Лайм

У ніч на понеділок в США вручать кінопремії "Оскар" - вперше на вокзалі та без відеодзвінків

За головний "Оскар" цього року позмагаються вісім картин

У ніч на 26 квітня в Лос-Анджелесі відбудеться вже 93-тя щорічна церемонія вручення кінопремій "Оскар". Через пандемію ковіда її змістили на весну, а звичний формат сильно змінили: цього разу в стінах театру "Долбі" пройдуть лише окремі фрагменти церемонії (схоже, що музичні номери), а статуетки роздадуть у будівлі місцевого вокзалу Union Station, де раніше з'явилася експозиція, присвячена серіалу "Ферзевий гамбіт".

У цю ніч академіки відмовляться від офіціозу та включень по відеозв'язку - все заради того, щоб створити максимально затишну атмосферу для кінолюбителів і, схоже, поліпшити не найкращі рейтинги "Оскара" за останні роки. theLime згадує головне з того, що варто знати про прийдешню церемонію.

Вокзал Union Station Фото: Getty Images

Коли і де дивитися "Оскар"

Як вже зазначалося вище, церемонія відбудеться в ніч з 25 на 26 квітня. О 01:30 за Києвом почнеться її перша частина - церемонія червоної доріжки, хоча є підстави вважати, що цього року вона теж буде відрізнятися. О 03:00 почнеться сама церемонія вручення статуеток.

В Україні церемонію транслює канал "Україна", який також запланував ефір на 01:30. Ведучими вечора стануть співачка Альона Вінницька та шоумен Володимир Остапчук, а коментувати події в Лос-Анджелесі буде теле- і радіоведучий Анатолій Анатоліч.

У США премію традиційно транслює канал ABC.

Підготовка до церемонії в саду у Union Station Фото: Getty Images

Хто претендує на головний "Оскар" у категорії "Найкращий фільм"

Цього року за звання "Найкращий фільм" поборються вісім картин:

  • "Земля кочівників" - роуд-муві Хлої Чжао про вдову на ім'я Ферн, яка після смерті чоловіка залишається без роботи і будь-яких заощаджень. Зібравши свої пожитки до фургона, жінка стає сучасним кочівником і подорожує зі штату в штат у пошуках сезонного заробітку.
  • "Манк" - біографічна чорно-біла картина Девіда Фінчера про Германа Манкевича, сценариста оскароносного фільму "Громадянин Кейн". Зламавши ногу в ДТП, Манк усамітнюється в будиночку посеред пустелі, і там всього за три місяці (а краще за два) він має написати сценарій. Любитель міцного алкоголю згадує останні роки, проведені в Голлівуді, та переносить досвід особистого спілкування з акулами бізнесу на папір.
  • "Перспективна дівчина" - стильний трилер Еміралд Фіннел, головна героїня якого живе з батьками та працює в кав'ярні. При цьому дівчина приховує, що вечорами відвідує бари, прикидається там сильно п'яною та полює на чоловіків, ласих до беззахисних жінок. Таким чином Кассандра мстить за не найкращі спогади студентських років.
  • "Суд над чиказькою сімкою" - судова драма Аарона Соркіна про процес в Чикаго 1968 року над активістами-противниками війни у В'єтнамі, яких звинувачують у змові проти уряду США.
  • "Мінарі" - історія Лі Айзека Чана про родину іммігрантів з Кореї, яка в 1980-х з двома дітьми приїжджає з Каліфорнії до Арканзасу. Там вони купують ділянку землі в надії заробляти на життя фермерством, але непроста доля постійно підкидає парі нові труднощі.
  • "Батько" - драма Флоріана Зеллера про непрості стосунки дочки та літнього батька, який страждає на деменцію. Він живе один в лондонській квартирі та вважає, що прекрасно справляється з усім без чиєїсь допомоги. Чоловік відмовляється від доглядальниці та постійного контролю, але одного разу в його домі починають відбуватися дивні речі.
  • "Звук металу" - історія Даріуса Мардера про барабанщика метал-гурту на ім'я Рубен та його бойову подругу Лу. Одного разу під час виступу Рубен помічає, що ударні видають абсолютно не їхній фірмовий саунд, а скоріше глухий гул. Виявляється, це перший симптом невідворотної втрати слуху.
  • "Юуда та Чорний месія" - кримінальна драма Шаки Кінга про рух "Чорні пантери" в Чикаго 1968 року. Злочинець Вільям О'Ніл опиняється в кайданках після викрадення машини з підробленим посвідченням ФБР, після чого погоджується на угоду з федералами. Він вливається до лав "Чорних пантер" та втирається в довіру до її лідера, який саме починає об'єднувати місцеві етнічні організації у "Веселкову коаліцію".

Список номінантів в інших категоріях дивіться тут.

Кому дістанеться головний "Оскар"

Поки, звичайно, можна лише здогадуватися, але головним фаворитом цього року став фільм "Земля кочівників" Хлої Чжао. На сьогоднішній день картина зібрала вже 140 нагород, серед яких статуетки "Золотого глобуса", "Вибору критиків" (Critics 'Choice Awards), нагороди Американського інституту кіномистецтва та інші (читайте також за посиланням чому історія про жителів будинків на колесах стала такою успішною).

Втім, думки кінолюбителів розходяться. Деякі вважають, що непогані шанси має навіть драма "Суд над чиказькою сімкою", так як фільм відрізняється дуже "академічною" тематикою.

До слова, пандемія Covid-19 - не перша криза в історії "Оскара". Читайте також на theLime, якою була премія в роки Другої світової, коли Японія напала на Перл-Гарбор, а традиційні бронзові статуетки з позолотою замінили на гіпсові.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Де зараз Ніно Катамадзе - грузинська співачка, яка планувала переїхати жити в Україну під час війни

Грузинська співачка Ніно Катамадзе, яка рік тому заявляла про плани переїхати до України, заявила, що залишиться в Грузії, щоб продовжувати допомагати українцям

Травесті-діва Монро прокоментувала ставлення до можливої мобілізації після прийняття нового закону

Після ухвалення нового закону про мобілізацію трансгендерна Діва Монро заявила, що готова відвідати ТЦК

Хто виступатиме у першому півфіналі "Євробачення-2024": пісня України та інших країн-учасниць

Коли виступатиме Україна на "Євробаченні-2024" - пісня alyona alyona і Jerry Heil та інших учасників першого півфіналу, що відбудеться 7 травня