RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Влада

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чекай роками або плати: як українцям залишитися з газом

Встановити безкоштовний лічильник - той ще квест

Встановити безкоштовний лічильник - той ще квест Фото: pixabay.com

Індивідуальні газові лічильники могли би суттєво допомогти в питанні справедливої оплати спожитих комунальних послуг. Встановлювати їх мають, причому абсолютно безкоштовно, газорозподільні підприємства. Але на практиці виходить, що безоплатно споживачі можуть розраховувати лише на загальнобудинкові лічильники - тонкощі цієї проблеми з'ясовував "Апостроф".

Згідно з Законом "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" (ст. 28), з 1 січня 2021 року до квартир без газового лічильника можуть припинити постачання газу. Однак українці можуть розраховувати на безкоштовне встановлення лічильника. Вартість послуги покривається за рахунок газорозподільної компанії або за рахунок бюджету. Витрати на це містяться у тарифі "на розподіл газу".

Як отримати лічильник?

Для початку треба звернутись до облгазу та написати заяву про встановлення індивідуального лічильника у своїй оселі. Або ж лічильник можна встановити самому, а у того ж облгазу вимагати компенсації витрат.

Звучить чудово, а як щодо реальності?

"Закон говорить, що при встановленні лічильника за власний кошт людина отримує компенсацію. Але яким чином – на це запитання має відповісти уряд, який впродовж трьох місяців повинен розробити відповідний механізм та знайти кошти", - говорить "Апострофу" голова комунальних та енергетичних програм ГО "Опора" Тетяна Бойко.

Читайте: Українцям почали приходити платіжки з "міфічними" боргами за газ: що треба знати і як оскаржити

Тобто на сьогоднішній день розраховувати на компенсацію - той ще квест, зважаючи що ані коштів, ані процедури відшкодування не прописано.

"Облгаз зазвичай сам планує, без врахування думки споживачів, кому і в якій послідовності ставити лічильники за тарифні кошти. Є випадки, коли люди написали заяви на встановлення лічильника за кошти облгаз, і чекають на його встановлення роками", - розповідає Оксана Бойко.

Виходить, що споживач потрапляє в пастку законодавства, єдиний вихід із якої – встановити лічильники за власний кошт? В такому разі його вартість коливається в межах 4-8 тисяч гривень.

"Єдиний на сьогоднішній день варіант вирішення ситуації – звернення до суду", - зазначив голова Центру захисту киян Віталій Нестор.

Він додав, що вже є позитивна судова практика в цьому питанні. До того ж це безкоштовно – позивач не мусить платити судового збору. Але купу часу витратити все ж доведеться.

Фото: pixabay.com

За чий рахунок бенкет?

За словами Тетяни Бойко, близько 90 відсотків споживачів, які використовують газ для приготування їжі, не мають на сьогодні лічильників. Звісно, всім газ не перекриють. Найімовірніше, знову перенесуть термін обов’язкового встановлення - цього разу на липень.

Варто зазначити, що закон "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" існує ще з 2012 року. Відтоді він неодноразово потерпав від змін – передусім вони стосувались дати встановлення. Черговий термін збіг першого дня цього року. І наразі на затвердженні Верховної Ради – рішення про перенесення цього терміну ще на два роки. Якщо рішення буде ухвалене, можна розслабитися й залишити все як є: продовжувати користуватися блакитним паливом за шаленими тарифами, зате без страху, що його відімкнуть.

Тим часом у багатоквартирних будинках встановлюють загальні лічильники.

"Минулого року нам безкоштовно його встановили, але чи зменшилась оплата, важко сказати, адже тарифи на місці не стоять", - розповідає "Апострофу" мешканець багатоквартирного будинку у Києві.

Читайте: "Слуги" готові відбирати у людей квартири, їх не цікавлять українці з їх проблемами - Олег Попенко

Ще одна мешканка багатоквартирного будинку, пані Ольга, розповіла, як кілька років тому встановила платний лічильник.

"Три роки тому я заплатила 4 тисячі гривень за встановлення індивідуального лічильника, - розповіла жінка "Апострофу". – У нас просто не було вибору. Хоча напередодні представники фірми ходили по квартирах, пропонували лічильник, називали ціну 5 тисяч – я відмовилась. А потім встановили загальноквартирний. Все б нічого, але приходить платіжка за лютий – 800 грн замість традиційних 120. Я жахнулась: на газовій плиті я майже не готую, та ще й місяць короткий".

Газовий лічильникФото: УНІАН

Жінка спершу вирішила, що це помилка, і не стала платити вказану суму. Але коли аналогічна сума прийшла в березні, вона подалась до облгазу. Там їй не змогли пояснити механізм нарахування тарифу. Але припустили, що таку кількість газу спожили сусіди. Саме тоді вона вирішила встановити індивідуальний лічильник, і борг за два, як вона вважає, несправедливо нараховані місяці, сплачує частинами - по 10-30 грн на місяць.

"До 62 грн за лічильником плачу. І ще певну суму, типу розстрочки", - говорить вона.

Жінка також зізналась, що на компенсацію за лічильник не розраховує. І ставати в чергу та чекати на безкоштовний – теж нерозумно.

"Так можна й зубожіти. Бо на державу розраховувати не доводиться", - підсумувала мешканка столиці.

Отже, реалії на сьогодні такі, що єдиний поки що варіант для українця, який не хоче платити за спожитий сусідом газ – встановлювати лічильник за власний кошт. Напевно, в цьому вигода для тих, хто так і не спромігся за дев’ять років врегулювати "справедливий" тариф.