RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Почалась нова війна: США та Британія завдали авіаударів по хуситах в Ємені

У ніч проти п'ятниці, 12 січня, Збройні сили США та Великобританії завдали ряд ударів по численних об'єктах хуситів Ємені.

Про це повідомляє CNN.

Читайте також: Біля берегів Ємену захоплений ще один корабель: до чого тут Ізраїль

Удари завдавалися за допомогою авіації та ракет "Томагавк". Понад десяток цілей були уражені ракетами, щоб зупинити постійні атаки хуситів на торгові судна в Червоному морі. Були уражені радіолокаційні системи, місця зберігання та запуску безпілотників, місця зберігання та запуску балістичних і" крилатих ракет.

Президент США Джо Байден підтвердив завдання серії ударів по базах хуситів в Ємені.

Сьогодні, за моєю вказівкою, військові сили США разом зі Сполученим Королівством і за підтримки Австралії, Бахрейну, Канади та Нідерландів успішно завдали ударів по ряду цілей у Ємені, які використовували повстанці-хусити, щоб поставити під загрозу свободу судноплавства в одній з найважливіших водних. артерій світу”, - зазначив Байден.

За його словами, ці удари є прямою відповіддю на безпрецедентні атаки хуситів на міжнародні морські судна у Червоному морі, включаючи використання протикорабельних балістичних ракет.

Прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак заявив, що удари по Ємену були завдані в порядку самооборони.

"Королівські ВПС завдали точкових ударів по військових об'єктах, використовуваних повстанцями-хуситами в Ємені. Останніми місяцями хусити здійснили серію небезпечних нападів на комерційне судноплавство в Червоному морі, погрожуючи суднам Великої Британії та інших країн. Сполучене Королівство завжди виступатиме за свободу судноплавства і вільну торгівлю. Тому ми вжили обмежених, необхідних і пропорційних дій з метою самооборони разом зі Сполученими Штатами за підтримки з боку Нідерландів, Канади та Бахрейну проти цілей, пов'язаних з атаками на судна, щоб послабити військовий потенціал хуситів і захистити глобальне судноплавство", - заявив Сунак.

Видання CNN оприлюднило попередній список уражених цілей хуситів у Ємені. Нічні авіаудари вразили кілька об'єктів у Ємені, зокрема аеропорти.

Зокрема:

  • Військова база Кахлан у провінції Саада
  • Авіабаза Аль-Дайламі на північ від столиці Ємену Сани
  • Район аеропорту міста Худайда на Червоному морі.
  • Аеропорт міста Таїз та інші об'єкти в провінції Таїз у південно-західному кутку Ємену
  • Аеродром міста Аббс.

Водночас, королівські ВПС Великої Британії заявили, що завдали удару по двох військовим об'єктам, які використовуються хуситами для запуску безпілотників. Серед уражених цілей - кілька будівель на об'єкті в Бані на північному заході Ємену, який використовувався для запуску розвідувальних та ударних безпілотників. Також було завдано удару по аеродрому в Еббсі, який, за даними розвідки, використовувався для запуску крилатих ракет і безпілотників над Червоним морем.

У зв'язку з завданими Великобританією та США ударами по Ємену, Росія скликала термінове засідання Ради Безпеки ООН на 12 січня.

Заступник міністра закордонних справ хуситів Хусейн аль-Іззі виступив на єменському телеканалі Al-Masirah і заявив, що США та Сполучене Королівство "заплатять високу ціну за цю відверту агресію".

Раніше "Апостроф" розповідав, що означає оголошення війни Ізраїлю єменськими хуситами.

  • Вас також може зацікавити:

Ємен офіційно оголосив війну Ізраїлю: бригадний генерал дав пояснення

Єменські хусити захопили корабель в Червоному морі: що відомо

Армія Ізраїлю підірвала один із "символів влади" ХАМАС у Газі: відео