RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Їжа на розпродажу та секонд-хенд у свята: як виживають пенсіонери у Києві

Пенсіонерам насилу вистачає на їжу та ліки

Пенсіонерам насилу вистачає на їжу та ліки Фото: Апостроф / Ярослава Тюпка

З 1 грудня українські пенсіонери отримали чергове підвищення виплат - у зв’язку зі зростанням мінімальної заробітної плати. За даними Пенсійного фонду, розмір середньої пенсії збільшився на 50,81 грн. Такі "підвищення" вже давно стали предметом "гірких" жартів з боку самих пенсіонерів, їхніх родичів та знайомих. "Апостроф" дізнався, як вдається вижити київським пенсіонерам на скромні державні дотації.

Ми поцікавилися думками киян пенсійного віку, які проживають у різних районах Києва - на ДВРЗ, Борщагівці та у Святошинському районі. Як відомо, ці райони не належать до елітних, відповідним є й рівень життя їх мешканців. Особливо тих, кому крім держави розраховувати ні на що.

Люди похилого віку раді поговорити, а надто про свою гірку пенсійну долю. Виживає кожен як може: хто підпрацьовує, хто тримає городину, примудряючись ще щось із неї й продати. Діти й онуки допомагають далеко не кожному. Тож залишається економити на найнеобхіднішому.

Жертви зубожіння та…нечистих на руку людей

Біля зупинки на ДВРЗ розмовляють дві пані поважного віку.

- Ну що, тобі підвищили?

- Та де там! Я 30 років на керівній посаді відпрацювала, і маю 3400 гривень.

Читайте: Екс-міністр про підвищення пенсій 2022-го: ганебно мало

Далі чути нарікання на те, що вижити на такі мізерні суми - це геройство. І навіщо так працювати, якщо у підсумку все одно доведеться залишитися ні з чим.

Дві жінки пенсійного віку - Олена та Ніна - гуляють парком ДВРЗ. Точніше, не те, щоби гуляють - вони йдуть з сумками, у яких пляшки із водою. Її набрали у бюветі.

"Воду п’ємо лише з бювету, в магазині надто дорога, - говорить пані Олена. - Обмежуємо себе в усьому. Хліб, буряк, морква - і більше нічого".

"Нам за грудень нічого не підвищили. 37 років стажу - і жодної копійки. Нам вистачає тільки на платежі і трохи залишається на найнеобхідніші ліки. В дітей теж діти, і треба допомагати їм, а вони ще й хворіють. Ой, дуже важко", - бідкається пані Ніна.

Далі тим же парком зустрічається пані Світлана. На вигляд - ще не стара жінка, говорить, що шукає, де би що поїсти.

"Може які соціальні обіди десь пропонують, не знаєте?" - запитує жінка.

У відповідь на жест заперечення починає розповідати свою історію: "У мене хворий шлунок, і немає що поїсти. Немає за що прожити. Пенсія - 3 тисячі: заплатила за квартиру, і хожу-брожу, шукаю, щоб мені хтось дав супу чи якоїсь каші".

Пані Світлана каже, що є підвищення - але разом із підвищенням пенсій підвищуються й ціни, і це відбувається нерівномірно. Через що виникає парадокс: пенсії ростуть, а жити стає важче.

"Років 5 тому пенсія була 2 тисячі - і було нормально. А тепер 3 тисячі - і я не знаю, як у неї вкластись. До тисячі віддаю за квартиру. А інші гроші - чи на ліки, бо я хвора людина, чи щось купити поїсти. Та на харчування грошей взагалі не вистачає. Ходжу-бомжую. Ані пальто немає, ані куртки", - продовжує Світлана.

Влітку жінка працювала - розносила рекламні листівки. Тоді ще якось можна було прожити. Але все б нічого, якби пані Світлана не встряла у халепу - стала жертвою шахрайки, і опинилась у ситуації, де закон не на її стороні.

"Одна аферистка вплутала мене у великий кредит. Я їх декілька взяла, два вже навіть виплатила. А по ще одному мені нарахували відсотки, і тепер платити треба вдвічі більше", - розповідає пенсіонерка.

Читайте: Пенсії в Україні у 2022 році зростуть на 83%: хто отримає збільшення

Як виявилось, так звана аферистка пообіцяла стати опікуном для пані Світлани, яка є інвалідом другої групи. І таким чином "надихнула" пенсіонерку взяти кредит на своє ім’я. Через це жінка судилась, але єдине, що визнав суд на її користь - це те, що на момент підписання угод з кредиторами вона була недієздатною. Але на що це вплине - невідомо, бо від жінки банки все одно вимагають гроші, а "опікунка" - зникла.

"Вона вкрала в мене з дому золото й гроші, - сказала пані Світлана. - Тепер дочка з зятем мене на вулицю виганяють, я їм не потрібна. Не те, що не допомагають - взагалі хочуть мене позбутися".

Пані СвітланаФото: Апостроф / Ярослава Тюпка

Жінка навіть згодна піти до будинку пристарілих: "там хоч годують вчасно". Але ж їй немає ще й 70.

На Борщагівці відповіді мало чим відрізняються. "Я вже й забула, коли востаннє купляла щось собі з одягу, - говорить пані Тетяна. - У кращому випадку - це секонд-хенд, коли вже геть немає що взути. Та й після цієї покупки на ліках треба економити чи на їжі. Внучка в Польщі вчиться, говорить, там пенсіонерки гарно одягнені, модно навіть. Яка там мода, коли думаєш, як би вижити".

Та й справді, до європейських пенсіонерів дуже далеко. Бо ті на пенсії подорожують, а для наших пристарілих співвітчизників вершина подорожі - ринок чи найближчий АТБ, де вони шукають продукти на акціях.

Голос волаючого в пустелі

Біля парку "Совки" (Борщагівка) зустрічаємо ще одну пару пенсійного віку - йдуть до того ж АТБ. Чоловік і жінка не захотіли назватись. Чоловік - колишній інженер-будівельник, на пенсію вийшов у 2013 році. Говорить, тоді вона складала 3700 грн.

"Загалом, порівняно з теперішнім часом, більш-менш на все вистачало. За весь цей період, з 2014 року, підвищили на півтори тисячі. Але ціни зросли так, що стало не краще, а гірше", - каже чоловік.

"Ми не задоволені нашою пенсійною системою, - додав інженер-будівельник. - Колись Яценюк підвищив курс долара, але натомість у нього була програма виводу економіки з кризи. Потім був Гройсман, який різко підвищив ціни на комунальні послуги - втричі, а то й більше. Відповідно зросли ціни на одяг, взуття, продукти харчування".

Водночас, говорить співрозмовник, підвищились зарплати можновладцям і чиновникам. Лишень виплати пенсіонерам змінювались не надто суттєво.

"Були пропозиції ввести якісь ваучери, купони, щоб пенсіонери могли нормально харчуватись. Але зроблено цього не було. Ніхто з народних депутатів не заступився за пенсіонерів", - каже чоловік.

Читайте: В Україні серйозно збільшать мінімальні пенсії одній категорії громадян: кого торкнеться підвищення

Та й у нинішній владі, додав пенсіонер, немає людей, яким було би не байдуже на пенсіонерів.

"Шмигаль з 1 січня цього року скасував пільговий тариф на електроенергію - було 90 копійок, стало 1,68 грн. У зв’язку з чим? Відповіді немає. Банки та Укрпошта вимагають від пенсіонерів сплачувати комісійні - від 10 до 15 гривень. Було від 3 грн до 5 грн, потім 10, зараз 7,50 грн мінімум і 15 грн максимум. Таких платіжок - 10-14 штук. Вони ж подрібнили - з утримування прибудинкових територій виділено вивіз сміття, великогабаритного сміття, абонентського обслуговування теплових і водних вузлів. Для чого - незрозуміло. Якщо вони виділили його з тарифу, тариф має бути зменшений…" - обурюється чоловік.

Його дружина все життя працювала бібліотекаркою, має 43-річний стаж. Зараз у неї лише одне запитання до влади: "Як на 2700 можна жити?"

