Лайм

Пандемія Covid-19 - не перша криза в історії "Оскара": згадуємо, якою була премія в роки Другої світової

"Оскар" опинився під загрозою скасування у 1942 та 2021 роках

В історії премії "Оскар" 2021 рік виявився далеко не найбільш кризовим. Всупереч карантину через пандемію Covid-19, церемонія нагородження пройде наживо - з дотриманням суворих правил безпеки. Але в 1942 році, коли світ був охоплений іншою бідою, "Оскар" збиралися повністю скасувати.

Актори-лауреати премії "Оскар-1942" Гері Купер, Джоан Фонтейн, Мері Астор і Дональд Крісп. Фото: Getty Images

7 грудня 1941 року, коли до церемонії вручення "Оскара" залишалося три місяці, Японія напала на Перл-Харбор, і США вступили в Другу світову війну. Американська кіноакадемія боялася, що під час втрат і військових пайків публіка не оцінить гламурну вечірку, тому рада управління майже моментально проголосував за повне скасування заходу. Досягти компромісу і провести церемонію в розпал війни вдалося завдяки актрисі Бетті Девіс, яка на той час була президентом Академії.

Актриса Бетті Девіс на заході United Service Organizations у серпні 1942 року. Фото: Getty Images

Девіс запропонувала перенести церемонію з бального залу до глядацького, відмовитися від святкової вечері, продавати квитки публіці, а всі виручені кошти віддати Червоному Хресту. До ідей голлівудської зірки прислухалися, проте Академія висунула інший план, відповідний до реалій військового часу.

У 1942 році "Оскар" вручали в спрощеному режимі: традиційне афтерпаті з танцями скасували, жінок попросили вибрати більш скромні сукні без глибоких декольте, а чоловіків - ділові костюми замість смокінгів. Ведучий церемонії Джиммі Стюарт, актор Дональд Крісп та деякі інші гості, які служили в армії, прийшли на церемонію у військовій формі. Основним оратором вечора став неофіційний представник президента Теодора Рузвельта Венделл Вілкі, який закликав кінематографістів "наносити удари" по країнам і ідеям гітлерівської коаліції.

Кері Грант і Розалінд Рассел на вечері після церемонії вручення премії "Оскар-1942" Фото: oscars.org

Журі "Оскара" прислухалося до вимог часу: між 1942 та 1945 роками Академія нагороджувала патріотичні фільми в різних номінаціях ("Місіс Мінівер", "Касабланка", "Янкі Дадлі Денді", "Стежити за Рейном", "По кому дзвонить дзвін") . Для порівняння, ще в 1940 році фільм Чарлі Чапліна "Великий диктатор", де він пародіює Гітлера і висміює нацистську Німеччину, обережно критикували за політичне підґрунтя, і при п'яти номінаціях на "Оскар" він не отримав жодної нагороди. Більш того, напередодні виходу картини ходили чутки, що її прокат можуть заборонити, щоб не зіпсувати нейтральні відносини між США та Німеччиною.

Фото: кадр із фільму "Великий диктатор" (1940)

Під час Другої світової війни на "Оскарі" серйозно економили, і це торкнулося самих нагородних статуеток. Через брак металу з 1943 по 1945 рік Академія замість традиційної бронзи з золотим покриттям вручала гіпсових "Оскарів", покритих бронзовою фарбою. Собівартість таких "золотих хлопчиків" склала всього 12 доларів, і після закінчення війни переможці обміняли їх на більш дорогі нагороди.

Святкова вечеря після "Оскара" у 1943 році Фото: oscars.org

Після закінчення війни на "Оскар" повернулися яскраві гламурні сукні та дорогі смокінги, і майже 80 років Академія не заводила розмов про скасування премії. Цього не змінили навіть національні потрясіння, включаючи 11 вересня і війну в Іраку. Лише глобальна пандемія поставила проведення церемонії під сумнів, але організатори знову знайшли компроміс.

У 2021 році "Еммі", "Золотий глобус", "BAFTA" та інші кінопремії провели нагородження у віртуальному форматі, але "Оскар" пообіцяв глядачам надихаючу живу церемонію. Точних подробиць проведення шоу поки немає, але відомо, що його розділять між кількома майданчиками, а в світових столицях створять додаткові локації, скоротивши поїздки серед номінантів. 18 квітня The New York Times повідомила про 20 віддалених майданчиках, де зберуться гості вечора.

У 2021 року церемонія вручення "Оскара" пройде 25 квітня о 20:00 (3:00 за київським часом), транслювати подію буде канал ABC.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Говорять про вас за вашою спиною: які знаки Зодіаку найбільш лицемірні

Астрологи назвали знаки Зодіаку, які є лицемірами та говорять за спиною - у списку опинилися Близнюки, Терези і Скорпіони

Що відомо про Максима Самчика - актора з серіалу "Одна родина", який підкорив серця українців

Що відомо про українського актора Максима Самчика, який зіграв Максима Куца в серіалі "Одна родина"

Дочка Емінема вийшла заміж: дівчина зворушила мережу теплими родинними фото

Хейлі Джейд Скотт вийшла заміж за свого обранця Евана МакКлінтока - який вигляд мали наречені, дк було весілля