Ціни в Україні продовжують зростати, особливо на продукти харчування. Ближче до кінця року інфляція сповільнилася, проте її темпи все одно залишаються значними. "Апостроф" з'ясовував, що подорожчало та ще подорожчає найбільше.

В Україні продовжують зростати ціни.

За даними Державної служби статистики, у жовтні порівняно з попереднім місяцем вони збільшилися на 0,9%, і на 10,9% – до жовтня минулого року.

Continue after commercial
ADVERTISING

Незважаючи на те, що останні місяці інфляція все більше сповільнюється, за підсумками року вона все одно може залишитися двозначною.

Особливо це стосується так званої "продуктової" інфляції, оскільки ціни на продукти харчування зростають швидше, ніж на багато інших товарів.

За даними Держстату, ціни на продовольство за рік, станом на жовтень, зросли на 15,4%.

Continue after commercial
ADVERTISING

Найбільше за цей період подорожчали курячі яйця – на 41,9%, соняшникова олія – на 26%, м'ясо – на 25,2%, молоко – на 17,7%, вершкове масло – на 16,9%, хліб – на 16,5%, сир – на 13,9%.

Традиційно дорожчають алкогольні напої та тютюнові вироби – за рік ціни на них у середньому зросли на 18,6%.

У листопаді зростання цін на продукти продовжилося, згідно з даними порталу Minfin.com.ua, порівняно з жовтнем вони в середньому збільшилися на 0,59%.

За минулий місяць курячі яйця подорожчали ще на 6,66%, молоко – на 5,13%, сир – на 3,38%, хліб – на 3,27%, соняшникова олія – на 0,93%.

Слід зазначити, що від місяця до місяця ціни на деякі товари продуктової групи змінюються різноспрямовано, що частково пов'язано із сезонністю, проте картина загалом чітка – їжа стає дорожчою.

Зростанню бути

Чого чекати українцям від цін до кінця року?

На думку фінансового аналітика Андрія Шевчишина, загальна інфляція в Україні за підсумками року становитиме близько 9%, а от продуктова буде близько 11,5%.

У принципі, це не так уже й багато, оскільки традиційно продукти харчування в нашій країні дорожчають суттєво швидше, ніж решта - іноді в півтора рази, а то й удвічі.

Але для нинішньої ситуації є пояснення.

"Щодо продуктового кошика складається така картина, що імпорт стає дешевшим, ніж вітчизняна продукція, і це - стримуючий фактор (для зростання цін)", - сказав Андрій Шевчишин у коментарі "Апострофу".

Тим не менш, ціни на низку товарів і надалі зростатимуть значними темпами.

"Це і соняшникова олія, бо немає врожаю, з молочкою залишаються проблеми, на м'ясо буде висока ціна через високу вартість кормової бази, з тієї ж причини – яйця", – резюмував експерт.

Continue after commercial
ADVERTISING

Є й інші чинники зростання ціни на продукти харчування наприкінці року.

"Є традиційні речі, які, навіть незважаючи на війну, чітко простежуються. Обов'язково молочка, яйця, м'ясо перед різдвяними святами у будь-якому разі дорожчатимуть", - розповів експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Що стосується, наприклад, м'яса, то, за його словами, до кінця року воно подорожчає ще в середньому на 2-3%.

Таким чином, якщо, наприклад, зараз куряче філе коштує в супермаркетах 250-300 грн/кг, до кінця року його вартість може зрости до 255-310 грн/кг (для свинини ціни порівнянні, на яловичину - приблизно на 20% вище).

"Але люди не мають грошей, щоб сильно накручувати ціни", – додає Олег Пендзин.

Це, до речі, підтверджується даними за листопад – ціни на м'ясо порівняно з жовтнем у середньому навіть трохи знизилися – на 0,28%.

Як уже було зазначено вище, ціни зростатимуть на молочну продукцію, особливо, кисломолочну.

Хліб в Україні дорожчає практично постійно, і надалі зростання цін, хоч і незначне, продовжиться.

"Хліб - максимум 1,5% на місяць", – каже Олег Пендзин.

Таким чином, якщо батони та буханки до кінця року подорожчають, йтиметься про копійки, максимум, про десятки копійок. Хоча, як відомо, копійка (а в майбутньому, мабуть, шаг) гривню береже.

За завітами МВФ

Цінам, за великим рахунком, абсолютно байдуже, коли закінчиться цей рік і почнеться наступний – якщо вони вже взяли темп, то нескоро його зменшать.

Так, наприклад, через перебої з електроенергією і, можливо, в недалекому майбутньому, з газом, цієї зими дорожчатимуть овочі та фрукти, які вирощуються у теплицях.

"Безумовно, виробники будуть змушені якось регулювати це питання і закладати (відповідні витрати) у ціну реалізації, – пояснює Андрій Шевчишин. – Але, знову-таки, вони стикатимуться з ризиком імпорту з Туреччини, Іспанії, інших країн, де це реально дешевше. У результаті люфт підвищення цін для них буде обмежений".

Ще одним потенційним фактором зростання цін на вітчизняну аграрну продукцію є податкова реформа, яку Україні намагається нав'язати МВФ у рамках нової програми фінансування. Зокрема, йдеться про необхідність для бізнесу, який працює на спрощеній системі оподаткування (більшість ФОПів), додатково сплачувати ПДВ (його ставка становить 20%).

"Велика частина виробників сільськогосподарської, харчової продукції – це ФОПи другої та третьої груп, і вони можуть переносити свої зростаючі витрати на кінцевого споживача", – каже експерт.

МВФ також "пропонує" послабити гривню, хоча Нацбанк поки що не йде на такий крок.

Якщо курс гривні знизиться, імпорт стане менш привабливим, проте, як зазначає Шевчишин, ослаблення нацвалюти буде врівноважене зростанням податків, а тому ситуація з імпортом залишиться фактично без змін.

Однак девальвація гривні може виявитися менш контрольованою.

За словами Олега Пендзина, курс нацвалюти безпосередньо залежатиме від того, чи отримаємо ми фінансову допомогу від наших закордонних партнерів, насамперед від Європейського Союзу.

"Якщо репараційного кредиту не буде, і Євросоюз не придумає інших способів фінансування України, гривня покотиться вниз, а ціни почнуть зростати", – резюмував фахівець.