RU  UA

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Скрутки" на мільярди: чому податкова програє війну з корупційними схемами

Схеми з ПДВ проводяться з благословення податкової

Схеми з ПДВ проводяться з благословення податкової Фото: Getty images

Уряд не має претензій до роботи Державної податкової служби (ДПС), незважаючи на схеми з "скрутками" зі сплати ПДВ, які завдають українському бюджету збитків на десятки мільярдів гривень. "Апостроф" розбирався, як діють такі схеми, чому податкові органи їх в упор не помічають, і чи є шанс викорінити це ганебне явище.

Уряд визначився з кандидатурою на посаду нового глави податкової. "Кабінет міністрів визначив переможцем конкурсу на обрання керівника Державної податкової служби (ДПС) чинного виконувача обов'язків керівника", - написав у своєму Telegram-каналі народний депутат України, голова підкомітету з питань місцевих податків і зборів парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Мар'ян Заблоцький.

В.о. голови ДПС є Євген Олейніков. Він очолив відомство після того, як в кінці травня тодішнього керівника податкової Олексія Любченка призначили міністром економіки. До цього - з 29 квітня 2020 року - Олейніков був заступником голови ДПС.

Кабмін в серпні оголосив конкурс на посаду головного податківця країни, і в фінал вийшли три претенденти - Євген Олейніков, а також його заступники Наталія Рубан і Наталія Калєніченко.

Таким чином Олейніков став повноправним главою ДПС. При цьому офіційної інформації про це призначення поки немає.

До речі, за словами Мар'яна Заблоцького, призначення нового керівника податкової відбулося з порушенням термінів проведення конкурсу - законом на це відводиться 45 днів, хоча в даному випадку призначення відбулося на 47-й день. "Це дає право будь-якому з учасників конкурсу оскаржити таке призначення", - зазначив нардеп.

При цьому він побажав новому (старому) голові податкової гідно виконувати свої посадові обов'язки.

Під дахом податкової

Податкова і митниця, які то об'єднуються, то знову поділяються на два відомства (з 2019 роки після реорганізації і скасування Державної фіскальної служби, в Україні існують Державна митна служба та Державна податкова служба), вважаються для призначенців непростим фронтом роботи. Для обох служб однією з головних проблем є так звані "скрутки", які позбавляють державний бюджет десятків мільярдів гривень доходів щорічно.

Що таке "скрутка"? Якщо коротко, то це - зменшення податкового зобов'язання зі сплати ПДВ, нарахованого з продажу одного товару, завдяки податковому кредиту, отриманому при покупці іншого товару. Як правило, схема полягає в тому, що два підприємства віртуально обмінюються податковими зобов'язаннями та кредитами. Тобто одне підприємство продає іншому документи на сплачений при імпорті ПДВ, а отриману продукцію продає за готівку, не оформлюючи при цьому податкові документи.

Фото: Getty images

Як уже зазначалося вище, втрати бюджету від таких схем колосальні. За твердженням колишнього міністра фінансів України Ігоря Уманського, щомісяця "скрутки" з ПДВ завдають державній скарбниці збиток в середньому на 5 мільярдів гривень.

Мар'ян Заблоцький згоден, що втрати бюджету від цієї схеми становлять мільярди, але переконаний, що вони все ж таки дещо скромніші.

"Вони складають приблизно від 2,5 до 3,5 мільярди гривень в місяць в залежності від економічної активності. Це менше, ніж раніше, але все одно, на жаль, дуже високий рівень", - сказав нардеп в коментарі "Апострофу", додавши, що раніше втрати цілком могли сягати приблизно 4 мільярдів гривень.

За його словами, у схемі зі "скрутками" переважно задіяні імпортери, які завозять в Україну товар, часто із заниженою митною вартістю, компанії, що реалізують цей товар, а також організовані злочинні групи, що забезпечують покупку сплаченого на митниці ПДВ. "І під повним кришуванням податківців вони продають ці документи іншим підприємствам", - сказав Заблоцький.

Він зазначив, що такі "скрутки" проводилися навіть через мережі супермаркетів, при цьому, коли відповідна інформація потрапляла в публічну площину, такі схеми швидко закривалися.

А це означає, що з ними цілком реально боротися.

Колода в оці

Але поки особливих успіхів у цій боротьбі не спостерігається. Мабуть новопризначений глава ДПС Євген Олейніков зможе змінити ситуацію?

"Олейніков - професійний податківець, і я впевнений, що при його серйозному бажанні він зможе закрити "скрутки" до мінімуму", - говорить Мар'ян Заблоцький.

Що до досвіду, то Євген Олейніков дійсно професіонал в податковій сфері, але чи буде у нього бажання боротися з корупційними схемами?

Свій трудовий шлях він починав у податковій міліції рідного для нього Запоріжжя, потім пішов на підвищення в Державну податкову адміністрацію. Згодом Олейніков перейшов на роботу в Міністерство фінансів, після цього - в Міністерство економіки. Після Революції гідності Олейніков деякий час навіть вважався безробітним, а потім працював у приватному секторі. І ось, що називається, повернувся до витоків.

Євген ОлейніковФото: УНІАН

У серпні міністр фінансів Сергій Марченко недвозначно дав зрозуміти, що Олейніков його цілком влаштовує на посаді глави податкової. "Виконуючий обов'язки глави податкової зараз Євген Олейніков, я ним задоволений... В цілому командою Держподаткової я задоволений. Це одна з найбільш професійних команд у всій Україні", - сказав Марченко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Тому його нещодавнє призначення виглядає цілком логічним.

Як розповіло "Апострофу" джерело в керівництві провладної партії "Слуга народу", ринку поданий цілком прозорий сигнал: "Всіх влаштовує нинішня система "скруток".

"Те, що в фінал конкурсу вийшли Олейніков і два його заступники, говорить про те, що конкурс був фіктивний і підлаштований відповідно конкретно під нього", - заявив в коментарі виданню глава підкомітету з питань оподаткування податком на додану вартість парламентського комітету з питань фінансів, податкової і митної політики Олексій Леонов.

За його словами, главі ДПС неодноразово вказували на корупційні схеми з ПДВ, але реакції на ці сигнали не було.

"З боку Олейнікова я жодного разу не отримав виразної відповіді щодо компаній з "скрутками", - сказав Леонов. - Є, наприклад, конкретна схема щодо Одеського кабельного завода, про яку я Олейнікову особисто говорив, а він її чомусь не помічав, поки Служба безпеки України не виявила конвертаційний центр на 40 мільйонів гривень по цьому підприємству. І таких прикладів - мільйони".

Представники влади люблять скаржитися, що українці не платять податки, в зв'язку з чим придумують все нові способи, як у громадян що-небудь все ж таки забрати. Однак виходить як в євангельській притчі - в чужому оці соломинку бачать, а в своєму - колоди не помічають.

Новини партнерів

Читайте також

Рай для обраних: що не так з податковою системою в Україні

В Україні податкова система вимагає кардинальних реформ, але рубати з плеча не можна - і ось чому...

Українці, діліться вашими доходами: що передбачає національна стратегія-2030

Більшість положень Національної стратегії доходів, підготовленої урядом, є шкідливими для української економіки

Примус до хабарів: в Україні розпочинаються податкові перевірки бізнесу

МВФ вимагає від України відновити податкові перевірки підприємців, що це означає