RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Блокада Донбасу: удар по бойовиках чи політика

Учасники блокади пообіцяли "розібратися" з МВС і СБУ в разі чого

Учасники блокади пообіцяли "розібратися" з МВС і СБУ в разі чого Ветерани добровольчих батальйонів "Айдар" та "Донбас" оголосили про початок економічної блокади окупованих територій сходу України і поставили бойовикам жорсткий ультиматум Фото: УНІАН

Ветерани добровольчих батальйонів "Айдар" і "Донбас" оголосили про початок економічної блокади окупованих територій сходу України. Усе почалося з жорсткого ультиматуму, який поставили бойовикам 16 грудня ветерани добробатів: якщо протягом семи днів усі українські військовополонені не будуть звільнені або не відбудеться їх обмін, почнеться "тотальна блокада окупованих територій". Сім днів минуло, а вимоги військових так і не були виконані. "Ветерани починають дії щодо блокади торгівлі з окупованими територіями, на якій наживають мільйони як ватажки т. н. ДНР/ЛНР, так і "українські" олігархи і чиновники", - зазначив екс-командир батальйону "Донбас" Семен Семенченко.

"З СБУ розберемося"

Як саме технічно буде здійснюватися торговельна блокада, розповів "Апострофу" один з координаторів акції екс-начальник штабу батальйону "Айдар" Валентин Лихоліт.

"У нас будуть мобільні пости і група перехоплення. Мобільні пости будуть стояти на тих дорогах, де йдуть "жирні" потоки, вони будуть зупиняти і перевіряти автомобілі, а мобільна група буде перехоплювати тих, хто зважиться об'їхати основні дороги і шляхи. Що стосується залізниці, у нас же іде дві гілки: в Луганськ і Донецьк. Там теж будуть працювати наші активісти", - пояснив Валентин Лихоліт.

"Ми отримуємо дані від різних джерел, включаючи управління залізниці, про те, чи здійснюються перевезення. А далі ми будемо діяти за обставинами", - додав "Апострофу" ще один координатор акції, другий командир батальйону "Донбас" Анатолій Виногродський.

Крім того, на Майдані в Києві активісти блокади навіть розгорнули своє наметове штаб, який назвали "Штаб блокади торгівлі з терористами". Повідомляється, що туди в будь-який день можуть прийти кияни, щоб підтримати акцію.

Втім, за словами заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгія Туки, ні з ким із силовиків (СБУ, МВС, ЗСУ) учасники блокади не погоджували своїх дій.

"Тому встановлення будь-яких блокпостів, проведення будь-яких перевірок, надання будь-яких "дозволів" є незаконним і має отримати відповідну оцінку з боку правоохоронців. Намір "заморити голодом" (як сказав Валентин Лихоліт) за наявності понад 400 км неконтрольованої державного кордону — відверта маячня", - підкреслив Тука.

"Мені глибоко наплювати, що заявляє пан Тука, - парирує Виногродський. - Ми будемо стояти до тих пір, поки не буде виконано нашу вимогу щодо звільнення заручників".

На питання "Апострофа", що будуть робити активісти, якщо зустрінуть протидію силовиків, другий командир "Донбасу" відповів: "Значить, розберемося з МВС і СБУ. Радник голови СБУ вже попався на брехні, заявивши, що весь товаропотік з Східної України припинений. Це брехня".

Валентин Лихоліт менш емоційно оцінює ситуацію. "Коли ми будемо виїжджати, то будемо доповідати у військово-цивільні адміністрації Донецької та Луганської області, що ми виїжджаємо саме для блокади, тобто будемо діяти в рамках законів України", - резюмував Лихоліт.

Раніше подіяло

Активісти запевняють, що торговельна блокада - найефективніший спосіб впливу на бойовиків і їх російських кураторів, адже якщо потік вугілля, металу, лісу, алкоголю, тютюну (саме ці товари за версією координаторів блокади продовжують переміщуватися через лінію розмежування) буде перекрито, українські військові швидше повернуться додому. Згадують 2014 рік. Тоді торгова блокада почалася теж в грудні, а вже в лютому 2016-го з полону бойовиків було звільнено 139 українських військових.

