RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

Всі новини

Без патріарха: стало відомо, як буде функціонувати Українська помісна церква

Вищим титулом в автокефальній церкві України буде митрополит Київський, а не патріарх.

Про це свідчить проект статуту для автокефальної православної церкви в Україні, який є в розпорядженні "Апострофа".

Згідно зі статутом, в українській церкві буде введена грецька практика управління церквою: на чолі її стоїть митрополит Київський, а не патріарх. Крім того, замість Священного Синоду вводиться так званий Річний Синод, що складається з 12 митрополитів, які змінюються щороку.

Неформальним главою православної церкви в Україні буде Константинопольський патріарх, який також буде останньою інстанцією з усіх найважливіших питань нової церкви. Також Константинополь буде вирішувати і всі конфліктні питання.

Українська помісна церква також буде обмежена в контактах з українською діаспорою за кордоном. Вся українська православна діаспора в церковному відношенні буде підкорятися Константинополю, і українські парафії за кордоном будуть управлятися з Фанара, а не з Києва. Крім цього українська автокефальна церква не зможе відкривати власні парафії на території інших країн.

Про деталі функціонування майбутньої української помісної церкви читайте в матеріалі "Апострофа": Томос Україні: що вирішив Константинополь.