Лайм

Як приготувати вдома антисептик для рук: простий рецепт на час карантину

Для цього вам знадобляться чотири інгредієнти

З початком пандемії коронавірусу маска й антисептик стали обов'язковими речами, які повинні бути під рукою у кожної людини, навіть якщо вона просто вийшла прогулятися у парк з собакою. theLime вирішив згадати простий рецепт та розповісти, як зробити антисептик для рук у домашніх умовах.

Як ми пам'ятаємо, навесні 2020 року, коли весь світ охопила паніка через COVID-19, з прилавків аптек і магазинів дуже швидко зникли засоби особистого захисту (медичні маски, респіратори) і для дезінфекції рук. Тоді стало відомо, що антисептик можна приготувати і в домашніх умовах, маючи всього кілька основних інгредієнтів: етиловий спирт, перекис водню, гліцерин і стерильну дистильовану або охолоджену кип'ячену воду.

Фото: pixabay.com

Головним компонентом антисептика природно є спирт. Для приготування розчину для дезінфекції рук використовують етанол (96%) або ізопропіловий спирт (99%), який ще називають медичним спиртом, і купити його можна в будь-якій аптеці.

Перекис водню також є активною речовиною для знезараження рук. Для приготування антисептика вам знадобиться 3-процентний розчин.

Гліцерин в антисептику використовується як зволожувач шкіри, він насичує всі шари вологою. Як відомо, спиртовмісні розчини дуже сушать шкіру, що призводить до її лущення і утворення ран, і саме гліцерин допоможе уникнути цього. Також він потрібен для того, що забезпечити уповільнення випаровування спирту і підвищити ступінь в'язкості антисептика.

Для антисептика можна взяти звичайну кип'ячену воду, попередньо охолодивши її. Або ж можна купити дистильовану воду в спеціальних магазинах.

Фото: pixabay.com

Щоб зробити дезінфікуючий засіб у домашніх умовах вам знадобиться невелика мірна ємність і медичні шприци, за допомогою яких можна буде набирати необхідну кількість перекису і гліцерину.

Для приготування 100 мл антисептика вам необхідно змішати вищеперелічені інгредієнти в чистому посуді в такій пропорції:

- 80 мл спирту;

- 4 мл перекису водню;

- 1,5 мл гліцерину;

- 15 мл води.

Після того, як ви змішаєте ці складові, розчин необхідно закрити кришкою і ретельно збовтати. Потім антисептик можна перелити в спеціальну пляшечку з розпилювачем.

До слова, деякі інгредієнти в антисептику можна замінити. Так, якщо у вас немає медичного спирту, підійде настоянка календули (66,5%) або прополісу (76%), а також саліцилова, борна або мурашина кислота. При цьому розбавляти такий антисептик водою не потрібно.

Зазначимо, що недобросовісні виробники використовують в антисептику метанол (метиловий спирт), який несе величезну небезпеку. Він призводить до порушення обміну речовин, сліпоти і неврологічних проблем. Тому використовувати такий спирт в антисептику категорично не можна.

Якщо ж у вас немає гліцерину, його можна замінити гелем алое вера або різними ефірними маслами.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також