Лайм

98 років тому в США з'явився культовий знак Голлівуду. Як і чому він став місцем смерті акторки Пег Ентуісл

Вікова історія знака зберігає сумну історію про розбиту голлівудської мрію

13 липня 1923 на схилі пагорба Маунт-Лі в околицях Лос-Анджелеса з'явилася тимчасова конструкція для реклами престижного житла. "HOLLYWOODLAND", - свідчив напис, прикрашений 40 тисячами миготливих лампочок. 98 років потому 15-метрові білі літери є однією з найбільш впізнаваних американських пам'яток, але культовий статус напис отримав далеко не відразу. Більш того, з ним пов'язана сумна історія, яка позбавила знак гламурного серпанку.

Фото: pixabay.com

Лос-Анджелес поглинув містечко Голлівуд на початку 10-х років ХХ століття. У той час це був багатий район, який неохоче приймав кінобізнес, але видавець Los Angeles Times Гаррі Чандлер і його партнери інвестували кошти в елітну забудову, просуваючи Hollywoodland як порятунок від смогу, бруду та галасливих сусідів у центрі міста. Вночі рекламний щит спалахував у чотири етапи: "HOLLY", "WOOD", "LAND", а потім - все слово повністю.

Робітники вирізали літери з тонкого листового металу, який кріпився до телефонних стовпів. Схил, де встановили знак, був небезпечно крутим, сильний вітер міг легко зірвати літери, тому технічне обслуговування було дорогим і проблемним. У 1939 році його припинили, лампочки перегоріли, напис почав вицвітати і став непоказним.

У 1940 році знак втратив літеру "Н". Згідно одній з версій, в неї в'їхав п'яний водій, і буква впала з обриву разом із автомобілем. Друга легенда говорить, що на початку 1944 року літеру зніс сильний вітер. Як би там не було, до кінця 40-х влада всерйоз подумувала знести аварійну конструкцію. Втрутитися довелося Голлівудській торговій палаті, яка в 1949 році вирішила зайнятися ремонтом знака. Частину LAND (земля) прибрали, щоб стерти асоціацію з забудовником, а на лампочках вирішили заощадити.

Фото: waterandpower.org

Косметичний ремонт 1949 року дав знаку нове життя, але хитка конструкція з дерева та листового металу продовжувала руйнуватися. До 1970-х років перша буква "О" розкололася і зламалася, перетворившись на "U", а третя буква "O" повністю впала. Напис свідчив "HULLYWO D" і вимагав термінового ремонту, організацію якого взяв на себе Г'ю Гефнер - головний редактор журналу Playboy. В кінці 70-х Гефнер організував у своєму особняку аукціон та запропонував гостям, включаючи рок-зірку Еліса Купера та кантрі-співака Джина Отрі, виділити по 27 тис. доларів на ремонт кожної літери. В результаті було зібрано достатньо грошей для відновлення всього напису, і в листопаді 1978 на Манут-Лі з'явився новий знак, укріплений бетоном і сталлю.

Культовий статус знака зробив його мішенню для жартівників, які кілька разів модифікували напис. У 1976 та 2017 років році після прийняття закону про декриміналізацію канабісу та його легалізацію в рекреаційних цілях він перетворився в "HOLLYWEED" (weed - марихуана), в 1987-му проголошувала "HOLYWOOD" (holy - святий), вітаючи Папу Іоанна Павла II, а в 1991-му - "OIL WAR" (нафтова війна), відображаючи реакцію на війну в Перській затоці.

Сьогодні навколо знаку "HOLLYWOOD" встановлена серйозна система безпеки: щоб уберегти його від вандалів, самогубців та інших небажаних відвідувачів, поліція Лос-Анджелеса встановила по периметру детектори руху та відеокамери. На жаль, всіх цих запобіжних заходів не існувало в 1932 році, коли 24-річна акторка Пег Ентуісл вкоротила собі віку, стрибнувши з літери "H".

Пег Ентуісл Фото: Wikipedia

Ентуісл була талановитою бродвейською акторкою, зіграла в декількох постановках і навіть надихнула юну Бетт Девіс також зніматися в кіно. "Я хочу бути в точності як Пег Ентуісл", - сказала майбутня зірка матері, подивившись виставу "Дика качка". У Нью-Йорку дівчина заробила популярність, але мрія про більш складні ролі та нестача грошей в розпал Великої депресії штовхнули її переїхати до Голлівуду.

"Фабрика мрій" не поспішала коритися амбітній дівчині. Маленька роль у фільмі "Тринадцять жінок" стала її першою і останньою роботою в кіно. Після того, як студія RKO Pictures відмовилася продовжувати з нею контракт, Ентуісл сказала, що йде на побачення, і назавжди покинула будинок свого дядька на Бічвуд-Драйв. Два дні потому туристка, яка гуляла під знаком, знайшла взуття, жакет і сумочку з передсмертною запискою. "Я боюся, я боягузка. Прошу вибачення за все. Якби я зробила це давним-давно, це заощадило б багато болю", - говорилося в ній.

Пег Ентуісл Фото: Wikipedia

Тіло Пег знайшли в яру. Поліція припустила, що Ентуісл використала службову драбину на зворотному боці літери "H", щоб піднятися на вершину. За легендою, кілька днів по тому вона отримала запрошення на головну роль у п'єсі про жінку-самогубцю.

Трагічна історія Пег Ентуісл міцно вкоренилася в поп-культурі. У 2014 році близько 100 осіб відзначили річницю її смерті, зібравшись на стоянці Бічвуд в Голлівуді для перегляду фільму "Тринадцять жінок". Кошти, зібрані від продажу квитків, закусок та напоїв, передали Американському фонду запобігання самогубствам в пам'ять про акторку.

У 2017 році Лана Дель Рей випустила пісню Lust for Life, в якій співає про самогубство дівчини. У музичному відео вона разом з The Weeknd танцює на вершині "H" написи HOLLYWOOD. Крім того, міні-серіал Райана Мерфі "Голлівуд" (2020) обертається навколо виробництва вигаданого фільму під назвою "Пег" про акторську кар'єру та смерті Ентуісл.

  • Читайте також на theLime, як шестеро осіб потрапили під арешт після того, як змінили культовий знак Голівуду в Лос-Анджелесі на HOLLYBOOB. У перекладі з англійської "boob" означає "груди", і жартівники запевняють, що лише хотіли нагадати людям про важливість профілактики раку грудей.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ЛаймКiно
Теги: Голлівуд

Новини партнерів

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї