RU  UA

Дізнатися

Афганські жінки публікують фото в яскравому вбранні на знак протесту проти дрес-коду талібів

Традиційний жіночий одяг Афганістану не має нічого спільного з чорною паранджею

Афганські жінки запустили в соцмережах кампанію протесту проти суворого дрес-коду талібів, які наполягають на носінні паранджі та нікаба. Використовуючи хештеги #DoNotTouchMyClothes (Не чіпайте мій одяг) і #AfghanistanCulture (Культура Афганістану), активістки діляться фотографіями в яскравому традиційному вбранні.

Фото: https://twitter.com/spozhmey

Афганки розповідають, що чорна паранджа, нікаб або абаї, що приховують тіло й обличчя, ніколи не були традиційним жіночим одягом в їхній країні. Колишня професорка Американського університету в Афганістані Бахар Джалалі, яка запустила кампанію, опублікувала в Twiiter своє фото в зеленій сукні і закликала інших жінок ділитися знімками. Так активістка хоче показати світу "справжнє обличчя Афганістану".

Фото: https://twitter.com/RoxanaBahar1

"Чорний одяг, який ви бачили в засобах масової інформації на мітингах на підтримку талібів, не є нашою культурою, це не наша ідентичність, - сказала вона BBC. - У кожному регіоні Афганістану є свій традиційний одяг, але весь він має спільні елементи: багато кольорів, дзеркал і вишивки".

Фото: https://twitter.com/RoxanaBahar1

"Це наш автентичний афганський одяг. Афганські жінки носять барвисте і скромне вбрання. Чорна паранджа ніколи не була частиною афганської культури, - пише в Twitter Спожмай Мейсід, правозахисниця з США. - Протягом століть ми були ісламською країною, і наші бабусі скромно одягалися в свій традиційний одяг, а не в синю чадру або чорну арабську паранджу. Наш традиційний одяг уособлює нашу багату культуру і 5000-річну історію".

Фото: https://twitter.com/womensart1

"Наша культура не похмура, не чорно-біла - вона барвиста і в ній є краса, є мистецтво, є майстерність і є ідентичність, - заявила Ліма Халіма Ахмад, засновниця афганської асоціації Paywand, яка займається жіночими проблемами. - У жінок був вибір. Моя мати носила довгу накидку, а деякі жінки вважали за краще носити коротшу. Дрес-код не застосовувався до жінок. Афганські жінки не куталися в чорні покривала, коли навіть очей не видно".

Фото: https://twitter.com/lemaafzal

Фото: https://twitter.com/lemaafzal

Афганська журналістка Малалі Башир розповіла, що в її рідному селі паранджа ніколи не була нормою, і жінки носили яскраві традиційні сукні. "Літні жінки носили чорний головний убір, а молоді - барвисті шалі. Також жінки віталися з чоловіками, потискуючи руки", - пише вона.

Фото: https://twitter.com/Wida_Karim

Фото: https://twitter.com/Wida_Karim

Фото: https://twitter.com/BBCSanaSafi/

Фото: https://twitter.com/Peymasad/

Фото: https://twitter.com/bestdressedafg

Фото: https://twitter.com/DrFatimaKakkar

Фото: https://twitter.com/karimi_shafi/

Фото: https://twitter.com/BreshnaTahrik

Офіційні особи Талібану заявили, що жінки Афганістану зможуть вчитися і працювати відповідно до законів шаріату, але при цьому зобов'язані дотримуватися суворого дрес-коду. Після цього в Кабулі та інших містах все більше жінок стали виходити з дому в чадрі - чорному або синьому одязі, якийа повністю закриває їхнє тіло і обличчя.

Афганські жінки в Кабулі на мітингу на підтримку талібів Фото: EPA

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Євгенія Власова пояснила зникнення зі сцени на роки та заговорила про відновлення кар'єри

Евгения Власова рассказала, почему исчезла из шоу-бизнеса – певица заявила, что ей нужно было сделать паузу из-за обстоятельств в жизни

Ірина Сопонару вийшла заміж за свого коханого-іноземця: акторка показала зворушливі весільні кадри

Ирина Сопонару и ее избранник Рис поженились – актриса показала свадебные кадры – что известно о ее личной жизни

Рожевий манікюр на випускний: стильні дизайни у модному кольорі

Девушкам, которые готовятся к выпускному, следует выбрать нежные оттенки маникюра, которые ассоциируются с молодостью и свежестью. Розовый цвет маникюра может идеально дополнить ваш образ