RU  UA

Іран кидає кістку ХАМАСу: що означає оголошення війни Ізраїлю єменським угрупованням

Експерти пояснили, що може означати оголошення війни Ізраїлю угрупованням хуситів "Ансар Аллах", яке контролює Ємен, після початку наземної операції в Секторі Гази проти ХАМАСу.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів військовий аналітик, журналіст, головний редактор інформаційного порталу "Деталі" Еміль Шлеймович.

Читайте також: ЦАХАЛ ліквідував командувача ВПС ХАМАСу, який керував атаками дронів і вторгненням парапланів: відео удару

За його словами, йдеться не про загалом Ємен, а про угруповання "Ансар Аллах". Це угруповання єменських хуситів, яке воює з урядовими військами. Насправді, фактично йде війна між Іраном і Саудівською Аравією. Іранці підтримують це угруповання, тому воно вирішило оголосити Ізраїлю війну.

"Я не знаю, наскільки це позначиться на бойових діях. Справді, це угруповання має в своєму розпорядженні і балістичні ракети іранські, і безпілотні снаряди "Шахед-136", що барражують, що летять понад 2000 кілометрів, а відстань від Ємену до Ізраїлю – трохи більше 2000 кілометрів", - зазначив він.

По-перше, кожен такий запуск означає, що ракети летітимуть над територією Єгипту. Навряд чи Єгипет буде у великому захваті від такого розвитку подій, оскільки ракети можуть не завжди падати там, куди їх випустять, припускає експерт.

По-друге, в Ізраїлі система протиповітряної оборони включає чотири ешелони – тобто, в принципі, він готовий до відбиття такої загрози. Але він нагадав, що майже весь перший залп був перехоплений американським есмінцем "Карні" у Червоному морі.

Зараз і в Середземному морі є авіаударне угруповання Сполучених Штатів, і поряд з берегами Ірану в Перській затоці є ще одне авіаударне угруповання, і кораблі, що супроводжують авіаносці, мають на своєму борту і ППО, і ПРО, які можуть бути завжди задіяні, щоб збити будь-які предмети, що летять, які випустив Ємен, пояснює він.

"Я думаю, що це (оголошення війни Ізраїлю з боку єменського угруповання - "Апостроф") має якесь риторичне значення, можливо піар-значення - Іран таким чином показує, що його проксі таки підтримують палестинське повстання, при тому, що всім, загалом, видно, що "Хезболла" поки що не відкриває другого фронту, і ми сподіваємося, що так і залишиться. ХАМАС розчарований в Ірані, він не отримує жодної його сили тієї підтримки, яку б він хотів. Мабуть як кістки їм кидають оголошення війни з боку "Ансар Аллах". Але це розширення фронту з боку Ірану, наскільки я розумію, нічого не змінить", - додав Еміль Шлеймович.

Нагадаємо, що в ніч на 31 жовтня Армія оборони Ізраїлю, в рамках підтримки наземної операції,завдала удару по ряду позицій "Хезболли" на півдні Лівану.

  • Вас також може зацікавити:

Військовий корабель США потрапив під обстріл бойовиків, яких підтримує Іран: подробиці інциденту

"Буде тривала війна": Ізраїль почав наземну операцію в секторі Гази

"Ізраїль перейшов всі "червоні лінії": президент Ірану пригрозив війною