RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

ВК і ОК на замок: навіщо українців "рятують" від соцмереж

Зорян Шкіряк запропонував заблокувати в Україні популярні соцмережі

Зорян Шкіряк запропонував заблокувати в Україні популярні соцмережі У Нацполіціі визнають, що повністю заблокувати ВК і "Однокласники" не має сенсу Фото: Pixabay

Радник глави МВС Зорян Шкіряк вже давно завершив свою коротку, але яскраву кар'єру в ДСНС, проте не залишає спроб порятунку українців, генеруючи актуальні ідеї. На цей раз чиновник перейнявся інформаційною безпекою і запропонував заблокувати в країні популярні соціальні мережі "ВКонтакте" і "Однокласники". "2017-й має стати роком захисту інформаційного простору України від російської пропаганди. Особисто я переконаний, що одним з перших рішень має стати блокування російських соціальних мереж "ВКонтакте", "Однокласники", які сьогодні повністю підконтрольні і керуються російськими спецслужбами", - підкреслив Шкіряк. Чи зможе влада взяти під контроль соцмережі і чи проживуть українці без "ВКонтакте" і "Однокласники", розбирався "Апостроф".

Розсадник пропаганди

Соцмережа "ВКонтакте" дійсно рясніє спільнотами антиукраїнського змісту. Наприклад, за запитом "Антимайдан" ВК знаходить аж 2,5 тисяч відповідних груп. У найпопулярнішій антимайданівській групі близько півмільйона учасників і 163 тисячі з них зареєстровані в Україні. На запит "Новоросія" соцмережа видає 3,2 тисячі груп, а в найбільш популярному такому паблиці 115 тисяч українців. Крім того, у цій соцмережі багато груп, які маскуються під проукраїнські, а адмініструють їх громадяни РФ. Наприклад, днями в СБУ повідомили про викриття якогось Сергія Жука з Росії. "Маскуючись патріотом України, Сергій Жук тривалий час, користуючись довірою наших громадян, намагається спровокувати масові заворушення в Києві. За нашими даними, він безпосередньо причетний до створення та адміністрування таких спільнот в соціальних мережах: "Патріоти України", "Українська революція", "Всі на Майдан", "Продовження революції гідності", "Майдан-3", "Ми патріоти України". Усі ці соціальні мережі адмініструються з території РФ саме цією особою", - повідомив керівник апарату СБУ Олександр Ткачук.

Але якщо ВК все ж розрахована на молодіжну аудиторію, і користувачі заходять в цю соцмережу не для ведення політичних суперечок, а щоб послухати музику, переглянути кіно і пограти в онлайн-ігри, то на "Однокласниках", де аудиторія користувачів постарше, твориться повне свавілля. Кількість фоловерів найпопулярніших антиукраїнських пабликів тут наближається до мільйона, а назви груп говорять самі за себе: "Росія своїх не кидає", "Володимир Путін – національний лідер", "Антимайдан: разом переможемо" і тому подібна пропаганда.

І ВК, і "Однокласники" входять до компанії "Mail.Ru Group". Власником контрольного пакету акцій компанії є російський олігарх Алішер Усманов. Про теплі відносини Усманова з Путіним і лояльність бізнесмена до політики Кремля в Україні неодноразово писали російські ЗМІ. Ось і виходить, що у МВС просто не може бути сумнівів, у якому місці речення "заблокувати не можна залишити" поставити кому. Сайти-то російські, нашпиговані пропагандою, та ще й належать другу Путіна. Які вже тут можуть бути коливання – обрізати кабель і немає проблем.

Більш того, ініціативу Шкіряка підтримують і в парламентському комітеті з питань інформатизації та зв'язку. "Воююча країна зобов'язана захищати себе, тим більше що одним з основних видів зброї в цій війні є пропаганда. Тому ресурси країни агресора як мінімум під час війни не мають права працювати на території України. Я навіть більше скажу: на одному з українських телеком-операторів стоять сервера групи "ВКонтакте", - пояснив "Апострофу" голова комітету Олександр Данченко.

Почнуть з дітей

Зорян Шкіряк зазначив, що на фронтах війни з російськими соцмережами сподівається на сильне плече Міністра освіти Лілії Гриневич. "Безумовно, сподіваюся, що і Міністерство освіти також приєднається до цих процесів та буде пояснювати мінімум через своїх викладачів, психологів, вчителів про шкоду для наших учнів бути користувачем саме цих двох соціальних мереж", - заявив радник глави МВС.

Але в прес-службі Міносвіти "Апострофу" пояснили, що від МВС жодних звернень з цього приводу не надходило. "Ми не можемо реагувати на кожне інтерв'ю, яке дає Зорян Шкіряк. Наприклад, щоб вводити спеціальні уроки, потрібно написати навчальний план, підготувати навчальні матеріали, знайти вчителів, які цей урок зможуть прочитати, а якщо цих вчителів немає, потрібно провести майстер-класи для існуючих вчителів, щоб вони могли проводити такі уроки", - відзначили в прес-службі.

У той же час у Міносвіти кажуть, що і так навчають школярів медіаграмотності. "Питання медіаграмотності і питання критичного мислення — це частина діяльності міністерства. Вміння дітей жити в інформаційну епоху і критично сприймати інформацію, яку вони отримують – один з компонентів нової української школи. Хоча у Шкіряка був дивний коментар конкретно за цими двома соцмережами. Це вибіркове правосуддя. Потрібно комплексно підходити до питання і робити так, щоб наші діти критично сприймали всю інформацію, яку вони отримують з інтернету. Медіаграмотність дітей не звужується лише до "Однокласників" чи "ВКонтакте", - додали в прес-службі.

