Лайм

В аеропорту Фінляндії впровадили незвичайний тест на коронавірус - його визначають собаки

Собаки можуть відчувати хворобу до її прояви

Собаки, навчені виявляти Covid-19, почали винюхувати зразки пасажирів у фінському аеропорту Гельсінкі-Вантаа. Провідні проект вчені припускають, що тварини можуть визначити хворобу за 5 днів до появи її перших симптомів, пише BBC.

Ефективність собак не доведена в порівняльних дослідженнях, тому добровольцям також пропонують здати ПЛР-тест для підтвердження результату. Тим часом команда з 15 собак і 10 інструкторів щосили працює в аеропорту, демонструючи гарні результати.

"У ході нашого дослідження ми побачили, що собаки виявляють хворобу за п'ять днів до того, як у пацієнтів з'являться які-небудь клінічні симптоми, - сказала Fнна Хільмі-Бьоркман, ад'юнкт-професор Гельсінського університету. - Вони дуже гарні в цьому. Ми наближаємося до 100-відсоткової чутливості".

Собаки не обнюхують людей безпосередньо: для тесту пасажири протирають шию серветкою, поміщають її в банку, яку потім передають собакам. Ті нюхають зразки і через пару хвилин видають результат.

Фіни - не єдині, хто задіяв собак для боротьби з поширенням коронавірусу. Кілька місяців тому міжнародний аеропорт Дубая почав використовувати тварин для аналогічного тестування.

  • У США створили "космічний" шолом для захисту від коронавірусу, і люди не могли не пожартувати. Він точно сподобається тим, хто хоче виглядати як людина, яка тільки-но зійшла з космічного корабля.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Позитив після тривалого мовчання розсекретив свою кохану: хто підкорив серце виконавця

Олексій Завгородній із гурту Время и Стекло підтвердив роман з танцівницею Юлією Сахневич - артист показав романтичне відео

Герцогиня Единбурзька, яка приїхала до Києва, зустрілася з Зеленськими: що відомо про її візит

В Україну вперше з 2014 року приїхала представниця королівської родини герцогиня Единбурзька - що відомо про її поїздку, фото та подробиці

Тримаємо Часік: військовослужбовець Олег Сенцов поділився подробицями з фронту та показав фото

Олег Сенцов показав нове фото з фронту та повідомив, що наразі разом з побратимами захищає місто Часів Яр у Донецькій області