Лайм

100-річного німця звинуватили у співучасті більше 3500 вбивств - його визнали "придатним" для правосуддя

Чоловік був охоронцем у концтаборі Заксенхаузен, де загинуло понад 100 тис. осіб

Німецька прокуратура звинуватила 100-річного чоловіка у співучасті в 3518 вбивствах. Під час Другої світової війни він служив охоронцем у концентраційному таборі Заксенхаузен на околиці Берліна, пише The Guardian.

Ім'я обвинуваченого не не розголошують згідно з німецьким законом про конфіденційність, але відомо, що з 1942 по 1945 рік він був членом воєнізованого крила нацистської партії.

Вивіска над воротами концтабору Заксенхаузен у Берліні Фото: Wikipedia

Підозрюваного визнали придатним для судових розглядів, але з урахуванням його похилого віку тривалість засідань довелося обмежити.

Раніше прокуратура міста Ітцего пред'явила аналогічні звинувачення 95-річній жінці, яка під час війни працювала секретарем коменданта СС у концтаборі Штуттгоф. Обидві справи засновані на юридичному прецеденті, згідно з яким людина, яка допомогала функціонуванню нацистського табору смерті, може бути притягнута до відповідальності за співучасть у скоєних там вбивствах.

Підставою для прецеденту стало засудження Івана Дем'янюка - американця українського походження, який служив у Червоній Армії, потрапив у полон до німців і став охоронцем у таборі смерті Собібор. Дем'янюк відкинув звинувачення, але помер до того, як його апеляцію встигли розглянути. До цього німецькі суди вимагали від прокурорів обгрунтувати звинувачення і надавати докази причетності охоронців до конкретних убивств, що часто виявлялося нездійсненним завданням. Пізніше було вирішено, що участь у функціонуванні концентраційного табору смерті сама по собі є співучастю у вбивстві.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

У віці 79 років помер знаменитий британський актор, відомий за фільмами "Титанік" і "Володар перснів"

Британський актор Бернард Гілл помер у 79 років у колі родини - він зіграв у фільмах Титанік та Володар перснів - фільмографія знаменитості

Поділилися зворушливими привітаннями та показали родинні фото: як зірки відсвяткували Великдень-2024

Як українські знаменитості відсвяткували Великдень-2024 - Лілія Ребрик, Ольга Сумська, Злата Огнєвіч та інші показали фото

Відкриття "Євробачення-2024": представниці України з'явилися у символічних образах та нагадали про війну

Якою була поява alyona alyona і Jerry Heil на відкритті Євробачення-2024 - артистки показали образи з символізмом та принесли паску