RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кінець епохи Нетаньяху: чи зможуть в Ізраїлі прибрати прем'єра, що "засидівся"

Ізраїльська опозиція готова прибрати главу уряду

Беньямін Нетаньягу Беньямін Нетаньягу Фото: Getty images

Ізраїльська політична криза досягла свого апогею. Основною перешкодою в процесі формування уряду стало те, що на парламентських виборах хоч і перемогла партія чинного прем'єр-міністра Беньяміна Нетаньяху, "Лікуд", але при цьому не набрала потрібної кількості голосів для формування уряду. Різношерсті в ідеологічному плані опоненти глави ізраїльського уряду готові об'єднатися. "Апостроф" розбирався, чи вдасться ізраїльській опозиції вирвати владу з чіпких рук Нетаньяху.

Після дострокових виборів до Кнесету відбулася низка подій - бойові дії між Ізраїлем і Палестиною, укладення між ними перемир'я, неоднозначна реакція США на всі згадані події. Але головна причина політичної кризи нікуди не зникла. Досі Ізраїль не має сформованого уряду, а Беньямін Нетаньяху, який утримує крісло прем'єр-міністра вже 12 років, а тільки виконує обов'язки голови уряду.

Нагадаємо, що позачергові парламентські вибори в Кнесет 24-го скликання пройшли 23 березня 2021 року на тлі політичної кризи в Ізраїлі, наслідків пандемії коронавірусу і кримінальних розслідувань проти глави уряду Нетаньяху. В результаті на четвертих за ліком позачергових виборах в Ізраїлі за два з невеликим роки правляча права партія "Лікуд", очолювана прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху, хоч і набрала найбільше голосів серед ізраїльських партій, проте для формування уряду "Лікуду" не вистачило 31 голосу. Тепер влада дістанеться тому, хто збере комбінацію з політичних партій і 61 голос мандатів з 120 членів парламенту. І схоже, все йде до того, що це станеться вже найближчим часом.

Прем'єрське крісло від розслідування береже

Незважаючи на серйозні ідеологічні відмінності між усіма ізраїльськими партіями, що пройшли в Кнесет, зараз політична арена розділилася на два полярних табори - за і проти Нетаньяху. Для самого Бібі, як називають в Ізраїлі чинного прем'єр-міністра, збереження поточної посади - питання виживання, оскільки проти нього порушено кримінальні справи - за підозрою у хабарництві, шахрайстві і зловживанні довірою.

Однак у неділю, 30 травня, лідер ізраїльської правої партії "Яміна" і екс-міністр оборони країни Нафталі Беннет заявив про намір працювати спільно з главою центристської партії "Еш Атид" Яіром Лапідом над формуванням нового Кабінету міністрів. За словами Беннета, спроби створити ротаційний уряд з Біньяміном Нетаньяху не принесли бажаного результату, тому що ніхто не вірить, що обіцянки будуть виконані.

Подібне рішення партії "Яміна" може визначити політичну долю нинішнього глави кабінету Біньяміна Нетаньяху. Сам Нетаньяху виступив незабаром після заяви Беннета і піддав його різкій критиці, звинувативши в особистих амбіціях, і закликав не формувати лівий уряд, "який може виявитися небезпечним для Ізраїлю, а створити міцний, гарний для країни правий уряд". Все вирішиться в середу, 2 червня, коли у опозиції закінчується термін на подання своєї коаліції.

Зв'язані однією метою

Ізраїльська ліберальна партія "Еш Атід", очолювана Яір Лапідом, зібрала навколо себе низку партій, які погодилися створити коаліцію для формування нового уряду, але для цього потрібно отримати підтримку арабської партії РААМ і правої політичної сили "Яміна" Нафталі Беннета. Самі по собі ці дві партії набрали небагато голосів - 4 і 7 "багнетів" відповідно, проте рівно 11 людей не вистачає для створення коаліції, щоб сформувати новий уряд.

Як повідомляє експерт політичний експерт Українського інституту майбутнього Ілля Куса, арабська партія РААМ спочатку погодилася брати участь в коаліції Яір Лапіда проти Нетаньяху, але після початку ескалації військових дій між Палестиною та Ізраїлем араби залишили коаліцію з огляду на очевидні протиріччя, однак після укладення перемир'я і припинення ескалації арабська партія повернулася до коаліції, після чого у опозиції з'явився реальний шанс змістити Нетаньяху.

"Коли арабська партія РААМ повернулася в коаліцію після укладення перемир'я між Палестиною та Ізраїлем, останнє слово залишалося за Нафталі Беннетом, який заявив, що підтримає нову коаліцію опозиції. У цій історії Нафталі Беннет виступив "сірим кардиналом". Володіючи невеликою кількістю голосів, він зміг виторгувати собі посаду прем'єр-міністра, оскільки від рішення партії "Яміна" залежало формування коаліції, і, відповідно, піде або залишиться Нетаньяху", - повідомив "Апострофу" Ілля Куса.

Водночас, експерт зазначив, що Нетаньяху вміло скористався ситуацією з початком сутичок і протестів в Старому місті Єрусалиму, які спричинили за собою ескалацію конфлікту між Ізраїлем і Палестиною.