А поки українські діти ще не отримали предмет "шкода ВК і ОК", взятися за просвіту громадян пообіцяли в СБУ. Керівник апарату СБУ Олександр Ткачук анонсував розробку рекомендацій, які дозволять українцям ідентифікувати ФСБшників в соцмережах.

"Є прості, але доступні для всіх засоби, які дозволяють перевірити реєстрацію сайту, подивитися, якщо це якийсь новий друг або людина, яка дуже хоче з вами потоваришувати в соціальних мережах, коли цей аккаунт був зареєстрований. Або в цьому записі дійсно відбувається якесь життя, чи це якийсь робот, який просто буде вам штовхати потрібні новини, які розроблені недалеко від Луб'янки", - сказав Ткачук.

Технічна сторона питання

Але навіть якщо опустити питання свободи інтернету (а Україна, згідно з рейтингом правозахисної організації Freedom House, за підсумками 2016 року стала країною з "частково вільним" інтернетом), головним залишається питання ефективності блокування російських соцмереж. За словами айтішників, технічно заблокувати певні сайти зовсім не складно. "Як правило, контент блокується на рівні місцевих провайдерів. Великі дядьки говорять, що, мовляв, для наших користувачів ви ось цей список сайтів, будь ласка, припиняйте показувати. І провайдери блочать вже запити користувачів до цих адресів, як можуть", - пояснює "Апострофу" співробітник однієї з українських IT-компаній Олексій Кулаєв.

Але справа в тому, що законодавства, за яким "великі дяді" можуть ось так просто прийти до провайдерів і заборонити їм показувати сайти, в Україні не існує. "Для цього потрібні кошти і техніка. Якщо всі магістральні провайдери, які існують в Україні, добровільно підуть на це, то буде, звичайно, чудово", - каже "Апострофу" глава Департаменту кіберполіції Нацполіції України Сергій Демедюк.

У коментарі "Апострофу" Зорян Шкіряк зазначив, що всі правові аспекти блокування ВК і ОК будуть розглядатися в МВС найближчим часом. "Ми будемо збиратися і шукати першочергові правові механізми вирішення цього питання, щоб ці соціальні мережі були заблоковані в Україні. Природно, доведеться ухвалювати відповідні законодавчі акти", - підкреслив радник міністра.

Крім того, вихлоп від такого блокування виявиться практично нульовим. Наприклад, в фейкових республіках Донбасу вже давно заблокували українські новинні сайти, які паплюжать добре ім'я отців Л/ДНР, але спритні донеччани навчилися обходити такі блокування. А, наприклад, в Італії сайт ВК заблокований за піратство, але в мережі нескладно знайти інструкції, як мінімум з десятком способів зайти в соціальну мережу з території цієї країни.

Удар по бізнесу

Не варто забувати й про економічну сторону питання блокування популярних соціальних мереж. Справа в тому, що бізнес багатьох українських компаній у сфері послуг пов'язаний з нормальною роботою соцмереж. "Соціальні мережі – одна з складових цифрової економіки, яка розвивається у світі божевільними темпами. Я не зовсім розумію, для чого обмежувати доступ до цих сайтів. Для того, щоб зупинити інформаційну експансію РФ на територію України? Так це робота не поліції, а цілого міністерства, яке називається Міністерством інформаційної політики. Спочатку воно і було сформовано для створення і роботи так званих інформаційних військ. Для ведення гібридної інформаційної війни поліцію ніхто не наділяв повноваженнями", - зазначає президент Міжнародного центру протидії кіберзлочинності Олексій Комар.

"Якщо господа Зорян і Шкіряк заблокують ВК, то особисто мені буде зовсім вже сумно, - розповідає "Апострофу" власниця одного зі столичних салонів краси Анна Говорухіна. – Мій салон значною мірою розкрутився завдяки групі в ВК. У неї сотні учасників: клієнти діляться відгуками, висловлюють свої пропозиції, так і дізнаються про нас з цієї групи. На її рекламу щомісяця я витрачаю не один десяток тисяч гривень, а якщо все це раптом впаде, шукати клієнтів буде куди складніше, а отже, і бізнесу буде складніше вижити".

Утім, в парламентському комітеті з питань інформатизації та зв'язку радять таким бізнесменам вибирати. "Ви визначитеся, чи ви з Україною або країною-агресором? Переведіть свій бізнес в одних соцмережах на інші. У нас війна", - підкреслив Олександр Данченко.

Але навіть у Нацполіції визнають, що повністю заблокувати ВК і "Однокласники" безглуздо. "Власники соцмереж знаходяться за кордоном, і вони підконтрольні українському законодавству. І наші прохання, навіть офіційні, не є для них обов'язковими до виконання. Якщо вони і виконують наші прохання, блокуючи окремі групи, то це їхнє особисте рішення, - говорить Сергій Демедюк. – Потрібно визначити інший спосіб, щоб за нашим законодавством ми могли блокувати певний контент, а не саму соціальну мережу. Тоді якщо ми звертаємося до адміністраторів соцмережі, а нас ігнорують, ми просто блокуємо доступ певного контенту для українського користувача. Потрібно разом із громадськістю та державними структурами знайти золоту середину і терміново ухвалити рішення, яким чином обмежувати той чи інший протиправний контент, небезпечний для громадян".