RU  UA

Дізнатися

Японські вчені навчилися друкувати яловичину в лабораторії - для цього не потрібно вбивати корів

Стейк створили стейк за допомогою 3D-біопринтера зі стовбурових клітин

Вчені з японського Університету Осаки знайшли спосіб друкувати преміальну мармурову яловичину за допомогою 3D-біопринтера. Команда вважає, що одного разу це полегшить доступ до екологічно чистого штучного м'яса, яке дуже нагадує оригінальний продукт, пише Insider.

Використовуючи стовбурові клітини корів вагю, вчені вирішили створити структуру з характерною мармуровість, яка відрізняє її від іншої яловичини. Вони організували розташування м'язів, кровоносних судин і жиру, а потім сформували тканини у вигляді стейка, використовуючи 3D-біодрук - технологію створення об'ємних біологічних конструкцій за допомогою 3D-друку.

Дослідники підкреслили, що їхнє м'ясо з пробірки походить від справжнього, що відрізняє його від таких рослинних продуктів, як Beyond Meat.

"Покращуючи цю технологію, можна буде не тільки відтворити складні структури м'яса, але також внести тонкі коригування у жирові і м'язові компоненти", - сказав учасник проекту Мічія Мацусака.

Одного разу клієнти зможуть замовляти культивоване м'ясо з бажаною кількістю жиру, і така їжа буде адаптованою до їхніх смаків і проблем зі здоров'ям.

Японська преміальна яловичина вагю коштує понад 200 доларів за 500 грамів, а дорослі корови продаються за ціною більше 30 000 доларів. У 2019 експорт вагю з Японії приніс країні рекордний прибуток у 268 мільйонів доларів.

Стейки не вперше створюють за допомогою біопечаті. У лютому біоінженери Ізраїльського технологічного інституту Техніон створили стейк рібай з використанням справжніх клітин корови.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Не лише у Єфросиніної і Денисенко: у кого з відомих українок чоловіки служать у ЗСУ

Многие знаменитые женщины ждут своих мужчин с войны. Среди них – Маша Ефросинина, Наталка Денисенко, Маричка Падалко, Людмила Барбир

Павло Зібров показав мальовничі краєвиди з вершини "Батьківщини-Матері"

Павел Зибров побывал на вершине величественного монумента Родина-Мать. Он показал красивые виды Киева

Рано чи пізно ми всі воюватимемо: лідер гурту "Друга Ріка" розповів, чи варто мобілізувати артистів

Валерий Харчишин рассказал, что думает о мобилизации артистов. Музыкант активно помогает украинской армии