RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Курс гривні на осінь: буде зростання долара, але є нюанси

Яка ситуація очікується на валютному ринку в найближчі місяці

Яка ситуація очікується на валютному ринку в найближчі місяці Фото: flickr.com

Курс гривні, який все літо радував українців постійним зміцненням щодо долару та євро, вже з вересня може змінити тенденцію і розвернути свій ріст в сторону повільного падіння. Втім, з таким прогнозом згодні не всі експерти. Частина з них стверджує, що ніяких "катаклізмів" для гривні не передбачається, а тому можна сміливо говорити, що вона збереже позиції, які досягнуті до кінця літа.

"Апостроф" розповідає, чого чекати від національної валюти найближчим часом.

Що було з гривнею влітку

Незважаючи на побоювання, що з приходом нової влади в Україні почнеться різке падіння гривні, за фактом ситуація склалася зворотним чином. Так, можна говорити, що зміцнення гривні влітку - це сезонне явище, що спостерігається з року в рік. Однак влітку 2019 року гривня змогла не просто трохи зміцнитися, але, відносно долару піднялася до рівня, якого не було з червня 2016 року.

Зростання по відношенню до євро також показало хороший результат. Досягнуто рівня липня 2016 року.

Чого чекати від гривні восени

У питанні курсу на осінь думки експертів різняться. Ймовірно, гривню чекає незначне падіння. Такий тренд після зміцнення влітку спостерігається в Україні з року в рік. Однак якщо не буде потрясінь на світовому валютному ринку, значного падіння чекати не варто.

Так, фахівець Центру Разумкова Василь Юрчишин пов'язує майбутнє ослаблення гривні з тим, що восени Україна повинна погасити облігації, випущені терміном 6-9 місяців.

"Тому, я думаю, найближчим часом ми побачимо ослаблення гривні. Досить поступове, але з певним прискоренням", - говорить Юрчишин.

Під кінець року, за його прогнозом, гривня може торгуватися до долара на рівні 27,5-27,9.

Схожої думки дотримуються аналітики американського банку JP Morgan. Вони переконані, що курс гривні завищений і в найближчому майбутньому очікується його падіння. За їхніми даними, до кінця осені гривня може просісти до 26,5 за долар, а до кінця року - до 28. При цьому на початку 2020 року тенденція продовжиться і гривня може впасти до 29 за долар.

Від такого сценарію, на їхню думку, Україну може врятувати активізація експорту. Зараз весь український експорт тримається на аграріях і металургах, тоді як інші галузі показують слабку динаміку.

Міжнародний валютний фонд також не дає хороших перспектив гривні. У поточному році, на думку експертів фонду, гривня впаде до 28,68 за долар. Падіння гривні, на думку МВФ, продовжиться - до 2024 року долар в Україні може коштувати без малого 32 гривні.

Опитані "Апострофом" експерти також вважають, що восени на гривню чекає падіння, але їх прогноз не такий критичний.

Максим Пархоменко з "Альпарі" визнає, що Україну чекає девальвація, однак вважає, що вона буде незначною. За його прогнозом, курс до долара впаде до 26,5 гривень.

У свою чергу Андрій Шевчишин з Forex Club також прогнозує падіння. За його словами, це буде пов'язано зі скороченням припливу валюти, а також з погіршенням цінової кон'юнктури на аграрну продукцію. Шевчишин впевнений, що тенденція буде чітко помітною вже на початку осені. У вересні, за його прогнозом, курс перебуватиме в діапазоні 25,5-26,5 за долар.

Водночас, глава управління казначейства Банку "Форвард" Наталія Шишацька вважає, що гривня буде триматися в рамках встановленого влітку коридору.

"Я не бачу серйозних причин для девальвації гривні: плюс-мінус вона буде в цьому ж коридорі", - сказала вона.

Головний економіст Альфа Банку Олексій Блінов, навпаки, не такий оптимістичний. Він заявляє, що "не можна недооцінювати будь-які загрози", а також пропонує згадати 2008 рік, коли економіка показувала стабільне зростання, після якого сталося обвалення глобальне ринків.

Що може вплинути на курс гривні

Експерти називають кілька чинників, які можуть підштовхнути гривню як до падіння, так і до зростання.

  • виплати за облігаціями;
  • недостатня активність експортерів;
  • нестабільність на міжнародних ринках;
  • новий Кабмін і проведені реформи;
  • співпраця з МВФ.

За матеріалами "РБК-Україна", "Сєгодня", "НВ Бізнес".

Читайте також

Долар в Україні рекордно дорожчає: як це вплине на українців

Курс долара наближається до позначки 40 гривень, а ціни для українців прискорять зростання

Ловіть момент: аналітики пророкують різке зростання біткоїну

Біткоїн - аналітики передбачили зростання вартості на цю криптовалюту

Україна відмовляється від долара: як це вплине на нас

Нацбанк вирішив відв'язати гривню від долара – на це вплинуло одразу кілька факторів