RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зима прийде раніше: синоптики розповіли про погоду в Києві на осінь

Осінь буде теплою, але зима прийде раніше

Осінь буде теплою, але зима прийде раніше Фото: pixabay.com

Перші дні вересня змусили мешканців Києва дістати зі шаф теплі кофти і куртки - у столицю України прийшло різке похолодання. Але синоптики обіцяють, що за кілька днів повернеться тепло. Якої ж осені варто чекати в Києві та коли готуватись до по-справжньому зимової погоди - дізнавався "Апостроф".

Вересень: тепло, але нестабільно

Вересень буде теплим. Дощі, за даними метеопорталу AccuWeather, прогнозуються лише 2 і 4 вересня, а 19 вересня очікується гроза. Дні будуть переважно сонячними, подекуди з перемінною хмарністю, але по-справжньому похмурими – лише 24 та 25 вересня.

Денна температура повітря коливатиметься в межах +16+22 градусів за Цельсієм, нічна температура впаде до +6+10. Як не дивно, більш високі нічні температурні показники очікуються у другій половині місяця – з 10 до 29 вересня вночі буде +9+11, подекуди й +12, а з 4 по 9 вересня очікується +6+8 градусів, а 6 вересня навіть +5. Тож для нічних прогулянок варто подбати вже про зимовий одяг.

Український метеопортал Gismeteo обіцяє більш теплі ночі – мовляв, нічні показники у вересні не опустяться нижче +10. Натомість цей сервіс обіцяє більше дощів. Так, дощ планується 2, 4, 6, 11, 12, 14-17, 19-21, 26 та 27 вересня. Крім того, 14, 15 та 19 вересня очікуються грози.

З 11 вересня разом із дощами має прийти і потепління: денна температура триматиметься на позначці +20+21 градусів. З 20 вересня температура вдень трохи знизиться і до кінця місяця протримається на позначках +16-17 градусів.

"Загалом вересень розпочинається в Києві вже зі зниження температури, - говорить "Апострофу" синоптик Українського гідрометцентру Наталія Птуха. - Вже зараз через Київщину проходить холодний атмосферний фронт. Вже з 4 вересня в столиці буде переважати антициклональний характер, буде менше опадів, більше прояснень, менше вітру. Але за рахунок того, що з північного заходу буде надходити холодна повітряна маса, перша декада, навіть перша половина вересня у столиці буде переважно прохолодною. У нічні години температура буде у межах 9-12 градусів, а в денні години +17+18. На середину вересня можливо вже й +20".

Жовтень: бабине літо й нічні морози

Українські метеоресурси дають прогноз не більше, аніж на місяць. Більш довготривалий прогноз формує лише AccuWeather.

За даними цього ресурсу, загалом жовтень буде не вельми холоднішим від вересня, а на початку місяця взагалі очікуємо бабине літо. У перші два дні жовтня денна температура триматиметься на позначці +20 градусів, надалі +18+19 градусів, і весь цей час стоятимуть сонячні дні, аж до 11 вересня, коли піде дощ, і вже після цього температура почне поволі знижуватися. 12-14 жовтня - +17 градусів (на Покрову обіцяють сонце), 15-18 жовтня +16, а з 20 по 30 жовтня денна температура падатиме від +15 до +13, аж поки вже 31 жовтня не розпочнеться справжній листопад (+12 вдень).

Дощі очікуються лише два дні на цілий місяць – 11 та 29 жовтня. Щодо нічної температури – тут уже напевно не обійтись без зимового одягу. Від +5 на початку місяця нічна температура різко впаде до нуля з 9 по 16 жовтня, з другої половини місяця вже матимемо стабільний мінус - від одного до трьох морозу.

Листопад: майже зима

У листопаді, якщо опиратися на дані AccuWeather, очікується всього сім сонячних днів. Натомість буде багато дощу, снігу. І справжній осінній туман, що так надає специфічного загадкового шарму третьому осінньому місяцю.

З 2 по 7 листопада погода може іноді порадувати сонечком. Сонячні дні очікуються також 11-12, 19-20 та 23-24 листопада. Фірмові дощі з туманами синоптики обіцяють 10, 13, 14, 21, 26 та 27 листопада. А ось 15, 16, 28 та 30 листопада можна буде побачити справжнісінький сніг.

Різких перепадів денної температури не очікується. З початку до кінця місяця вона поступово впаде від +12 до +6. Вночі будуть морози: від -4-5 на початку місяця до -7-8 наприкінці.

Синоптики Українського гідрометцентру говорять, що осінь буде характеризуватися ранніми нічними морозами, сухістю та відносно теплим листопадом.

"Є дослідження світових центрів, певні сезонні прогнози, які доволі умовні і створюються для великих територій, - говорить Наталія Птуха. - Це сезонний орієнтовний прогноз і для України він полягає у збільшенні антициклональних періодів - коли мало вітру, більше прояснень, спокійна погода без дощів, але вона може поєднуватися з холодною повітряною масою. Це означає, що можуть бути ранні заморозки. У першій половині вересня ми їх не бачимо, але загалом така тенденція цього року є. Вересень і жовтень будуть більш сухими. Листопад цього року прогнозується теплішим від середньостатистичної погоди у цьому місяці".