Лайм

"Віднесені вітром" повернули на HBO з коментарем історика: про що попередили глядачів

Кінознавець пояснила, що не так з культовою історією про Скарлет О'Хару

На початку червня через расові упередження і позитивний погляд на рабство стрімінгова платформа HBO видалила з бібліотеки культовий фільм "Віднесені вітром". Через два тижні стрічку повернули в супроводі коментаря історика кіно Жаклін Стюарт, який з'являється у вступі до фільму.

Фото: Wikipedia

Стюарт визнає, що "Віднесені вітром" - один з найпопулярніших фільмів усіх часів. При цьому вона пояснює, що хоча екранізація однойменного роману Маргарет Мітчелл завоювала безліч нагород, вона ніколи не була загально схвалюваною.

"Фільм багато разів намагалися опротестувати, починаючи з моменту оголошення про його виробництво. У пролозі фільм малює Південь до громадянської війни як романтичне ідилічне місце, трагічно втрачене в минулому. Наслідуючи приклад роману Мітчелл, Південь представлений як світ витонченості і краси без визнання жорстокості системи рабства, на якій збудований такий світ, - каже історик. - У фільмі показані поневолені чорношкірі люди як слуги, що відрізняються відданістю своїм білим господарям або своєї невмілістю. І те, як фільм розглядає цей світ через призму ностальгії, заперечує жах рабства".

Стюарт пояснила, що чорношкірим акторам не дозволили відвідати прем'єру фільму в Джорджії, і що Хетті МакДеніел, яка стала першою афроамериканкою, що отримала премію "Оскар", не дозволили сидіти поруч з колегами на церемонії нагородження.

Хетті МакДеніел Фото: Wikipedia

"Дивитися "Віднесені вітром" може бути некомфортно, навіть боляче. Проте важливо, щоб класичні голлівудські фільми були доступні нам в їхньому оригінальному вигляді для перегляду і обговорення, - каже кінознавиця. - Класичні фільми продовжують впливати на популярні уявлення про історію. Зокрема, "Віднесені вітром" сформували те, як покоління глядачів у всьому світі уявляло рабство і подальший період реконструкції".

Нагадаємо, що скандал навколо "Віднесених вітром" лише збільшив комерційний успіх картини. Після видалення з бібліотеки HBO фільм став бестселером №1 на Amazon і наблизився до вершини чартів Apple iTunes в США.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї