RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Українцям почали приходити платіжки з "міфічними" боргами за газ: що треба знати і як оскаржити

Українські споживачі газу, які змінили постачальника "блакитного палива", почали отримувати платіжки з сумнівними боргами. Таким чином начебто оператори газорозподільчих мереж "карають" споживачів, що вирішили відмовитися від їхніх послуг.

Про це повідомляє видання "ГазПравда".

Низка облгазів спільно з афілійованими газзбутами в Україні вирішили покарати споживачів, які розірвали з ними договори на постачання газу - українці отримують листи з сумнівними нарахуваннями "температурних коефіцієнтів" аж із 2015 року. В разі відмови їх оплати облгази погрожують припинити газопостачання, деяких людей вже відключили від газу.

"Газзбути вирішили карати тих, хто виходить в ринок з-під їх ярма! Заборгованість 502,52 грн виникла внаслідок неправомірних нарахувань по температурним коефіцієнтам з жовтня 2018 року, - пише споживач з Кам’янця Дніпропетровської області Андрій Іванченко. - Але ці недоброчесні і непорядні компанії зараз витягли нову надуману заборгованість в сумі 581,27 грн за температурні коефіцієнти, які вони вже нарахували з 1 грудня 2015 року по 30 вересня 2018 року. Спочатку це проблема для тих, хто прагне ринку газу, а потім вони включать цей механізм проти всіх жителів України".

Також українці повідомляють, що після переходу до інших постачальників газу представники газзбутів знімають в помешканнях газові лічильники, перекривають газ, погрожують відключити газ, нарахувати борги тощо.

Юристи стверджують: "температурні коефіцієнти" - незаконні, а їх нарахування нині оскаржують у Верховному Суді. Тож виставлені облгазами міфічні борги "заднім числом" і погрози відключення газу – також незаконні й їх треба оскаржувати в судах.

Також постраждалих від свавілля газовиків закликають писати скарги до НКРЕКП та Держпродспоживслужби.

  • В разі зміни постачальника газу та нарахування "температурних" коефіцієнтів за період з 2015 року споживачі за захистом своїх прав можуть:
  • звернутися до контакт-центру свого постачальника газу по телефону або на електронну пошту для отримання роз’яснення: за що саме, та за який період нараховано борг;
  • надіслати постачальнику газу претензію щодо незаконності зазначених нарахувань з вимогою здійснення перерахунку;
  • отримати відповідь постачальника на претензію. Якщо постачальник не вирішить проблему і не здійснить перерахунок, після того варто надіслати скаргу до НКРЕКП та Держпродспоживслужби;
  • подати заяву до суду з вимогою зобов’язати постачальника газу усунути порушення та здійснити перерахунок незаконних нарахувань у судовому порядку.

Як повідомляв "Апостроф", у новому опалювальному сезоні українці отримають вищі суми у платіжках за газ, однак споживачі можуть зекономити, якщо скористаються можливістю зафіксувати тариф на рік вперед.