Лайм

Вчені знайшли мікропластик в плаценті вагітних жінок і заговорили про дітей-кіборгів

Частинки мікропластику потрапили в тіла матерів з їжею, водою і повітрям

Італійські вчені вперше виявили частинки мікропластику в плаценті - органі, який формується в матці під час вагітності і є сполучною ланкою між матір'ю і дитиною, пише NY Post.

Фото: pixabay.com

Відкриття схвилювало дослідників, адже плацента забезпечує дитину киснем і харчуванням, а хімічні речовини в мікропластику в довгостроковій перспективі можуть привести до порушень імунної системи.

Частинки знайшли в плаценті 4 із 6 здорових жінок, у яких була нормальна вагітність і пологи. Вони виявили мікропластик як на фетальному, так і на материнському боці плаценти, а також в мембрані, де росте плід.

"Це схоже на народження дитини-кіборга: вона складається не тільки з людських клітин, але з суміші біологічних і неорганічних речовин, - сказав акушер-гінеколог Антоніо Рагуза, який очолив дослідження. - Матері були в шоці".

Всі знайдені частинки представляли собою пластмаси червоного, синього, оранжевого та рожевого кольору. Спочатку цей пластик знаходився у фарбах, упаковці, косметиці і засобах особистої гігієни. Частинки розміром 10 мікрон (0,01 мм) досить дрібні, щоб потрапити в кровотік, тому могли потрапити в тіла малюків, але встановити це напевно вчені не змогли.

"Необхідно провести подальші дослідження, щоб оцінити, чи може мікропластик викликати імунну відповідь або привести до викиду токсичних забруднювачів", - вважають дослідники.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Пісні, які підкорили "Євробачення-2024": відео найкращих виступів

У Мальме відбувся фінал Євробачення 2024 - якими були найкращі виступи артистів - хто потрапив у топ-7 - відео

Оцінки для України на "Євробаченні-2024": як голосували журі та шанувальники

alyona alyona і Jerry Heil посіли 3 місце на Євробаченні 2024 за результатами суддівського та глядацького голосування - таблиця

Що відомо про переможця "Євробачення-2024" Nemo, який ідентифікує себе як небінарну особу

Немо Меттлер зі Швейцарії виграв Євробачення 2024 - що відомо про життя та кар'єру музиканта, який позиціонує себе як небінарна особа