У багатьох салат Олів'є асоціюється з Новим роком, ялинкою та новорічними святами. Однак класичний рецепт цієї страви дуже далекий від тієї інтерпретації, яка стала популярною за радянських часів. theLime підібрав для вас оригінальний рецепт, який оцінять навіть гурмани.
Салат Олів'є - це фірмове блюдо ресторану "Ермітаж" у Москві, яким з 1860-х до 1883 року керував французький кухар Люсьєн Олів'є. Салат користувався надзвичайною популярністю у поміщиків, проте ніхто не знав його точний рецепт. Існує кілька варіантів його приготування, наприклад, з телячим язиком, вареними раками, омарами, а також нарізаним ланспіком (застиглим бульйоном). За радянських часів ці дорогі й дефіцитні інгредієнти замінили відвареними овочами, консервованим горошком і ковбасою.
Інгредієнти: філе цесарки (6 шт.), яйця (6 шт.), ракові шийки (200 г), червона ікра (100 г), молода картопля (400 г), мариновані огірки-корнішони (180 г), білий винний оцет, сіль, мелений білий перець.
Інгредієнти для каперсним соусу: жовтки (2 шт.), дижонська гірчиця (1 ст. л.), каперси (1,5 ст. л.), оливкова олія (100 г), цедра і сік лимона, мелений білий перець.
Приготування:
Починаємо з приготування соусу для салату: беремо яйця і відділяємо білки від жовтків. Кладемо жовтки в блендер, додаємо до них гірчицю, каперси і цедру чверті лимона.
Перемішуємо соус і тонкою цівкою вливаємо оливкову олію. Збиваємо, потім додаємо лимонний сік і перець. Готовий соус прибираємо в холодильник.
Картоплю добре промиваємо під проточною водою і варимо "в мундирі" - тобто з шкіркою - близько 20-30 хвилин. Грудки цесарки миємо, солимо, перчимо та змащуємо олією.
Розігріваємо духовку до 170°С і випікаємо цесарку близько 20 хвилин, періодично перевертаючи грудки, а потім ще 5-7 хвилин на грилі.
Витягуємо і накриваємо філе фольгою, даємо охолонути, потім ріжемо навскоси тонкими скибочками. Мариновані огірки викладаємо на паперові рушники, щоб вбралася зайва волога. Нарізаємо їх дрібними кубиками.
Потім готуємо дві каструлі з водою, в яких ми будемо варити яйця-пашот.
Доводимо воду до кипіння, вливаємо в неї 1 ст. л. винного оцту, закручуємо воронку за допомогою ложки. Яйце розбиваємо в маленьку піалку, а потім швидко переливаємо в каструлю з оцтом. Варимо його 1 хвилину, потім вимикаємо воду і залишаємо яйце в каструлі ще на 7 хвилин. Потім варимо інші яйця-пашот.
Викладаємо салат на тарілку: якщо картопля невеликого розміру, подаємо цілою, злегка роздававши її, якщо вона побільше - розрізаємо на кілька шматочків. На філе цесарки викладаємо соус, поруч - подрібнені огірки, ракові шийки і червону ікру. І вже наприкінці на картоплю викладаємо яйце-пашот.
- Раніше ми розповіли, як приготувати салат з тунцем.
- Читайте також на theLime рецепт домашнього майонезу без консервантів і жирів.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.