте надихати нас твердо триматися нашої єдності. Які б суперечки у нас, євреїв, ні виникали один з одним, тепер ми знаємо, що у нас одна спільна мета: ми переможемо вас.

Але зараз ми даємо вам останній шанс. Протягом 24 годин все ракетні обстріли - я маю на увазі всі ракетні обстріли - припиняться. Повністю. Назавжди.

Офіційно повідомляю, що наші танки зосереджені біля кордону з Газою, напоготові артіллерійська і авіаційна підтримка. Ми вже скинули листівки над північними частинами сектора Газа, попереджаючи мирних жітелів про наш наближення і про те, що вони повинні негайно евакуюватися на південь. Якщо вам не вдасться виконати наш ультиматум, ми прийдемо і, з Божою допомогою, на цей раз не підем. Кожен сантиметр завойованої нами землі буде приєднано до Ізраїлю, так що звідти ніколи не буде більше нападів на наших мирних жітелів.

Навіть в цьому випадку ми продовжимо тримати двері відкритими, щоб дозволити вам витончено здатися. У той момент, коли ви оголосите, що складаєте зброю, ми зупинимо наш поступ і намітимо нові кордони. Якщо ви продовжите атакувати наших громадян, ми продовжимо котитися на південь, виганяючи вас з території, яку ви ніколи більше не заразите своєю злою присутністю.

Мені дуже боляче, що ваші мирні жителі залишаться без даху над головою. Але не ми вибрали цю воі̆ну; ви це зробили. І якщо наш вибір - між тим, щоб дозволити нашим громадянам бути безжальними жертвами вашої жорстокості, або перетворити ваших цивільних осіб в біженців, я шкодую, що ми повинні вибрати останнє. Якби ви любили свій народ так само сильно, як ненавидите наш, цієї війни ніколи б не сталося.

Решті світу: Ізраїль втомився від ваших безперервних докорів, що ми повинні "проявляти стриманість". Коли все ваше населення знаходиться під постійним ракетним обстрілом непримиренного ворога, заявлена мета якого - вбивство кожного чоловіка, жінки і дитини на вашій землі, тоді ви можете прийти і поговорити з нами про "стримування". А до тих пір ми з повагою пропонуємо вам тримати свої подвійні стандарти при собі. На цей раз ХАМАС зайшов занадто далеко, і ми зробимо все можливе, щоб захистити наше населення".