"У 2014 році, коли хлопці зупиняли конвої Ахметова і блокували в Луганській області перевезення алкоголю і тютюну, вони домоглися того, що було звільнено більше 100 полонених, з них 97 бійців батальйону "Донбас", яких взагалі не відпускали в принципі тоді. Тому я впевнений, що найбільш хворе місце лідерів терористів і наших українських чиновників, які замазані в контрабанді, - це їх гаманець", - розповів "Апострофу" Семен Семенченко.

Військовий експерт Ігор Романенко додав, що в ситуації, коли зусилля України в Мінську з питання звільнення полонених виявилися безрезультатними, військовим нічого не залишається, крім як діяти своїми методами.

"Можна зрозуміти активістів, у цьому році віддали тільки 16 полонених, а у нас їх близько 110 і суттєвих змін немає", - розповів "Апострофу" Романенко.

Не все так просто

Однак політолог Руслан Бортник впевнений, що вдарити по гаманцю лідерів терористів в 2016 році такими методами вже не вийде.

"Ситуація в 2014 була іншою. Непідконтрольні території ще залежали від України у фінансовому, продуктовому, енергетичному та економічному плані. Сьогодні всі ці території вже повністю контролюються Росією, тому блокада ні до чого не призведе, крім того, що ми не зможемо отримувати вугілля, а на підконтрольних територіях виникнуть проблеми зі світлом, водою, що зайвий раз дозволить звинуватити Україну в порушенні гуманітарних аспектів. Тим більше, що за законом ці території і так заблоковані", - говорить Бортник.

У той же час експерт відзначає, що торгова ізоляція окупованого Донбасу цілком може виявитися політичною акцією, мета якої — створити проблеми для української влади.

"Адже ми купуємо вугілля з неконтрольованих територій мільйонами тон, а позбутися цього вугілля означає спровокувати ризики енергетичної кризи в Україні. За це хто буде відповідати? Очевидно, що президент", - зазначив політолог.

За словами Бортника, до акції може бути причетний, наприклад, "Народний фронт", адже за 10 днів до оголошення добробатів про початок блокади, секретар РНБО і один з лідерів "фронтовиків" Олександр Турчинов заявив, що тільки "повна ізоляція окупованої території значно наблизить терміни її звільнення". Сьогодні, правда, Турчинов уточнив, мовляв блокада відбудеться, якщо її схвалить Порошенко.

На думку аналітика "Донецького інституту інформації" Віталія Сизова, якщо торгові ворота між окупованою територією і іншою Україною закриють герметично, то шансів на повернення втраченої частини Донбасу залишається все менше.

"Офіційні економічні зв'язки з непідконтрольною територією зберігаються лише за допомогою залізниці. Це дозволяє зберігати технологічні ланцюжки, у яких задіяні підприємства з різних регіонів України, не тільки Донбасу. Розрив цих зв'язків боляче вдарить не тільки по економіці непідконтрольних територій, але і по українській економіці. Наприклад, вугілля можуть видобувати на непідконтрольної території, а збагачувати на підконтрольній, потім назад відправляти робити метал, а метал направляти в Маріуполь і експортувати. Гроші при цьому йдуть в український бюджет. Усі ті підприємства, які ведуть економічну діяльність, зареєстровані на підконтрольній території і не можна сказати, що це якісь нелегали. Звичайно, наївно вважати, що між деякими підприємствами і так званими "адміністраціями", які контролює РФ, немає ніяких зв'язків. Можливо, хтось веде подвійну бухгалтерію і платить у бюджет і України, і непідконтрольних територій. Але якщо ми говоримо про реінтеграцію, а у нас на кожному кутку про це говорять, то розривати економічні зв'язки недоцільно. Зараз такі зв'язки поки зберігаються на рівні великого бізнесу, а дрібний і середній переорієнтувався на Білорусь і Росію. Виходить, що ці люди включилися в економіку іншої країни, збагачуючи її", - розповів "Апострофу" Віталій Сизов.

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР