Місто

Студенти проти міністра: як Могилянка вийшла боротися за автономію вишів

Під стінами Кабміну відбувся мітинг студентів НаУКМА та інших вишів Києва

Фото: УНІАН

Зранку 4 лютого студенти Національного університету "Києво-Могилянська академія" (НаУКМА) та інших вузів столиці вийшли на мітинг під Кабмін з метою висловити своє обурення діями Міністерства освіти, зокрема його очільника Сергія Шкарлета. Приводом для невдоволення стали вибори президента НаУКМА, які міністр освіти визнав недійними. Студентська спільнота "Могилянки" оголосила страйк, основними вимогами якого стало усунення з посади Шкарлета та припинення втручання у автономію вузів. Чи підтримують акцію викладачі та якого розвитку подій чекати у цьому конфлікті - дізнавався "Апостроф".

МОН перевищило повноваження

Близько сотні молодих людей під Кабміном тримають плакати й скандують "Шкарлет, геть!". Акція має назву "Міністр тимчасовий, Могилянка — вічна!", а її учасники вимагають відставки очільника Міністерства освіти. Причиною всенародного студентського обурення стала заява Сергія Шкарлета про невизнання результатів виборів президента НаУКМА і призначення нових. Учасники акції говорять, що міністерство активно втручається в діяльність вузів, і це йому так із рук не зійде.

"Ми прагнемо справедливості, щоб наші університети здобули автономію. Шкарлет скасував результати виборів. Які в нього на це повноваження? Коли йому вигідно, то в нього немає повноважень на це. Коли в нього свої особисті інтереси, то ці повноваження одразу з’являються, а це трошки подвійні стандарти. Нам це не подобається", - говорять студентки НаУКМА Олександра і Вероніка.

Скандал навколо "Могилянки" розгорівся наприкінці січня – саме тоді там обирали президента вузу. До слова, за два роки це вже п’яті вибори президента саме цього вишу.

27 січня відбувся другий тур, у якому переміг Сергій Квіт. Він уже був ректором цього вишу до 2014 року, після чого обійняв посаду міністра освіти в уряді Яценюка. Але міністр Шкарлет заявив, що підписувати угоду з Квітом не буде – через порушення процедури виборів. Як пояснив міністр, за даними спостерігача від міністерства та відео з камер спостереження, одна зі скриньок для голосування була відсутня на дільниці впродовж години, після чого її поставили на місце. При цьому, кількість бюлетенів у скриньці після цього викрадення не змінилась.

Відтак Шкарлет заявив, що результати таких виборів визнавати не збирається й призначив чергові (шості) вибори. Тим часом в.о. директора НаУКМА призначили декана правничого факультету Дениса Азарова. Однак після наради урядовців, яка відбулась увечері 3 лютого, МОН вирішило скасувати свій наказ.

"Я впевнена, що протидії новим виборам, вже п’ятим, які багато місяців не можуть відбутись, і ситуації з тітушками, котрі вриваються до зали голосування й забирають бокс з балотувальними квитками – це показова історія. Мені здається, всім очевидно, що хтось був замовником такої акції, бо в нас такого ніколи не відбувалось, - коментує ситуацію колишня студентка НаУКМА Марта, яка теж прийшла на мітинг підтримати "Могилянку". - Для мене зв'язок зрозумілий між Шкарлетом і новопризначеним президентом Квітом, на жаль, призначення якого оскаржується".

Фото: УНІАН

Справа у Шкарлеті

Студенти наголошують, що вийшли на акцію не підтримувати конкретну людину, а наголосити на правах і свободах кожного діяти в межах своїх компетенцій та повноважень.

"Справа не в Квіті, і не в іншому кандидаті. А в тому що відбувається в нас із системою освіти. Це неправильно, коли міністр плагіатор, і коли тебе стільки років вчать економічної доброчесності, а потім відбувається таке – то це зовсім не наші стандарти. Ми вважаємо цього міністра не гідним представником міністерства освіти. Проти цього й вийшли", - говорять "Апострофу" студентки НаУКМА Олександра й Вероніка.

Наразі студенти оголосили страйк і скасували пари. Кажуть, що викладачі їх у цьому підтримують.

"Наші викладачі лояльно ставляться до ситуації, що склалась. Пари будуть перенесені й відпрацьовані – ми не припинили навчання. Викладачі відпустили нас із пар. Сказали, ми вас підтримуємо, академія вічна: йдіть і здобувайте справедливість", - зазначили студенти "Апострофу".

