RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Після 12 років правління Нетаньяху в Ізраїлі обрали нового прем'єра і спікера Кнесету

У неділю, 13 червня, парламент Ізраїлю більшістю голосів затвердив новий склад коаліційного уряду, поклавши край 12-річному правлінню Біньяміна Нетаньяху.

Про це повідомляє BBC News.

Після рекордного правління Нетаньяху терміном на п'ять років, він іде у відставку. Новим главою уряду Ізраїлю стане ексміністр оборони, правий політик, лідер блоку "Ямін" Нафталі Беннет.

Беннет вступив в коаліцію з центристською партією, очолюваною Яіром Лапідом. Сторони домовилися, що правління Беннета триватиме два роки, після чого він поступиться цим місцем Лапіду на такий же термін до нових парламентських виборів.

Перед початком голосування Беннет подякував Нетаньяху за довгу службу на посту прем'єр-міністра країни. Він зазначив, що Біньямін Нетаньяху і його дружина Сара "багато чим пожертвували на благо держави Ізраїль". Водночас Беннет констатував небувалий розкол в країні.

Представників двох крайніх правих релігійних партій видалили із залу засідання з формулюванням "за спробу зриву процедури голосування" через гучні вигуки "Лікуд". Сам Нетаньяху назвав свого наступника "фейковий правим". При цьому він звинуватив у зраді правого політичного курсу не самого Беннета, а його однопартійців, які пішли на угоду з лівоцентристами.

Читайте також матеріал "Апострофа": Кінець епохи Нетаньяху: чи зможуть в Ізраїлі прибрати прем'єра, який "засидівся"