RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

IBAN замість банківського рахунку: що це і в чому користь для українців

IBAN зробить життя українців простішим

IBAN зробить життя українців простішим Getty Images

В Україні з 5 серпня стартувало введення міжнародного номера банківського рахунку - International Bank Account Number. Скорочено - IBAN.

Таким чином, всі нові рахунки банки відкриватимуть уже відповідно до вимог стандарту IBAN. У той же час, діючі номери рахунків будуть змінені під стандарт IBAN зі збереженням діючого номера аналітичного обліку.

Уже з 1 листопада використання міжнародного номера банківського рахунку стане обов'язковим.

"Апостроф" розповідає, що таке IBAN і в чому вигода для України.

Що за IBAN і звідки він прийшов

IBAN або International Bank Account Number — міжнародний номер банківського рахунку, стандартизований до умов ISO і Європейського комітету з банківських стандартів ECBS.

Його було створено для стандартизації міжбанківських розрахунків між країнами ЄС. Та згодом сервіс почав використовуватися й в інших країнах світу.

Користь IBAN полягає у тому, що він дозволяє суттєво зменшити вартість міжбанківських платежів між країнами ЄС. Разом із тим, переказати через IBAN можна до 50 000 євро.

Офіційним реєстратором стандарту IBAN з 2007 року стала компанія SWIFT.

Як виглядає код IBAN

В Україні міжнародний номер банківського рахунку матиме довжину 29 символів (літери та цифри). У світі – до 34 символів.

Як формується код: перші 10 символів – код України (UA), контрольне число та код банку (МФО).

Далі йдуть ще 19 символів: п'ять нулів і 14 символів, які і є номером банківського рахунку.

У чому користь для України

Перш за все, IBAN гармонізує платіжний простір України та ЄС. Окрім того, дозволить якісно модернізувати систему електронних платежів Національного банку України.

IBAN, що замінить МФО та номер рахунку, спростить оформлення розрахункових документів.

Завдяки IBAN платника/одержувача коштів, а також банківську установу можна буде ідентифікувати лише за одним кодом. Це ж дозволить уникнути прикрих помилок при введенні реквізитів.

У подальшому НБУ має намір дозволити в Україні здійснення платежів за допомогою QR-кодів, які міститимуть інформацію про IBAN.

Коли усе запрацює остаточно

Перехідний період триватиме до 31 жовтня. Уже з 1 листопада застосування IBAN стане обов'язковою умовою. Це стосуватиметься як переказів у гривні, так і у валюті.

Очікується, що банки проведуть заміну реквізитів автоматично.

Читайте також

В Україні збираються розкрити банківську таємницю: чим це загрожує кожному українцю

Заходи щодо протидії відмиванню грошей у рамках реалізації Плану Ukraine Facility можуть поставити під загрозу банківську таємницю в Україні

Буде лише гірше: що готує Нацбанк для власників карткових рахунків

Обмеження на грошові перекази, які планує запровадити Нацбанк України, призведуть до відтоку коштів з банків та тінізації розрахунків

"Союзники" відвертаються від Росії: як працюють вторинні санкції США

Багато країн наслідуватимуть приклад Туреччини та Китаю обмежити співпрацю з РФ, що ще більше погіршить стан російської економіки