Лайм

Оскар-2020: всі переможці головної кінопремії року

Список фільмів та діячів кіно, які отримали нагороди Американської кіноакадемії

9 лютого в театрі "Долбі" в Лос-Анджелесі відбулася 92-та Церемонія нагородження премії "Оскар-2020", яка відзначила головні досягнення кінематографа за минулий рік. Ось, хто здобув перемогу в її 24-х номінаціях.

Кращий фільм - "Паразити", Пон Чжун Хо

Історична подія: вперше в головній категорії переміг іноземний фільм. Трагікомедія про класовий конфлікт в сучасному корейському суспільстві зібрала найбільшу кількість нагород на "Оскарі-2020", ставши абсолютним тріумфатором кінопремії.

Кращий режисер - Пон Чжун Хо, "Паразити"

Один з найвідоміших південнокорейських режисерів після перемоги в категорії "Кращий міжнародний фільм" готовий був розслабитися, але не склалося. Пон Чжун Хо не приховував свого захоплення, віддавши данину поваги відомим колегам-конкурентам по номінації.

"У кіношколі я вчився на фільмах Мартіна Скорсезе. І навіть номінація для мене - велика честь, я ніколи не думав, що зможу перемогти, - сказав він. - Квентін Тарантіно, Сем Мендес, Тод Філіпс. Якби академія змінила правила, я б розділив "Оскар" з усіма вами. Дякую, я буду пити до наступного ранку".

Кращий актор - Хоакін Фенікс, "Джокер"

Екоактивіст Хоакін Фенікс свою перемогу на "Оскарі" присвятив проблемам промислового тваринництва і попросив колег співчувати навколишньому середовищу. "Я в своєму житті був егоїстом, поганою людиною, але багато хто з вас дали мені другий шанс. Коли ми допомагаємо один одному зростати, це найкраща риса людства", - сказав актор зі сльозами на очах.

Краща актриса - Рене Зеллвегер, "Джуді"

Колись Джуді Гарленд програла свій "Оскар" актрисі Грейс Келлі, але Рене Зеллвегер все ж вдалося вирвати перемогу у конкуренток по номінації. Її перемога не стала несподіванкою, оскільки раніше роль Рене в біографічній драмі відзначили "Золотим глобусом" і премією Гільдії кіноакторів.

Кращий актор другого плану - Бред Пітт, "Одного разу в Голлівуді"

Бред Пітт присвятив перший "Оскар" в своїй кар'єрі Квентіна Тарантіно і дітям. "Ця нагорода насправді для Квентіна Тарантіно. Ти оригінальний, ти єдиний у своєму роді. Індустрія була б значно біднішими без тебе, - сказав Пітт. - Це і для моїх дітей. Я обожнюю вас".

Краща актриса другого плану - Лора Дерн, "Шлюбна історія"

Триразова номінантка на премію "Оскар" отримала визнання Американської кіноакадемії за роль адвоката Нори Феншоу.

Кращий оригінальний сценарій - "Паразити", Пон Чжун Хо

Свою першу оскарівську перемогу режисер і сценарист присвятив рідній Південній Кореї і коханій дружині.

Кращий адаптований сценарій - "Кролик Джоджо", Тайка Вайтіті

Фільм знятий за мотивами книги Христини Лененс "Caging Skies" і розповідає про життя мрійливого 10-річного хлопчика за часів падіння нацистської Німеччини. "Оскар" став для його режисера і сценариста Тайки Вайтіті першим в кар'єрі.

Кращий анімаційний фільм - "Історія іграшок 4"

Заключна частина франшизи "Історія іграшок" принесла своїм творцям, студіям Pixar і Walt Disney Pictures, більше $ 1 млрд і третій "Оскар" (перші два мультфільм отримав у 2010 році).

Кращий міжнародний фільм - "Паразити", Пон Чжун Хо

Південнокорейський фільм коштував своїм творцям всього $ 11 млн - мізерні гроші за голлівудськими мірками. Проте, картина зібрала нагороди на найпрестижніших кінопремій світу і підкорила "Оскар". "Я готовий пити сьогодні ввечері", - зізнався режисер захоплено.

Кращий документальний повнометражний фільм - "Американська фабрика"

Стрічка розповідає про китайську фабрику Fuyao в американському містечку Морейн. Вона є першим фільмом від продюсера Барака Обами і продюсерської компанії Мішель Обами, Higher Ground Productions.

Кращий документальний короткометражний фільм - "Як навчитися кататися на скейтборді в зоні бойових дій (якщо ти дівчинка)"

Картина розповідає про складнощі навчання і дозвілля дівчаток в охопленому війною Афганістані.

Кращий ігровий короткометражний фільм - "Сусідські вікно"

Кращий анімаційний короткометражний фільм - "Волохата любов"

Зворушливий мультфільм розповідає про те, як люблячий тато намагається впоратися з неслухняними волоссям дочки.

Краща музика до фільму - "Джокер", Хільдур Гуднадоуттір

Хільдур - четверта жінка за 92-річну історію "Оскара", яка отримала нагороду в цій номінації. Вона створила музику для серіалу "Чорнобиль", отримала "Золотий глобус" за саундтрек до "Джокера" і зірвала стоячу овацію колег з Голлівуду. Нагороду переможниця присвятила всім жінкам, які "чують музику всередині".

Краща пісня до фільму - "Рокетмен", Елтон Джон і Берні Топін

Перший "Оскар" сер Елтон Джон отримав за мультфільм "Король лев", і нова перемога його не на жарт схвилювала. "Це мрія, яка здійснилася", - сказав співак, передавши привіт своїм дітям і подякувавши поету-пісняру Берні Топіна, з яким працює вже 53 роки.

Кращий звук - "1917", Марк Тейлор і Стюарт Вілсон

Кращий звуковий монтаж - "Ford проти Ferrari", Дональд Сильвестр

Краща робота художника-постановника - "Одного разу в Голлівуді", Барбара Лінг, Ненсі Хай

Краща операторська робота - "1917«, Роджер Дікінс

Робота над воєнною драмою Сема Мендеса принесла оператору Роджеру Дікінсу другий "Оскар" і 15-ю номінацію.

Кращий грим і зачіски - "Скандал"

Кращий дизайн костюмів - "Маленькі жінки", Жаклін Дюран

Відома художниця по костюмах Жаклін Дюран отримує "Оскар" вдруге. Вбрання для "Маленьких жінок" вона створювала, керуючись архівними фотографіями і портретами кінця XIX століття.

Кращий монтаж - "Ford проти Ferrari", Ендрю Баклан і Майкл Маккаскер

Кращі візуальні ефекти - "1917«, Казу Хіро, Вівіан Бейкер, Анна Морган

Хоча букмекери були впевнені в перемозі блокбастера "Месники: Фінал", військову драму Сема Мендеса вподобали кінематографісти, і професійне чуття їх не підвело.

  • Цього року за "Оскар" в категорії "Кращий дизайн костюмів" змагалися фільми "Ірландець", "Кролик Джоджо", "Маленькі жінки", "Джокер" і "Одного разу в Голлівуді". Ми згадали 7 культових картин лауреат премії з грандіозна костюмами.
  • Слухайте також 8 найвідоміших пісень, відзначених премією "Оскар". Ці хіти були написані спеціально для фільмів, але швидко їх "переросли".

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ЛаймКiно
Теги: Оскар-2020

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї