Лайм

Захисники тварин вимагають визнати слона особистістю - що відповів суд

"Проект по нелюдським прав" домагається звільнення слонихи Хеппі із зоопарку Бронкса

Чи є слони особистостями? На це питання довелося відповісти апеляційній палаті Верховного суду штату Нью-Йорк, яка розглянула клопотання "Проекту з нелюдських прав" (Nonhuman Rights Project) про звільнення 49-річної слонихи Хеппі із зоопарку Бронкса, пише NY Post.

Фото: https://twitter.com/NonhumanRights

Історія Хеппі турбує людей вже не перший рік. З 2006 року слониха живе в нью-йоркському зоопарку на самоті, і хоча нещодавно у неї з'явився сусід Петті, більшу частину часу Хеппі проводить у вольєрі, розмір якого далекий від природного місця існування слонів. Nonhuman Rights Project (NhRP) подав до суду на зоопарк, щоб звільнити Хеппі і відправити її доживати свої дні в слоновому заповіднику штату Теннессі, але їхня перша спроба закінчилася провалом.

Зоопарк Бронкса, яким керує Товариство охорони дикої природи (WCS), виступив проти переселення Хеппі. Організація стверджує, що добре поводиться з Хеппі і буде продовжувати піклуватися про неї, як і про всіх тварин в зоопарку. Через це зоозахисники почали вимагати у суду присвоєння Хеппі хабеас корпус - права, яке гарантує особисту свободу і презумпцію незаконності затримання.

У лютому 2020 року Верховний суд не зміг задовольнити їхній позов. "Суд згоден з тим, що Хеппі - це більше, ніж просто річ або власність. Вона - розумна, незалежна істота, до якої слід ставитися з повагою і гідністю, і яка може мати право на свободу. Але прецедентне право змушує нас визнати, що Хеппі не є особистістю і не перебуває в ув'язненні незаконно", - йдеться в постанові.

Фото: https://twitter.com/NonhumanRights

Спроба NhRP оскаржити рішення в апеляційному суді наразі також не увінчалася успіхом. 19 грудня на онлайн-засіданні Апеляційної палати судді скептично поставилися до присвоєння особистості самотній слонисі. Суддя Джеффрі Оінг зазначив, що цією справою слід зайнятися законодавчій влади, і вони не готові вирішувати подібні суперечки.

Раніше "Проект з нелюдських прав" порівняв умови життя Хеппі з одиночним ув'язненням. Голова групи Стівен Вайс стверджував, що якщо Хеппі отримає свободу за допомогою хебеас корпус, це автоматично зробить її вільною особистістю. Петицію про звільнення слонихи із зоопарку на Change.org підписали більше мільйона людей.

  • Тим часом водіїв Канади закликали не дозволяти лосям облизувати їхні машини, але сперечатися з такими тваринами готові не всі. Справа в тому, що лосям дуже подобається технічна сіль, яка налипає на бамперах авто.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Олена Зеленська відвідала важливий захід в елегантному костюмі зі спідницею: новий образ першої леді

22 травня перша леді України Олена Зеленська відвідала Конференцію з медичного партнерства - який вигляд вона мала

Фірмовий гумор та щемливий смуток: Максим Галкін похвалився фото з відомими українцями

Максим Галкін, Олег Філімонов і Ян Левінзон зустрилися в Ізраїлі і показали спільне фото - шоумен захопився українцями

Що говорив про Україну та повномасштабну війну путініст Юрій Бардаш, який отримав підозру від СБУ

Юрію Бардашу СБУ повідомила про підозру за антиукраїнські погляди та заклики захопити Київ і Харків - скандальні заяви продюсера