RU  UA

Дізнатися

Історик знайшов лист Стенлі Кубрика Борису Пастернаку: про що в 50-х писав режисер

Режисер мав намір екранізувати найвідоміший роман Пастернака

Британський історик Джеймс Фенвік розшукав архівний лист Стенлі Кубрика Борису Пастернаку - в 1959 році режисер звертався до письменника з пропозицією екранізувати його роман "Доктор Живаго".

Як пише The Guardian, у головній ролі Кубрик бачив актора Кірка Дугласа. При цьому режисер сподівався, що зйомки відбудуться в СРСР.

Борис Пастернак Фото: Getty Images

"Остання картина, яку ми зняли, "Стежки слави", отримала нагороду за кращий фільм року в Бельгії, Бразилії та Фінляндії, - писав Кубрик. - Зараз ми хотіли б придбати права на екранізацію "Доктора Живаго".

Розповідаючи про зміст листа, Фенвік зазначив, що був дуже здивований планами Кубрика, адже в 50-х він був відомий як режисер кримінальних картин. Пізніше історик виявив серед паперів Кубрика записи, в яких той пояснив свої думки щодо "Доктора Живаго".

"Момент абсолютного успіху для режисера - це коли йому дозволяють екранізувати величний літературний твір обсягом понад 600 сторінок, який він не дуже добре розуміє, і який в будь-якому випадку неможливо екранізувати належним чином через складність сюжету або невловимості його форми чи змісту", - розмірковував він.

Екранізувати роман Пастернака Кубрику так і не вдалося. Замість нього в 1965 році це зробив британський режисер Девід Лін - його картина стала п'ятикратним лауреатом премії "Оскар", при цьому отримала статуетку за кращий адаптований сценарій.

"Доктор Живаго" - найвідоміший роман Бориса Пастернака, який вийшов у 1955 році. В СРСР книга потрапила під заборону, після чого її контрабандою переправили за кордон, де публікацію взяло на себе італійське видавництво. У 1958 році Пастернака удостоїли Нобелівської премії з літератури, від якої він був змушений відмовитися. Кажуть, не без тиску радянської влади.

  • Раніше у Франції знайшли 100-річну записку часів Першої світової війни. Невідомий прусський піхотинець з Інгерсгайм надіслав її голубиною поштою, але птах, судячи з усього, так і не дістався до вищого офіцера.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Євгенія Власова пояснила зникнення зі сцени на роки та заговорила про відновлення кар'єри

Евгения Власова рассказала, почему исчезла из шоу-бизнеса – певица заявила, что ей нужно было сделать паузу из-за обстоятельств в жизни

Ірина Сопонару вийшла заміж за свого коханого-іноземця: акторка показала зворушливі весільні кадри

Ирина Сопонару и ее избранник Рис поженились – актриса показала свадебные кадры – что известно о ее личной жизни

Рожевий манікюр на випускний: стильні дизайни у модному кольорі

Девушкам, которые готовятся к выпускному, следует выбрать нежные оттенки маникюра, которые ассоциируются с молодостью и свежестью. Розовый цвет маникюра может идеально дополнить ваш образ