Лайм

95-річну німкеню назвали співучасницею вбивства 10 тис. людей, але судити її будуть як неповнолітню

Жінка працювала секретарем начальника концтабору Штуттгоф

Німецька прокуратура звинуватила 95-річну жінку в співучасті у вбивстві 10 000 чоловік. CNN пише, що вона була секретарем у нацистському концтаборі Штуттгоф.

Жінка, якій на момент вчинення злочинів не було 18 років, постане перед судом у справах неповнолітніх. Її звинувачують у "допомозі систематичним вбивствам єврейських в'язнів, польських партизан і радянських військовополонених", коли вона працювала стенографісткою і секретарем командира табору з червня 1943 по квітень 1945 року.

Бараки в концтаборі Штуттгоф Фото: Wikipedia

З початку другої світової війни у концтабір Штуттгоф потрапили понад 115 тис. ув'язнених, близько 65 тис. з яких загинули. Він знаходився недалеко від польського міста Гданськ.

Центральне управління з розслідування нацистських злочинів сьогодні розслідує ще 13 справ, пов'язаних з концентраційними таборами Бухенвальд, Заксенхаузен, Маутхаузен і Штуттгоф. Влітку 2020 року 93-річний Бруно Д., який працював в Штуттгофі охоронцем, був засуджений за пособництво вбивствам і засуджений до двох років позбавлення волі умовно. Його теж судили в суді у справах неповнолітніх, бо під час роботи в концтаборі йому було 17 років.

  • У 2019 Netflix випустив серіал про українця Івана Дем'янюка. Американець українського походження і колишній солдат Червоної Армії під час Другої світової війни потрапив у полон до німців і став охоронцем у нацистських таборах смерті. Він був засуджений до смертної кари в Ізраїлі і двічі позбавлений громадянства США.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Привертає увагу більше, ніж будь-коли: у мережі показали відео головної сцени "Євробачення-2024"

Як виглядає головна сцена Євробачення-2024 у Мальме - у мережі вперше показали відео та розповіли про репетиції конкурсантів

Режисер "Єралашу", якого засудили за педофілію, отримав медаль за участь у війні проти України

Росіянин Ілля Білостоцький похвалився, що отримав медаль за службу на фронті, а також, що з нього зняли всі звинувачення у педофілії

Як голосувати у першому півфіналі "Євробачення-2024": детальна інструкція

Перший півфінал Євробачення 2024 відбудеться 7 травня - як голосувати за конкурсантів, як довго триватиме голосування