Лайм

Іспанець, італієць чи португалець: ДНК-тест вирішить давню суперечку про походження Колумба

Італійське коріння мореплавця поставили під сумнів

Іспанські дослідники збираються остаточно вирішити спір про справжнє походження Христофора Колумба, пише The Guardian Більшість істориків вважають його італійцем, але згідно з деякими версіями він може бути родом із Іспанії або Португалії.

Портрет Христофора Колумба кисті Себастьяно дель Пьомбо, 1519 Фото: Wikipedia

Прихильники альтернативних теорій мріють довести, що Колумб був іспанським дворянином, а не генуезьким моряком. Вони вважають, що знаменитий мореплавець міг народитися в іспанській Валенсії, Галісії, Майорці, або в португальському регіоні Алентежу. З'ясувати це допоможе дослідження ДНК рештків Колумба, його сина Фернандо і брата Дієго. Крихітні зразки будуть проаналізовані незалежними лабораторіями в Європі і Америці, а результати аналізів опублікують у жовтні.

Перші зразки ДНК Колумба і його родичів зібрали ще в 2004-2005 роках, але через технологічні проблеми дослідження відклали на 16 років. Вчені дочекалися, поки в цій області відбудеться технологічний прорив, і тепер готові раз і назавжди вирішити тривалу суперечку.

Більшість істориків вважають, що Колумб народився в 1451 році в Генуї. Саме він почав дослідження Південної і Центральної Америки, поклавши початок європейській колонізації. Мореплавець помер в іспанському місті Вальядоліді в 1506 році, але хотів, щоб його поховали на острові Еспаньола, який сьогодні розділяють Домініканська Республіка та Гаїті. Його останки потрапили туди в 1542 році, але в 1795 році їх перевезли на Кубу, а в 1898 році - в Севілью.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Представниці України на "Євробаченні-2024" провели другу репетицію в Мальме: фото

Україна провела другу репетицію на сцені "Євробачення-2024" - як виступили alyona alyona і Jerry Heil

Таню Муіньо – постановниця номера alyona alyona і Jerry Heil на "Євробаченні-2024": що кажуть артистки

Таню Муіньо, яка співпрацює зі світовими зірками, є постановницею номера alyona alyona і Jerry Heil для Євробачення-2024

Актор Юрій Феліпенко поділився, як проходять його військові навчання у батальйоні "Ахіллес"

Актор Юрій Феліпенко висловився про навчання в підрозділі Ахіллес та сталення до акторської професії після мобілізації