RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чи буде долар по 30: чого чекати від гривні до Нового року

Рік тому за долар давали 24 гривні

Рік тому за долар давали 24 гривні Фото: УНІАН

У 2020 році курс долара стабільно зростає, проте в листопаді він несподівано знизився. "Апостроф" розбирався, що буде з національною валютою далі та чи варто чекати до Нового року курс 30 гривень за долар.

Динаміка курсу долара останнім часом знаходиться на спадному тренді, однак він як і раніше тримається вище 28 гривень.

Нагадаємо, в листопаді 2019 роки за долар давали 24 гривні, а в грудні він навіть ненадовго опускався нижче цього рівня. Однак в поточному році "зелений", здебільшого, дорожчав. У березні, після введення карантину у зв'язку з епідемією коронавірусу, курс подолав психологічну позначку в 28 гривень/долар, хоча пізніше трохи знизився. Повторно ця планка була взята в середині вересня і аж до останніх чисел жовтня курс повільно, але неухильно зростав.

Але в першу декаду листопада гривня помітно зміцнилася, і ця тенденція, з незначними коливаннями, поки зберігається. Так, міжбанківський валютний ринок в п'ятницю, 13-го, закрився курсом на рівні 28,11-28,13 гривні/долар.

Стабільності немає

Природне запитання, яке зараз напевно задають собі багато українців: "Що буде з курсом далі?" .

За словами керівника відділу аналітики групи компаній ForexClub Андрія Шевчишина, ситуація з валютою залишається невизначеною. "Ринок шукає себе", - сказав він в коментарі "Апострофу".

Інвестиційний банкір та фінансовий аналітик Сергій Фурса в розмові з виданням зазначив, що найближчого тиждня "курс може рухатися, як в одну, так і іншу сторону".

Старший аналітик інвестиційної компанії "Альпарі" Вадим Іосуб, в свою чергу, прогнозує найближчим часом подальше незначне ослаблення долара.

Фото: Апостроф / Александр Гончаров

"Долар на міжбанку може торгуватися через тиждень близько 28,2 гривні, а готівковий долар в банках може торгуватися близько 28,1-28,3 гривні", - сказав він "Апострофу".

"Курс консолідується в діапазоні 28-28,2/28,5 гривні/долар ближче до нижньої межі. Це обумовлено сплатою квартальних податків (до 20 листопада 2020 року), - розповів в коментарі виданню начальник управління дилінгових операцій банку "Південний" Олег Ропяк. - Потім чекаємо висхідної корекції до верхньої межі вказаного діапазону в область 28,5 гривні".

Гривня в мінус

Експерти одностайні в тому, що загальна тенденція на девальвацію гривні продовжиться.

За словами Андрія Шевчишина, нерезиденти, швидше за все, будуть виходити з українських цінних паперів, що посилить тиск на гривню. Ситуацію погіршує погане наповнення бюджету та невизначеність у відносинах з кредиторами (зокрема, з Міжнародним валютним фондом - "Апостроф"): "Питань дуже багато, і все це буде тиснути на курс гривні".

При цьому, зазначив фахівець, стримуючим фактором значного зростання курсу долара може стати карантин, якщо він зведе нанівець активність імпортерів, як це було навесні і влітку.

З цим згоден Вадим Іосуб. За його словами, друга хвиля пандемії COVID-19 може надати несподівану "допомогу" гривні.

"На цьому тлі можна очікувати уповільнення активності економіки та зниження попиту на валюту з боку імпортерів, - пояснив експерт. - У цих умовах, без втручання зовнішніх шоків, до кінця року долар може залишитися поблизу нинішнього рівня - близько 28 гривень. Причому до кінця року він навряд чи покине межі діапазону 27,5-28,5 гривні".

Фото: УНІАН

Курс під ялинку

Втім, є і менш оптимістичні прогнози.

"Я зберігаю свій прогноз до кінця року в діапазоні 28-29,5 гривні/долар", - заявив Андрій Шевчишин.

За словами Олега Ропяка, в грудні можливі "сплески курсу" у напрямку до 28,8-29 гривень/долар. "Але навряд чи цей рух буде стійким - я б не перебільшував девальваційний потенціал до кінця 2020 року" - сказав він.

Сергій Фурса на кінець року очікує курс на рівні 28,5-29 гривень/долар.

"У цьому році до 30 гривень долар, швидше за все, не дійде, але в наступному це не виключено", - резюмував експерт.

Читайте також

Долар в Україні рекордно дорожчає: як це вплине на українців

Курс долара наближається до позначки 40 гривень, а ціни для українців прискорять зростання

Ловіть момент: аналітики пророкують різке зростання біткоїну

Біткоїн - аналітики передбачили зростання вартості на цю криптовалюту

Україна відмовляється від долара: як це вплине на нас

Нацбанк вирішив відв'язати гривню від долара – на це вплинуло одразу кілька факторів