"Ця ситуація абсолютно неприпустима і незаконна. Не мав права міністр ні писати оголошення про новий конкурс, ані ставити під сумнів результати виборів, тому що згідно з законом, це не є його повноваженням. Це посягання на принципи автономії університету. Автономію в Україні довелось виборювати дуже довго, цей процес забрав майже чверть століття, але він закріплений на законодавчому рівні. І жоден міністр, жодна інша посадова особа не мають право порушувати закон", - коментує "Апострофу" ситуацію професор НаУКМА Олександра Гнатюк.

Варто зазначити, що скасування наказу про призначення перевиборів не допомогло – студенти все одно вийшли на страйк. Вони переконані, що з таким міністром освіти каші не звариш, і вимагають його усунення з посади.

"Найголовніше – Шкарлет має піти. Ми бачимо двояку позицію, коли в інших університетах з порушеннями відбуваються вибори, Міністерство освіти під Шкарлетом не бачить проблем. Коли відбуваються демократичні вибори, приходить незручний для міністерства ректор, починаються претензії. При цьому ми бачимо, що МОН ігнорує проблеми вищої освіти, ми бачимо, що голову студентської ради НАУ можуть відрахувати, бо він виступає проти забудови. Міністерству освіти на це все одно. Хоча це заборонено законом і міністерство мало би втрутитись", - говорить екс-студент НаУКМА Олексій.

У акції брали участь і студенти інших вузів. Зокрема, свою солідарність висловили студенти КПІ та й усі небайдужі молоді кияни.

"Поверніть уже Януковича – і буде легше протестувати, - жартує студент КПІ Іван. - Ми тут, бо кожен день, кожен рік Шкарлета на посаді – це ще кілька років затримки якісної освіти. Тобто ще навіть мої ненароджені діти будуть розгрібати те, що Шкарлет натворив. І люди до нього. Ми розуміємо, що вся ця "телега" про те, чому не відбуваються зміни, чому відбувається "дичина" в українських вузах – це все історія про те, що Шкарлет це все дозволяє і покриває. Тому що його обрали ректори, вони його привели на посаду, і сьогодні він їх "кришує", щоб вони зберігали статус-кво і могли далі відраховувати студентів, забудовувати університети, та все інше. Якби не було Шкарлета, а був нормальний міністр – уже це було би складніше робити".

Фото: УНІАН

Терпець урвався

Саме громада НауКМА виявилась тією рушійною силою, яка наважилась відкрито виступити проти свавілля влади. Адже прецеденти – і доволі гучні – були й у інших вузах.

Так, згадують випадок у НАУ, коли декілька студентів виступили проти забудови території академії. Саме за це, як стверджують у спільноті, був відрахований голова студентської ради Володимир Падєрін.

"Для мене було важливо вийти і показати, що ми як спільнота живі, нас не влаштовує, що відбувається, і якоюсь мірою дати приклад університетам не мовчати. Адже ми знаємо ситуацію в інших університетах. А люди там мовчать – або бояться, або відчувають безсилля. Для мене важливо, щоб "Могилянка" була прикладом пасіонарної сили", - говорить екс-студентка "Могилянки" Марта.

"Призначення Шкарлета з самого початку не було нормальним через плагіат. Потім ця ситуація з "Могилянкою". Забрати автономію в університетів – це певна спроба через верх покерувати процесами, що є доволі таки радянським рудиментом. Ми намагаємося позбутись таких радянських пост-тоталітарних штук. Але питання не лише в "Могилянці". Там ще було питання в НАУ – там були відраховані студенти, які протидіяли забудові. Тут питання й до Міносвіти, і до столичної влади щодо дерибану студентських земель, адже жодна забудова не може відбуватись без згоди на те міської ради", - говорить "Апострофу" учасник мітингу Павло.

Професор Олександра Гнатюк наголошує, що студентська спільнота НаУКМА – це й справді єдиний і згуртований колектив, який не стане терпіти приниження інтересів свого вузу, навіть якщо роки навчання вже позаду.

"Якщо такі порушення в інших університетах могли пройти відносно легко, то в Києво-Могилянській академії це абсолютно неприпустимо. Це не той університет і не та спільнота, яка терпітиме такі речі", - підсумував Олександра Гнатюк.