Жінку обурює те, що підвищення стосуються передусім тих, кому за 75, 80 років. "А ті, кому 65 - це не люди? Чому підвищують чорнобильцям, військовим - їм треба жити, а звичайним бібліотекарам що? З копічайної зарплати - копійчана пенсія".

У Святошинському районі, неподалік станції метро "Академмістечко", ми зустріли чоловіка, який ішов із роботи. Володимир Андрійович у свої 75 досі працює в Академії наук.

"Оце і є мій секрет виживання - працюю, поки працюється, - говорить Володимир Андрійович. - Пенсія плюс зарплата - ось і вся система життєзабезпечення. Маю стаж уже 53 роки, з 1968 року там працюю”.

Чоловік не те що дуже любить свою роботу, але пенсії вистачає лише заплатити за квартиру, та якось звести кінці з кінцями - у сенсі прохарчуватись.

"Доводиться ходити поволі, особливо за такої погоди. Пару років тому обидві руки зламав - рятував п’яту точку. Був вибір, куди падати - на неї чи на руки. Вибрав руки", - говорить чоловік і додає, що 15-20 тисяч на місяць - це було би більш-менш прийнятно. Але не вірить пенсіонер, що бодай щось зміниться взагалі, не вірить, що навіть ця публікація на щось вплине.

"Це голос волаючого в пустелі. Жодної різниці, напишете ви чи ні. Я вже стільки говорив… А окрім того, як гірше, не стає", - підсумував Володимир Андрійович.

Що говорить статистика?

Головне управління Пенсійного фонду міста Києва надало “Апострофу” свіжу статистику щодо столичних мешканців, які отримують пенсії.

Станом на 01.12.2021 на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в м. Києві (надалі – Головне управління) перебувають 683 723 особи:

  • пенсія за віком - 576 695 осіб;
  • по інвалідності - 65 819;
  • у зв’язку із втратою годувальника - 25 550;
  • за вислугу років - 11 025;
  • соціальні пенсії - 4 125;
  • довічне утримання суддів - 509.

Також в управлінні повідомили, що з 1 грудня розмір пенсій було збільшено - у зв’язку із зміною прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Відповідно до статті 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" від 15.12.2020, з 1 грудня 2021 року встановлені наступні прожиткові мінімуми:

на одну особу в розрахунку на місяць – 2393,00 грн.

для працездатних осіб - 2481,00 грн.

для осіб, які втратили працездатність – 1934,00 грн

У Пенсійному фонді сказали, що з 1 грудня у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму перерахували наступні виплати:

  • мінімальні пенсії за віком непрацюючим особам (в т.ч підвищення за понаднормативний стаж), непрацюючим шахтарям (доплат до пенсії за втрату годувальника членам сімей шахтарів, смерть яких настала внаслідок нещасного випадку на виробництві або профзахворювання);
  • мінімальні пенсії в разі втрати годувальника та по інвалідності відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб";
  • мінімальна пенсійна виплата шахтарям, мінімальні пенсійні виплати особам з інвалідністю внаслідок війни, учасникам бойових дій;
  • підвищення ветеранам війни та членам їх сімей;
  • підвищення жертвам нацистських переслідувань, державної соціальної допомоги на догляд інвалідам війни, надбавки на утриманців відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб", довічної державної стипендії відповідно до Указу Президента України № 358/2006;
  • пенсії за особливі заслуги відповідно до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною";
  • максимальний розмір пенсії з 01.12.2021 складає 19340,00 грн.

В управлінні сказали, що розмір пенсії кожної особи є індивідуальним. Відтак і після перерахунку розмір пенсії у кожної особи також є різним.

Збільшення мінімальної зарплати, яка з 1 січня 2022 року сягатиме 6500 грн, стане підставою для збільшення мінімального розміру пенсій за віком: для непрацюючих пенсіонерів, які досягли віку 65 років та мають повний страховий стаж (чоловіки 35 років та жінки 30 років), мінімальна пенсія становитиме 2600 грн.