RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Інфраструктура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Перлина на Осокорках: у Києві з’явиться фантастичний парк на березі озера

У Києві з'явиться парк, яких столиця ще не бачила

У Києві з'явиться парк, яких столиця ще не бачила Фото: youtube.com

У Дарницькому районі з'явиться сучасний парк "Осокорки", що має стати новою перлиною столиці й приймати до 3 мільйонів відвідувачів на рік. Ініціаторами проекту стали самі мешканці Дарницького району, які звернулись до міської влади з ідеєю парку в своєму районі – і отримали підтримку. До ініціативи долучились представники Верховної ради та Кабміну. Коли ж з'явиться ультрасучасний парк на березі озера Тягле і яким він буде - дізнавався "Апостроф".

Район без парку

Дарницький район вважається одним із найбільш забудованих та густонаселених у столиці. Багатоповерхівок – повно, а для парків місць не знайшли. Єдина на весь район рекреаційна зона – це парк Партизанської слави. Але хіба туди поїдуть ті, хто мешкає поблизу проспекту Бажана? Для них є в пішій доступності метро, а от парку, до якого можна дістатися пішки – немає. Мами з дітьми проводять час у власних дворах, а вечірні променади люди здійснюють вздовж задимлених вулиць. А щоби потрапити в зелену зону, треба спершу проїхатись транспортом.

"Враховуючи, що проспект Бажана має великий інтенсивний трафік, щільну забудову і малу кількість зелених зон, все це серйозно впливає на екологію району та мікрорайону", - визнає заступник голови КМДА Микола Поворозник.

Але невдовзі ця несправедливість буде усунена. Адже на березі озера Тягле, що неподалік станцій метро "Осокорки" і "Позняки", буде парк, та не простий – а багатофункціональний. Йдеться про створення комфортного простору, що поєднає активний відпочинок для всіх киян та збереження природного середовища навколо водойми. Про такий парк дарничани вже давно мріяли, і ось їхня мрія здійснилась – ідею громади підтримала влада.

За словами голови громадської організації "Національний парк збереження та збагачення флори і фауни "Осокорки" Сергія Машовця, нині в Дарницькому районі проживає близько 343 тисячі мешканців, а в найближчому майбутньому очікується, що їхня кількість збільшиться до 440 тисяч. Одного-єдиного парку Партизанської слави напевно недостатньо для такої кількості людей.

"За останні кілька років проведено величезну роботу в оновленні й розвитку зелених зон. Але є райони й мікрорайони, де такі зони треба створювати фактично з нуля. Ми зацікавлені в розвитку зелених зон у столиці і підтримуємо такі ініціативи. Це важливо не лише для мешканців Позняків і Осокорків, а й для всього міста. Дарницький район ми звикли називати спальним районом, у якому є лише одна зона відпочинку. Але ж спальні райони – не лише місця, куди люди приходять ночувати. Це місце, де люди проводять час із своїми дітьми, родинами, не виїжджаючи за межі свого району", - говорить Микола Поворозник.

Перлина Києва

У парку буде все, чого душа забажає. Адже його територія – це майже 300 гектарів. А ще - мальовниче озеро, яке дає масу можливостей для відпочинку. Довкола озера нині пустеля, а натомість буде безпечна зелена зона, де можна буде не лише гуляти усією родиною, милуючись водними пейзажами. У парку будуть спортмайданчики, велодоріжки, прокат каяків та човнів, зони для рибалок та пікніків. Також у парку з'являться фудкорт та альтанки.

"Цей парк стане перлиною міста Києва – як парк "Наталка" або парк на Троєщині. Розміщення озера Тягле в центрі цього парку дає великий рекреаційний потенціал. Територія парку межує з житловою забудовою і добре впишеться в структуру міста. Мешканці прилеглих територій вже давно вимагають від влади створити зону відпочинку в цій місцевості. Збереження екосистеми на цій території в поєднанні з потребами киян будуть трансформовані в сучасний парк світового рівня. На жаль, нині територія навколо озера Тягле перебуває в незадовільному стані. Вона потерпає від сміття, бруду, захаращення, не дає мешканцям району безпечно гуляти навколо цієї території", - говорить Сергій Машовець.

Але й це не все. У планах активістів – зона вигулу тварин та догляду за ними, що передбачатиме дотримання норм охорони довкілля та реабілітаційні програми. Для цього вивчають досвід іноземних парків.

