Лайм

Більше ніж фото: тюлені допомагають вченим досліджувати танення льодовиків в Антарктиді

Милі тварини з датчиками на потилиці допомагають світовій науці

Антарктиду називають "термостатом Землі", і будь-які зміни в цій полярній області можуть вплинути на всю планету. Відстань і суворий клімат континенту ускладнюють його дослідження, тому вчені заручилися підтримкою місцевих жителів - тюленів, пише CNN.

Фото: CNN

Тюлені чудово почуваються при низьких температурах, можуть пірнати на глибину більше 600 метрів і не мають наземних ворогів, тому не тікають від учених. Саме тому команда з Університету Сент-Ендрюс у Шотландії оснастила тюленів датчиками, щоб зібрати цінні дані з недоступних частин океану.

В Антарктиді живуть шість видів тюленів, але тільки тюлені Ведделла можуть пірнати на велику глибину. Милим ссавцям до хутра на потилиці приклеюють датчики розміром зі смартфони. Цей процес не завдає їм шкоди і не впливає на їхнє соціальне життя. Тюлені линяють щороку, тому скидають пристрої разом із шерстю.

Фото: CNN

Коли тюлень із датчиком пливе по океану, пристрій збирає інформацію про глибину, температуру і солоність води в різних місцях. Виринаючи на поверхню за повітрям, він передає дані через супутник.

Проект стартував у 2014 році, і команда вже отримала понад 20 тисяч вимірювань із різних точок по всій Антарктиді. Так, тварини допомогли дослідити танення льодовика Пайн-Айленд. Виявилося, що тепла тала вода рухається з нижньої зони океану у верхню, викликає підвищення температури поверхневих вод і призводить до танення більшої кількості морського льоду. Така тала вода утворює теплі лагуни, звані ополонками. З 1992 по 2017 рік Антарктида втратила близько 2,7 трильйона тонн льоду, що негативно впливає на глобальне навколишнє середовище.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз співачка Лавіка, яка була дружиною Вови Борисенка і намагалась потрапити на "Євробачення"

Співачка Лавіка створила свій гурт, займається психотерапією та волонтерською діяльністю - що відомо про життя артистки

Перший в житті: Наталія Могилевська зворушила подарунком для 4-річної прийомної доньки

27 квітня свій 4-й день народження відзначає молодша донька Наталії Могилевської, яку співачка зі старшою сестрою удочерила під час війни

На тлі чуток про погіршення стану онкохворого Чарльза палац зробив оптимістичну заяву

Букінгемський палац повідомив, що британський король Чарльз III, який лікується від раку, повертається до своїх королівських обов'язків