Лайм

Вчені назвали максимальну тривалість життя людини - такого рекорду поки не досяг ніхто

Геронтологи встановили межу довголіття на позначці 150 років

Дослідники вважають, що верхня межа тривалості людського життя становить близько 150 років. Це на 28 років більше поточного зареєстрованого рекорду Жанни Кальман, яка померла в 1997 році у віці 122 років, пише Eurekalert.

Жанна Кальман, яка померла у 1997 році у віці 122 років, залишається рекордсменкою за тривалістю життя. Фото: Associated Press

Геронтологи з Сінгапуру і США прийшли до такого висновку, проаналізувавши медичні дані більше 500 тис. чоловік. Використовуючи показники загального аналізу крові, вони вивели індикатор динамічного стану організму (DOSI) і простежили, як він змінюється з плином життя через стреси та хвороби. Учені дійшли висновку, що ключовим є не саме значення індикатора, а швидкість його повернення до норми. Чим старша людина і чим більше у неї супутніх хвороб, тим довше стабілізується DOSI. У віці близько 120 років людське тіло втрачає здатність до відновлення, а на 150 років припадає межа тривалості життя.

"З віком потрібно все більше і більше часу для відновлення після порушень, і все менше часу ми проводимо в фізичному стані, близькому до оптимального, - пояснили дослідники. - Це пояснює, чому навіть ефективна профілактика і лікування вікових захворювань може поліпшити тільки середню, але не максимальну тривалість життя. Це не зміниться, поки не будуть розроблені справжні методи лікування старіння".

Коли починається старіння?

Вікові зміни фізіологічних показників починаються з народження і змінюються на різних етапах життя. Фаза зросту завершується до 30 років, а в 40+ старіння проявляється як повільне відхилення фізіологічних показників від еталонних значень. Швидкість відновлення організму після стресів і хвороб погіршується з віком. У здорових дорослих 40 років вона становить близько 2 тижнів, а у 80 років розтягується до 6 тижнів навіть при відмінному здоров'ї.

  • Тюлені допомогли вченим досліджувати танення льодовиків в Антарктиді. Тільки подивіться, як виглядають ці милі тварини з датчиками на голові.
  • Раніше дослідники обдурили котів оптичною ілюзією, щоб перевірити їхню любов до коробок. Пухнастим так подобається сидіти в прямокутних предметах, що вони ведуться на брехню.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Що зараз із колишнім футболістом Мілевським, який був у комі через зловживання алкоголю

Як зараз виглядає Артем Мілевський – колишній футболіст Динамо, який боровся з алкогольною залежністю

Велика втрата: Приходько розповіла про трагедію у Трускавці та назвала причину смерті менеджера

Анастасія Приходько прокоментувала смерть менеджера Григорія Красницького - чоловік помер на концерті співачки внаслідок інфаркту

Соломія Вітвіцька зворушливо привітала коханого з новим званням у ЗСУ і показала його фото

Українська телеведуча Соломія Вітвіцька опублікувала нове фото свого коханого-військового Олексія Ситайла та розповіла про його нове звання у ЗСУ