RU  UA

Пʼятниця, 28 червня
  • НБУ:USD 40.22
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.22
Інфраструктура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Де раніше був пустир… П'ять найкращих парків у Києві, що з'явилися на покинутих територіях

Багато парків столиці в недалекому минулому були занедбаними пустирями

Багато парків столиці в недалекому минулому були занедбаними пустирями Фото: УНІАН

"Апостроф" уже писав про наміри ініціативної групи облаштувати парк біля озера Тягле, де нині знаходиться звалище сміття, покинуті стоянки ромів та безхатченків та інші непривабливі візуальні об’єкти, що заважають безпечній та комфортній прогулянці. На жаль, у Києві таких занедбаних територій вистачає. Однак є кейси, коли активістам та міській владі вдавалось об’єднувати зусилля та замість трешу створювати привабливі для міста локації. Парк "Наталка", парк на Троєщині – це все колишні чагарники, а нині улюблені місця відпочинку та занять спортом.

Фітнес-парк на Лебединому

Дарницький район збоку виглядає як суцільне накопичення висоток, де навіть деревця зеленого не видно. Проте і й там є озера та зелені зони. Одне з них – озеро Лебедине біля станції метро "Харківська". Ще донедавна там були чагарники, які вабили маргінальних елементів та наражали на небезпеку допитливих школярів. Аж раптом представнику громадської ради при Дарницькій районній адміністрації це набридло, і він створив ініціативу для облаштування на цьому місці фітнес-парку.

Наразі парк ще не до кінця готовий, проте територія змінилась кардинально. Тут стало не просто чисто, а охайно й приємно гуляти або й здійснювати пробіжки по доріжках із фібробетону та зелених газонних острівцях.

У новоствореному парку – всі умови для активного заняття спортом на свіжому повітрі: волейбольні та баскетбольні майданчики з гумовим покриттям, інклюзивна фітнес-зона, два дитячих майданчики, один із яких пристосований під потреби особливих дітей, майданчик для гри в міні-футбол. Навіть столи для гри в шахи встановили.

Фото: Апостроф / Колаж

Родзинкою нового спортивного простору є унікальний скейт-парк. У КМДА сказали, що це перший у Києві бетонний трирівневий боул для катання на скейтборді, роликах та екстремальних самокатах. Для його проекції радились із професійними спортсменами, які вже зараз тут тренуються й готуються до змагань.

Подбали й про велосипедистів – велодоріжка невдовзі має стати частиною всього веломаршруту.

Невдовзі тут ще планують облаштувати понтонний острів на воді – лекторій. А вже зараз у парку не лише тренуються професіонали й любителі, а й масово гуляють усі мешканці району. Як кожен сучасний парк, нова зона відпочинку облаштована лавочками, смітниками, є вбиральні та встановлене LED-освітлення. Продумали й сучасний майданчик для тренування та вигулу собак.

Парк "Наталка"

До 2015 року тут – на березі Дніпра на Оболоні - був звичайний пустир, і не кожному вистачало сміливості йти повз нього. Іноді тут вигулювали собак, але частіше збирались сумнівні компанії, яким були до вподоби густі чагарники. Але раптом усе змінилось. Інвестор надумав будувати на цьому місці висотку. Місцеві мешканці відстояли територію, й вона перейшла у комунальну власність. Довелось владі міста, не без натиску місцевих, облаштувати пустир, проводити тут величезну реконструкцію.

Спільно розробили план, і вже у 2017 році в парку з’явився центральний вхід, а поряд – кілька симпатичних оглядових майданчиків. Також облаштували величезну прогулянкову зону, прикрашену оригінальними клумбами, розмістили зони відпочинку. Біля самої води встановили бесідки – і нині тут часто милуються Дніпром закохані пари та не лише.

До речі, закоханим може стати у нагоді лавочка у вигляді ажурного білого серця для селфі. Берегова лінія укріплена сіткою й камінням, що надає їй стильного вигляду й робить привабливим для відпочинку біля самої води.

Фото: Апостроф / Колаж

Але головне – для любителів провести дозвілля більш активно тут поставили все, чого душа забажає. Баскетбол, волейбол і футбол, величезний майданчик для фітнесу з функціональними тренажерами, міні-стадіон. Це улюблене місце для пробіжок, катання на велосипеді, самокатах, гіроскутерах тощо. Є всі умови й для прогулянок і з чотирилапими друзями. Діти ж приходять у захват від надсучасних майданчиків, які багатьом й не снились.

Увечері в парку стає ще красивіше й загадковіше завдяки унікальному продуманому освітленню. Ліхтарі встановлені по всьому парку, ненав’язливо й елегантно підсвічують газони, доріжку й скульптурні об’єкти, що надає їм мрійливості. Тому ввечері це місце стає зоною масових побачень – і не лише місцевих мешканців.

До слова, архітектори та урбаністи, попри незавершеність парку, дають йому високу оцінку. А ландшафтний дизайн взагалі заслуговує окремої уваги. Мер Києва Віталій Кличко взагалі порівнює його з Центральним парком у Нью-Йорку. І хоча мало хто погоджується з мером, варто визнати: в парку на березі Дніпра й справді вельми комфортно й затишно.

Парк на Троєщині

Новий парк біля озера вздовж проспекту Романа Шухевича повністю готовий і зданий цього року. Парк становить 9,5 га і з нього відкривається прекрасна панорама на недобудовані Дніпровські вежі.

