RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Культура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

30 років громадянського суспільства: як різні люди об’єднуються заради однієї справи

Фото: Апостроф / Ярослава Тюпка

У Києві на пішохідному мості між Аркою дружби народів та Володимирською гіркою проходить фотовиставка "Незалежність – це я. Незалежність – це ми. 30 історій змін до річниці відновлення незалежності". Просто неба представлені різноманітні світлини, об’єднані однією ідеєю – висвітлити вміння українців згуртовуватися заради того, аби покращити життя в своїй країні. Побував на виставці і "Апостроф".

Заради спільної справи

30 світлин – це 30 громадських ініціатив з різних куточків України та різної сфери діяльності: екологія, освіта, допомога людям з інвалідністю та ветеранам, порятунок тварин, розвиток внутрішнього туризму та багато іншого. Наприклад, вручення нагороди "Нобелівка для вчителів" - і сльози щирої радості на очах переможниці. Нескладно побачити, що фото об’єднані соціальною тематикою.

"Більша половина фото – загальні плани, де багато людей займаються якоюсь справою. Це не випадковий збіг. Це була внутрішня концепція - показати, як люди можуть об’єднуватись заради спільної справи", - говорить "Апострофу" фотограф і один із авторів виставки Олександр Хоменко.

Дивіться: Найцікавіші будівлі Києва: будинок з привидами, літаюча тарілка і мальовничі замки

Роль Олександра Хоменка у цій виставці – не лише як фотографа, а ще й куратора виставки.

"Мені написала знайома й сказала, що хоче зробити виставку, присвячену громадським організаціям. Я допомагав її створювати, формувати концепцію виставки, вибирати громадські організації", - розповідає фотограф.

Більше половини робіт на виставці – саме його. Частина робіт знімалась безпосередньо для виставки.

"Була зйомка організації "Даун Синдром", я знімав її тиждень тому. У них є підрозділ, який займається дітьми, і підрозділ, який працює зі старшими людьми з синдромом Дауна. Вони збирались у Сирецькому парку, я побув із ними кілька годин. Було дуже цікаво поспостерігати за людьми, з якими в реальному житті ми зазвичай мало контактуємо. Помітив, що вони такі самі індивідуальності, як і всі інші, у кожного особливий характер. Хтось схильний до творчості, хтось – до певного епатажу, хтось меланхолік. Насправді входити в контакт і спілкуватися з ними не так уже й складно", - розповідає фотограф.

Фото: Олександр Хоменко

Демократія та співпраця з владою

Сама виставка приурочена ювілею Незалежності. Тому цифра 30 виникла не випадково. Таким чином організатори хотіли показати, якого розвитку досягло в Україні громадянське суспільство за цей відносно невеличкий термін.

"Це не скільки підсумок, скільки підсвічення того, що громадянське суспільство за ці 30 років зробило для незалежності країни, щоб ми були демократичною державою", - говорить "Апострофу" один із організаторів виставки Володимир Шейгус.

"Ми дуже стрімко розвиваємося. Той шлях, який розвинені країни проходили століттями, ми з вами проходимо протягом цих 30 років. Іноді це болісно, але настільки динамічно й стрімко, що сьогодні ми є громадянським суспільством - свідомим, розвиненим, конструктивним", - говорить перший заступник директора Департаменту суспільних комунікацій Роман Лелюк.

Дивіться: Незалежність у 4D: у Києві показали виставу, що розірвала шаблони про Україну

Організатори розповідають, що дуже давно думали над тим, як показати українцям вміння їхніх співвітчизників спільно працювати заради однієї гідної мети. Зупинились на виставці.

По цьому мосту щодня ходять багато киян, чимало туристів – вони не зможуть оминути поглядом світлини, які мимоволі викликають повагу до людей, зображених на них, солідарність із ними і навіть бажання їм допомагати, не лишатись осторонь колективних добрих справ.

"Тут багато організацій: і ті, що опікуються дітьми, і ті, що захищають навколишнє середовище, допомагають під час пандемії, допомагають переселенцям зі Сходу. Ми хотіли показати, що життя на краще роблять багато громадських організацій, а також просто волонтерів, активістів. Хочемо, щоби люди долучались до цього руху", - говорить Володимир Шейгус.

фотовиставка, скляний міст, Київ, ГО Апостроф / Ярослава Тюпка
1 / 1
фотовиставка, скляний міст, Київ, ГО Апостроф / Ярослава Тюпка
1 / 1
фотовиставка, скляний міст, Київ, ГО Апостроф / Ярослава Тюпка
1 / 1
фотовиставка, скляний міст, Київ, ГО Апостроф / Ярослава Тюпка
1 / 1

Серед учасників виставки - ГО "Команда порятунку тварин Києва", які рятують пухнастих друзів із неможливих ситуацій, ГО "БратуБрат", яке опікується важкохворими ветеранами, і відомі волонтерські мандрівники та етнографи Ukrainer, завдяки яким кожен знає про природу й побут найвіддаленіших куточків Буковини, Полісся чи степової України – словом усі назви об’єднань, які відомі більшості мешканців нашої держави.

"Людей багато, люди різні, і вони можуть об’єднуватись, щоб робити нашу країну кращою. Щоб вирішувати проблеми, які є в нашому суспільстві. Там де їх не може вирішити держава, їх частково вирішують громадські організації. Одна з них у моєму районі робила прибирання, де це не могли зробити комунальники. Бо це ліс, і вони технікою не могли заїхати", - говорить Олександр Хоменко.

А Роман Лелюк наголошує, що не треба соромитись єднатись із владою.

"Сьогодні ми з кожним днем бачимо, що налагоджується все більше конструктивний діалог влади і громади, адже всі розуміють, що саме в синергетичному ефекті можливий результат", - говорить чиновник.

Фотографії прикрашатимуть пішохідний міст щонайменше до 1 жовтня. Деталі про кожну роботу та її автора можна довідатись через QR-код.

Читайте також

Авангард - наш: в Києві відкрилась виставка світового мистецтва, яке зародилось в Україні

Виставка, що відкрилася у музеї історії Києва, стала першим кроком у створенні музею українського авангардизму