RU  UA

Середа, 18 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10

Знесення садиби Зеленських: всі подробиці цього скандалу

За фактом незаконного демонтажу будівлі відкрито кримінальне провадження, вручено підозри

За фактом незаконного демонтажу будівлі відкрито кримінальне провадження, вручено підозри Садиба Зеленських після знесення Фото: Facebook активіста Дмитра Перова

Варварське руйнування історичної будівлі в центрі Києва, відомої як садиба Зеленських, викликала у суспільстві значний резонанс, який швидко переріс у обурення. "Апостроф" розбирався, що стало причиною знесення будівлі, і якою буде її подальша доля.

У Києві 19 липня знесли історичну будівлю, відому як садиба Зеленських. Ця подія набула значного суспільного резонансу завдяки активістам, а також столичній владі, яка стверджує, що демонтаж будівлі був несанкціонованим.

"Шокуюча ситуація! Те, що наразі відбувається – зухвале та цинічне самоуправство! Міська влада та департамент охорони культурної спадщини обурені ситуацією, що сталася. Вважаємо, що правоохоронні органи мають надати свою оцінку та притягнути винних до відповідальності", - заявила директор департаменту охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації Марина Соловйова.

Садиба, яка не має жодного відношення до родини нинішнього президента України Володимира Зеленського, була збудована у 1890 році. Спочатку вона була одноповерховою дерев'яною будівлею, обкладеною цеглою. Тільки наприкінці 20-го століття над нею був надбудований другий поверх.

Першим власником будівлі був купець Василь Малінін, а в 1911-1915 роках у ньому проживала родина міщанина та почесного громадянина Євмена Зеленського, чиє ім'я і дало назву садибі (друга, менш відома назва будівлі – садиба Малініна).

Садиба Зеленських розташовувалося на вулиці Олександра Кониського (колишній Тургенєвській), 22. Це була одна з найстаріших будівель на вулиці та остання на ній дерев'яна.

Історична (не)пам'ятка

У чому причина такого варварського дійства, яким стало знесення садиби Зеленських?

Насправді, проблеми з будівлею почалися давно. Історія сягає корінням у 2017 рік, коли поряд з нею компанія "Сервіт" побудувала 11-поверховий житловий комплекс "Тургеневъ'" (нагадаємо, стара назва вулиці, на якій знаходилася садиба Зеленських - Тургенєвська). Нині ж у планах забудовника – зведення другої черги ЖК "Тургеневъ". І, очевидно, двоповерхова будівля заважала планам реалізації такого проєкту.

Заради справедливості зауважимо, що на Кониського є й інші старі будівлі, деякі з яких також були зруйновані заради нових житлових та офісних комплексів, бурхливе будівництво яких тут не припиняється.

Перші спроби демонтувати садибу було здійснено ще у 2018 році. Тоді знищення будівлі вдалось зупинити. Проте роботи з її розбору відновилися 2021 року. Їх знову зупинили, при цьому садибу внесли до "Списку історичних будинків, які потребують додаткового захисту".

На початку 2024 року на будівлю було накладено арешт, що, тим не менш, не зупинило її демонтаж.

Слід зазначити, що, незважаючи на те, що садиба Зеленських входила до переліку історичних будівель, вона не мала офіційного статусу пам'ятки архітектури.

"КМДА за увесь час не спромоглася підготувати та подати необхідну для внесення будівлі до Переліку об’єктів культурної спадщини облікову документацію. З відповідним листом від 18.07.2024 до МКІП (Міністерство культури та інформаційної політики) звернулася ГО "Спадщина Київ". На жаль, чи то дізнавшись про таку ініціативу, чи за випадковим збігом, але забудовник у той самий день майже повністю зруйнував історично значиму будівлю", - написав у Facebook тимчасово виконуючий обов'язки міністра культури та інформполітики України Ростислав Карандєєв.

У свою чергу, у столичній мерії зазначають, що "Спадщина Київ" за два дні до знесення садиби подала до департаменту охорони культурної спадщини КМДА пакет доопрацьованої облікової документації щодо присвоєння будівлі статусу пам'ятника. " Цей крок є частиною підписаного раніше з департаментом плану дій щодо реалізації петиції "Зберегти історичну садибу Зеленських", яка була підтримана міським головою", - йдеться у повідомленні столичної адміністрації.

Крім того, директор департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова наголосила, що оскільки садиба Зеленських знаходилася в центральному історичному ареалі міста, всі питання, пов'язані з цією будівлею, перебувають у компетенції Міністерства культури та інформаційної політики.

Хто винен?

Поки мерія та Мінкульт з'ясовують, хто винен у тому, що у центрі Києва знесли історичну будівлю, за фактом демонтажу садиби Зеленських прокуратура відкрила кримінальне провадження.

"За процесуального керівництва Шевченківської окружної прокуратури міста Києва за фактом руйнування будівлі на вулиці Кониського, 22 розпочато кримінальне провадження. Дії осіб, які руйнували будівлю, кваліфіковано як знищення майна, на яке накладено арешт (частина 1 статті 388 КК України) .Також розслідується факт проведення будівельних робіт всупереч накладеній забороні, який кваліфіковано як самовільне будівництво на самовільно зайнятій земельній ділянці (частина 3 статті 197-1 КК України)", - йдеться у повідомленні Офісу Генеральної прокуратури України.

Наголошується, що досудове розслідування у справі проводять слідчі Шевченківського районного управління поліції Києва.

Столичні правоохоронці також оголосили про підозру у знищенні садиби Зеленських її власнику.

"Правопорушник залучив будівельну фірму, співробітникам якої дав вказівку на демонтаж вказаної будівлі", - йдеться у повідомленні поліції Києва.

Мова йде про якогось 32-річного громадянина, ім'я якого не називається.

Відповідно до реєстру речових прав на нерухоме майно, власниками садиби Зеленських є Єгор Сибілєв (38%) та Михайло Гречко (62%). Кому з них повідомлено про підозру, незрозуміло. При цьому можна припустити, що йдеться про Михайла Гречка, оскільки він є мажоритарним власником будівлі, до того ж він є співвласником ТОВ "Тургенєв Білд", яке займається проектом ЖК "Тургеневъ'". Ще один аргумент на користь того, що може йтися саме про нього, - 1992 рік народження.

Що робити?

Винні у скоєнні варварського акту мають бути покарані – це зрозуміло. А тому сподіватимемося, що розслідування буде неупередженим і, зрештою, завершиться судовим вердиктом.

Однак, що буде з самою садибою Зеленських – чи залишиться вона лежати в руїнах, чи її відновлять?

В управлінні інформаційного забезпечення та доступу до публічної інформації КМДА "Апостроф" запевнили, що доля будівлі фактично вирішена – вона буде відновлена за рахунок власників.

Згідно з досягнутою домовленістю, власники садиби Зеленських мають повернути її до того стану, в якому вона перебувала до знесення.

До речі, Міністерство культури та інформаційної політики України 23 липня визнало садибу Зеленських, від якої на сьогодні залишився лише цокольний поверх із підвалом, пам'яткою архітектури, будівля буде внесена до відповідного реєстру.

Таким чином, тепер точно на місці злощасної садиби Зеленських не збудують ані ЖК "Тургеневъ", ані щось інше. Шкода тільки, що ситуація з нею вирішилася надто пізно, коли, власне, ніякої садиби й немає, а те, що з'явиться на її фундаменті, буде лише новоділом. Втім, навіть це краще ніж нічого.