Але ж іще зовсім недавно, одразу за зупинкою на проспекті починався притон. У кущі ходили справляти природні потреби, повсюди було розкидане сміття, пляшки, девайси для вживання наркотиків, а іноді можна було побачити й тих, хто вживає. У сутінках мешканці житлових будинків за озером побоювались ходити навпростець і намагались обійти маргінальні чагарники.

Тепер усе інакше. Територію прибрали, розчистили, поставили лавки й смітники, посадили дерева. Влітку населення відпочиває на горбистих зелених газонах. У будь-яку пору року тут можна гуляти чи бігати, насолоджуючись новими доріжками та приємною візуальною складовою, що не залишила й сліду від "темного" минулого тутешніх кущів.

Фото: Апостроф / Колаж

Оздобою парку стала оригінальна ажурна альтанка з мозаїчною підлогою, що відтворює старовинну архітектуру кримськотатарського стилю. Автором орнаментів для підлоги й декору став кримськотатарський художник Рустем Скибін. Звісно, представники корінного кримського населення були в захваті від такого парку, на відкритті якого були нардеп Мустафа Джемілєв і голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

У парку є все, що потрібно для щастя: дитячий майданчик і зона для фітнесу, багатофункціональне спортивне поле, шаховий павільйон, зона для вигулу псів, сучасна громадська вбиральня. Не обійшлось без велодоріжок та надсучасного LED-освітлення, що створює неймовірну атмосферу в вечірні години та робить особливо ефектними фото й селфі в цьому місці.

Місцеві мешканці в захваті, бо тепер можна не боятися ходити околицями, а ті, хто був на цьому місці кілька років тому – не можуть повірити, куди дівся небезпечний пустир, який виглядав непереможним.

X-Park в парку Дружби народів

Історія одного з найбільших парків водних розваг у Києві розпочалась уже давно – ще у 2003 році. Місцеві пам`ятають, що територія між річками Дніпро та Десенка убік від Північного мосту була неосвоєною й доволі занедбаною. Підприємці створили парк фактично з нуля. Звідси стартувала історія вейкбордингу в Україні.

Вейкбординг – це екстремальний спорт, що поєднує в собі елементи воднолижного спорту, акробатики та стрибки. Також тут почали практикувати й інші екстремальні водні забавки, що були для України певного роду екзотикою.

Нині будь-хто може освоїти водний вид спорту, про який мріє, з нуля саме в цьому парку, під керівництвом досвідчених тренерів.

Поза тим, тут є й інші розваги, не лише водні. Також тут проходять всеукраїнські змагання та фестивалі, працюють дитячо-юнацькі спортивні школи та гуртки. Для всіх, хто просто прийшов відпочити – численні зони для релаксу та фуд-корти. Та головне – чисто, прибрано й не страшно ходити на прогулянку біля води.

SkyPark у Новобіличах

Святошинське озеро, та ще й у гущі соснових лісів, завжди було улюбленим місцем відпочинку мешканців мікрорайону. Але донедавна протилежний від житлових будинків берег був диким місцем, куди на самоті не кожен насмілювався ходити. Все змінилось із облаштуванням на сосновому березі озера мотузкового парку. Далі з'явилась інфраструктура: барбекю-зони, мангали, бесідки тощо.

Сам парк являє собою мотузкову трасу та скеледром із маршрутами для дітей та дорослих. Поза тим, тут є прокат каяків, катамаранів човнів та всього, що допоможе добряче відпочити на воді.

Облаштована зона відпочинку на місці непрохідних хащів привабила більше людей у цю частину приозерної зони. Тепер тут гуляють цілими родинами, компаніями. Тут чимало дітей і молоді, а спортсмени різного віку не бояться здійснювати пробіжки й займатись скандинавською ходою вздовж мальовничого озера, вдихаючи соснові пахощі лісу.

Далі буде…

Схожу зону для спортсменів та відпочивальників ініціативна група дарничан хоче створити на березі озера Тягле, в районі метро Позняки. Величезне озеро й прибережна зона навколо нього площею 250 га дозволяють розмістити тут усе, щоб людям кортіло сюди приходити.

Мешканці будинків, які знаходяться неподалік від озера, й так ходять туди на прогулянку. Але бідкаються, що територія засмічена й занедбана, а хотілось би більше естетики й інфраструктури для прогулянок і пікніків - наприклад, фітнес-майданчики і ігрові території. Поки що збирають думку киян, тож наразі кожен може висловити побажання, що хотів би бачити в новому парку. Адже нині там бачать лише купу сміття.

"Хочемо, щоб озеро почистили, облаштували там прогулянкові доріжки, лавочки, майданчики для дітей", - говорить "Апострофу" мама двох дітей Тетяна.

1 / 1
1 / 1
1 / 1

"Хочеться, щоб за територією навколо озера дбали і там було освітлення, місце для прогулянок", - висловлюється Анна, молода дівчина.

"Хотілось би набережних, лавочок, ігрових і спортивних майданчиків. Звичайно, хотілось би, щоб місцева влада створила умови для повноцінного відпочину з дітьми, сім’єю", - каже Тетяна, жінка середніх років.

"Щоб там було передусім чисто. І, звісно, приємно – лавки, освітлення, смітники. Можна спортивні майданчики", - додає Олексій, батько дітей молодшого шкільного віку.

Люди дуже сподіваються, що й у них під боком невдовзі буде прогулянкова зона, куди не страшно піти ані наодинці, ані пустити туди дітей. І, якщо все, чого чекають місцеві мешканці, буде зроблено, то незабаром у Києві буде на одну захаращену територію менше, і на один парк європейського рівня більше.