Під час масляного тижня прийнято ходити один до одного в гості на млинці. І якщо ви вже пробували робити цю страву, рекомендуємо також звернути увагу на налисники. theLime розбирався, чим вони відрізняються від млинців і з якими солодкими начинками їх можна зробити.
Налисники - це традиційне блюдо української та білоруської кухні. По суті це млинці з начинкою, що найчастіше подаються зі сметаною. Однак налисникові млинці більш тонкі, еластичні, майже позбавлені смаку, вони потрібні для того, щоб зручно було подати начинку, щоб її смак не затьмарювався іншим.
Інгредієнти для солодких налисників із сиром: яйця (6 шт.), крохмаль (5-6 ст. л.), сир 9% (300 г), молоко (0,5 л), рослинна олія (1 ст. л.), сіль, цукор, вершкове масло, сметана.
Приготування:
У глибоку миску розбиваємо 5 яєць, додаємо до них трохи солі та цукру, а також крохмаль.
Порада: Додаючи інгредієнти до яєчної суміші, постійно помішуйте її, щоб не було грудочок.
Вливаємо молоко і соняшникову олію, перемішуємо.
Порада: Молоко повинно бути злегка тепле - для цього підігрійте його буквально 10-15 секунд у мікрохвильовій печі.
Залишаємо тісто на 15 хвилин при кімнатній температурі.
Порада: Це потрібно для того, щоб всі компоненти тіста почали краще взаємодіяти один з одним. Тісто стане більш однорідним, буде краще розтікатися по сковороді і не буде рватися при перевертанні.
Розігріваємо сковороду, змащуємо її соняшниковою олією. Наливаємо першу порцію тіста, зменшуємо вогонь.
Порада: Наливати тісто на сковорідку потрібно стільки, щоб тісто покрило її дно тонким шаром.
Як тільки млинець схопився, а його кінчики почали підрум'янюватися, знімаємо і перекладаємо його на тарілку готовою стороною догори.
Для начинки змішуємо сир з цукром і 1 яйцем і перетираємо в блендері. Можна також додати мак або родзинки.
Порада: Якщо ви хочете приготувати різні солодкі начинки, візьміть заморожені ягоди, наприклад, вишню без кісточки. Додайте в неї цукор і протушкуйте на слабкому вогні, щоб випарилась зайва рідина. Ви можете урізноманітнити такою начинкою сир або використовувати її самостійно.
Викладаємо начинку з сиру на підсмажену сторону млинчика і загортаємо.
Порада: Налисник як страва відрізняється від простого млинчика з начинкою тим, що начинку в налисники розташовують в середині та закривають вільними краями млинчика, а в млинці з начинкою останню розподіляють по поверхні млинчика і тільки потім млинець складають або згортають трубочкою.
Проробляємо те ж саме з рештою тіста і начинки.
Викладаємо налисники в каструльку, сковороду, казанок або горщик в ряд або в кілька шарів.
Порада: Шари потрібно перемащувати сметаною і розтопленим вершковим маслом.
Розігріваємо духовку до 180°C.
Ставимо налисники з сиром в духовку на 10-15 хвилин.
Подаємо зі сметаною. Зверху їх можна полити джемом, Нутеллою або розтопленим шоколадом.
Смачного!
- Раніше ми розповіли, як приготувати різнокольорові макаруни вдома.
- Читайте також на theLime, млинці з якими начинками можна приготувати на Масляну.
Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.