RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

20 травня

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

Всі новини

Чи захистить від грипу вакцина від коронавірусу: медики розвіяли міф

У мережі можна зустріти чимало інформації про те, що вакцина від коронавірусу нібито може бути "універсальною" і здатна формувати перехресний імунітет проти інших інфекційних захворювань.

Втім, за словами експертів, все це не більше ніж міфи.

"В умовах пандемії багато людей почали дотримуватися соціальної дистанції, розмежовувати свої контакти, носити маски, мити руки і це може викликати неправильні висновки про те, що вакцинація проти COVID-19 або навіть сам COVID-19 захищає проти грипу. Але тут слід згадати весну 2020 року, коли закінчився сезон грипу та почалася пандемія COVID-19. Вже тоді з'явилася інформація, що одночасно хворіти на грип та COVID-19 можливо. Це, так звана, коінфекція. і при цьому шанси на смертність при такій коінфекції збільшуються", - запевняє глава Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики Федір Лапій.

"Немає жодної доказової бази, що одна вакцина рятує від інших інфекцій. Можливо імунітет формується і підлаштовується, але це тільки припущення і жодного доказового підкріплення немає", - додає епідеміолог Катерина Сояк.

А якщо навпаки? Чи захищає вакцина від грипу проти коронавірусу? За словами вчених, у зворотний бік це теж не працює.

"Це зовсім різні антитіла, різні віруси, відповідно вакцина від грипу ніяк не впливає, адже це не пов'язані речі", - резюмує завідуюча відділом респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського Алла Мироненко.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофу": Не лише ковід: Україну атакують три серйозних штами грипу

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я