"Ескалація ізраїльсько-палестинського конфлікту дала тактичну перевагу Нетаньяху, зокрема в питанні розвалу опозиційної коаліції. Однак Нетаньяху недооцінив бажання своїх політичних конкурентів змістити його з поста прем'єр-міністра. До речі, уряд, який збирається сформувати опозиційна Нетаньяху коаліція, є дуже нестійким. Вони дуже різні ідеологічно. По суті, всі ці партії об'єднані своєю нелюбов'ю до Нетаньяху, більше їх нічого не тримає разом. Більш того, в разі якщо опозиція сформує уряд, то, найімовірніше, він буде проміжним, і Ізраїль все одно чекають дострокові вибори, просто через якийсь час", - розповідає експерт.

Білий дім зробив хід конем

У ситуації з ізраїльською політичною кризою свою партію зіграли і США. Варто згадати, що попередник чинного президента США Байдена Дональд Трамп надавав таку підтримку Ізраїлю, яку цілком можна назвати цілковитою і часом навіть демонстративною. Існує думка що чималу роль в багаторазовому переобранні Нетаньяху зіграла підтримка Адміністрації Трампа. Однак з початком президентства Байдена стало помітно, що колишній козир в особі особистої дружби з Трампом тепер перетворився на такий собі бич для Нетаньяху. Це стало помітно по позиції США щодо недавньої ескалації ізраїльсько-палестинського конфлікту, на тлі якого Нетаньяху очевидно намагався заробити собі політичні очки, але США в цей раз були досить стримані в своїх симпатіях Ізраїлю.

Крім того, в Сенаті зазвучали нові настрої. Наприклад, сенатор Берні Сандерс наполегливо закликав демократів відмовитися від продажу надточної зброї Ізраїлю, і його вже підтримали деякі американські політики. Сам факт подібної риторики змушує по-новому поглянути на поточний стан американо-ізраїльських відносин.

Утім, на думку експерта ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександра Краєва, Адміністрація Байдена не підтримує Нетаньяху, з огляду на зв'язки останнього з лобістами Трампа і відповідного шлейфа, але в той же час, США все так само підтримують Ізраїль без будь-яких застережень.

"У контексті недавньої ізраїльсько-палестинської ескалації примітно, що, в той час як низка західних країн закликала до беззастережного припинення вогню, США все одно заявили, що Ізраїль має право закінчити ту військову операцію, яку він почав. Крім того, США одні з небагатьох говорили, що Ізраїль має повне право на оборону будь-якими засобами, цю ж тему США педалювали на Генасамблеї і на інших майданчиках ООН. Тобто США все так само підтримують Ізраїль, і роблять все що вони можуть, щоб йому допомогти. Навіть останні військові контракти США, укладені з Ізраїлем, які громадськість закликала розірвати - американці про це не подумали, контракти залишилися в силі, а зброя все також надходила до Ізраїлю. Інша справа що США змінили підхід: якщо Трамп покладався на Нетаньяху, Байден хоче співпрацювати з Ізраїлем як з країною, оскільки розуміє, що лідер діючий прем'єр-міністр Ізраїлю зав'язаний на протрампівським лобі більше, ніж на США. Тому Байден не втрутився в ці вибори. Звідси такий результат. Тут більше питання не підтримки від США державі Ізраїль, а скоріше питання ставлення Адміністрації Байдена до Нетаньяху", - розповів експерт.

Водночас, директор Інституту близькосхідних досліджень Ігор Семиволос підкреслює, що важливу роль в деякій нейтральності США зіграли нові тренди в американському суспільстві.

"Більш нейтральна позиція США протягом палестино-ізраїльської ескалації обумовлена тим, що зараз при владі Демократична партія. Звичайно, Байден - людина старого гарту, але якщо подивитися на групи впливу, які голосують за демократів, то вони схиляються до парадигми справедливого рішення палестинського питання, і в цьому сенсі, очевидно, що Адміністрація Байдена орієнтується на ці групи, які є дуже потужними. Зараз в США такий тренд, що все менше людей говорять про питання безпеки, і все більше - про права людини. Яскравий приклад такого тренда - рух "Black lives matter". І власне, це не може не вплинути на позицію Адміністрації Байдена, яка повинна враховувати в тому числі і ці обставини", - вважає експерт.

Так все-таки: пан або пропав?

Виходячи з усіх факторів, які склалися в один ізраїльський пасьянс, зараз шанси опозиції позбутися Нетаньяху великі як ніколи, вважає директор Інституту близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

"Є всі підстави вважати, що новий уряд все ж буде створено. Про це свідчать вже і заяви Нетаньяху, і очевидно він вже втратив надію на те, що зможе переконати Беннета й інших встати на його сторону. На сьогоднішній момент у опозиції є 61 голос, і вже, за великим рахунком, розподілені посади, і тільки щось на кшталт вбивства лідера ХАМАСу або війна з Іраном може зупинити формування коаліції і відставку Нетаньяху", - підсумував експерт.

З цього приводу в Ізраїлі вже навіть ходить сумний жарт: "Скоро війна з Іраном, інакше Нетаньяху засудять". Все-таки влада - найсильніший наркотик, який губить навіть досвідчених і талановитих політиків.

Читайте також

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Новини партнерів