Великдень, або Світле Христове Воскресіння - найдавніше і найважливіше християнське свято, встановлене на честь Воскресіння Ісуса Христа.

Цього року Великдень припав на 1 квітня в західному християнстві і на 8 квітня - у східному.

Історія свята

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Свято на честь Воскресіння Бога і приходу весни існувало у різних народів задовго до виникнення християнства. Навесні єгиптяни влаштовували гуляння на честь воскресіння бога Осіріса, в Стародавній Греції прославляли богиню родючості Деметру, а стародавні кельти поклонялися богині весни Остарі, святкуючи пробудження природи фарбованими яйцями і маленькими пшеничними булочками, що дуже схоже на наші великодні традиції.

Понад п'ять тисяч років тому іудейські племена відзначали Великдень як свято отелення худоби, потім цей день пов'язували з початком збору врожаю, а ще пізніше - святкували звільнення єврейського народу з єгипетського рабства. Коли Мойсей вивів євреїв з Єгипту, весняне свято назвали Пасхою, що означає "позбавлення".

І якщо в іудейській традиції Пасха означає звільнення від рабства і здобуття землі обітованої, то в християнстві свято наповнилось іншим змістом - радістю воскресіння Ісуса Христа, набуттям вічного життя завдяки вірі Спасителя, перемогою світла над темрявою.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

До Великодня віруючі готуються впродовж семи тижнів Великого Посту. Це один з найбільш суворих постів року. Ісус провів у пустелі 40 днів, тому саме стільки часу триває піст. Протягом Великого Посту віруючі відмовляються від того, що цілком їх поглинає і віддаляє від Господа, очищають тіло і душу, каються, моляться і стають ближчими до Бога.

Святкування Великодня

Пасхальна Служба Божа триває всю ніч. Її урочистий момент настає опівночі, коли священик сповіщає "Христос воскрес!", а всі присутні відповідають "Воістину воскрес!". Після служби починається процес освячення обрядових пасхальних страв: пасок, яєць, м'яса, ковбас, масла, риби та інших страв. Господині приносять на освячення красиві кошики з продуктами, прикрашені вишитими рушниками і свічками. Після цього віруючі розходяться по домівках і починають "розговлятися".

За святковим столом на Великдень збирається вся родина. В першу чергу, розговляються крашанками. Потім всі куштують по шматочку паски і ласують іншими стравами, які стоять на столі.

Після застілля за традицією молодь йшла під церкву і влаштовувала великодні забави - співала веснянки і гаївки, влаштовувала ігри, водила хороводи і раділа святу та весні. Вважається, що на Великдень всі обов'язково повинні веселитися. А хто в цей день буде сумувати, того чекає невдалий рік.

Також на Великдень прийнято ходити в гості до сусідів, друзів і родичів, христосуватися й обмінюватися великодніми стравами: пасками, яйцями, пирогами та іншими стравами.

Що не можна робити в цей день

У це світле свято категорично не рекомендується надягати на себе скорботну маску, вступати в суперечки і конфлікти в родині і в оточенні.

Не рекомендується занурюватися в побут і весь день займатися домашніми справами. Знайдіть час для Бога.

У Великдень небажано працювати, але, якщо ваш графік такий, що без цього ніяк не обійтися, прийміть свою діяльність як певний послух.

Секс у Великдень заборонений.

Якщо частина великодніх продуктів залишилася, її не можна просто викидати у сміття. Залишки їжі слід спалити або закопати, причому, подбати про те, щоб до них не дісталися тварини.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Якщо ваш день народження випав на Великдень, святкування краще перенести на інший день - щоб він не "перекрив" радість від воскресіння Христового.

На Великдень не відвідують цвинтарів.

Що потрібно робити в цей день

Людину, яка не відвідає пасхальну службу, навряд чи можна назвати християнином. Участь в службі не лише обов'язкова - фактично вона розглядається як знак приналежності до церкви.

Де-факто пост закінчується після служби й причастя. Якщо ви були на всеношній і прийняли причастя, тоді "нескоромно" можна повечеряти того ж дня, якщо ви не були в церкві ввечері, але відвідали ранкову службу, ваш піст закінчується після неї. І все-таки, незважаючи на довгу стриманість і велику кількість різної смакоти, переїдати не рекомендується.

Читайте також на "Апострофі" найкращі рецепти пасок.