RU  UA  EN

Пʼятниця, 18 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 44.50
НБУ:USD  40.90
Світ

Новини

18 жовтня

Всі новини

"Хезболла" заявила про перехід до нової фази війни проти Ізраїлю

Ліванське воєнізоване угруповання "Хезболла" переходить до нової фази війни проти Ізраїлю. Водночас Іран заявив, що "дух опору зміцнюватиметься" після вбивства лідера ХАМАС Ях'ї Сінвара.

Про це повідомляє Reuters.

"Виконуючи вказівки командування опору, штаб операцій ісламського опору заявляє про перехід на новий рівень ескалації у протистоянні з ворожим Ізраїлем, майбутні дії покажуть наочно про нього", - йдеться у заяві руху.

Західні лідери вважають, що смерть Сінвара дає можливість покласти край конфлікту. Держсекретар США Ентоні Блінкен поговорив телефоном з лідерами Саудівської Аравії та Катару з метою покласти край конфлікту на Близькому Сході. Однак прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що війна продовжуватиметься доти, доки не будуть повернуті заручники, захоплені бойовиками ХАМАС.

Попри сподівання Заходу на припинення вогню, смерть Сінвара може призвести до загострення бойових дій на Близькому Сході, де зросла ймовірність ще більшого конфлікту.

Як повідомляв "Апостроф", міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац офіційно підтвердив смерть лідера угруповання ХАМАС Ях'ї Сінвара, визнаного терористичним в США та ЄС. Це створює можливості для негайного звільнення заручників у секторі Газа та може призвести до нової реальності без ХАМАС та іранського контролю.