"Ми разом із членами нашої громадської організації вивчали досвід США та країн Європи і вважаємо, що реалізація цього проекту має бути така ж, як і в провідних країнах світу. Ведемо консультації з парком "Фельдман" щодо правильного розміщення тваринного світу з мінімальним втручанням в еко-системи цього парку", - зазначив Сергій Машовець.

Та й загалом ініціативна громада планує, що це буде не просто звичайний пересічний парк, а справжнісінька перлина, аналог "Фельдман Екопарку", яка стане частиною туристичних маршрутів. Власне для цього запросили й директора екопарку в Харкові.

"Нас запросили в якості консультантів, - говорить керівник ГО "Фельдман Екопарк" Володимир Андрющенко. - 10 років тому ми так само в Харкові, з такої ж території вивезли 1000 машин сміття. А потім створили парк. Усі знають, який він популярний. На рік маємо 2 мільйони відвідувачів. Кожні вихідні до нас приїздять по 50-70 автобусів з інших областей. "Фельдман" пройшов величезний шлях – як економічний, так і юридичний. Ми готові співпрацювати й поділитись знаннями й досвідом".

Досвід планують переймати не лише у харків’ян та американців – ідеї запозичать і в успішних київських проектів. Парк "Наталка", "Володимирська гірка", новий парк на Троєщині стали прикладом успішного втілення цікавих дизайнерських ідей ландшафтів, і перлинами не лише своїх районів, а й усього Києва. Тепер така перлина з’явиться і для жителів мікрорайонів Осокорки і Позняки. Яким потрібна – наче повітря, і це не лише метафора. А мешканці інших районів будуть їздити сюди на прогулянку.

"Багатофункціональний парк може стати унікальним об’єктом для всього Києва національного значення. Ми вважаємо, що цей парк відвідуватимуть близько 3 мільйонів людей на рік. Влаштування парку дасть можливість створити якісний та комфортний простір. Цей парк стане осередком активного і спортивного відпочинку, естетичного розвитку, екологічного виховання та дбайливого ставлення до тварин і рослин", - говорить Сергій Машовець.

До проекту долучились і вищі ешелони влади – представники Кабміну та Верховної ради. Особливо через те, що на території Осокорків знаходиться зона Смарагдової мережі України. Тобто ділянка природоохоронної території, що потребує особливої уваги і дуже важлива для функціонування всіх еко-систем України.

"Цей парк має стати не лише черговим, сучасним і великим для розвитку рекреаційної сфери. Цей парк має стати прикладом збереження існуючих екологічних систем і їхнього розвитку, що стане ідеальним поєднання з новим парком, місцем для дозвілля. Це має бути прикладом для всіх країни і, сподіваюсь, у Києві знайдеться потенціал для цього. Запевняю, що візьму на особистий контроль збереження вже існуючих екологічних систем, відповідність створення цього парку закону про природно-заповідний фонд, і законодавство, яке зараз розробляється в комітеті. Зокрема, закон про Смарагдову мережу. І необхідність проведення оцінки впливу на довкілля та проведення громадських слухань у рамках оцінки впливу на довкілля. Це обов’язкова умова для створення такого парку", - говорить голова Комітету Верховної ради з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко.

Ідеї приймаються

Яким має бути парк та які принади потрібні його відвідувачам – про це запитають передусім у мешканців Дарницького району на громадських обговореннях проекту. А загалом до мозкового штурму можуть долучитися усі бажаючі й висловити своє бачення.

"Реалізація проекту буде на конкурсних засадах. Ми будемо розробляти проект, звертатись до наукових, екологічних організацій, архітекторів, науковців у цій сфері. Проект будемо передавати в департамент економіки та інвестицій, щоб вони його розробляли і шукали інвесторів, бо у міста навряд чи знайдеться стільки коштів. Але без міста ми також не можемо. Правильно об’єднати владу й бізнес", - говорить Сергій Машовець.

"Місто планує залучити інвестиційні кошти, тож наступним кроком буде оголошення інвестиційного конкурсу через спеціальну комісію. Кошти стануть відомими після того, коли буде розроблене техніко-економічне обґрунтування, тобто перша стадія проектування цього парку і ми будемо розуміти, яку кількість коштів потрібно залучити на будівництво цього парку", - сказав Микола Поворозник.

Парк планують завершити впродовж двох років.