Лайм

Обличчя єгипетських мумій вперше відтворили за допомогою генетичних даних

Так виглядали древні єгиптяни до того, як стали муміями

Генетики використали ДНК з муміфікованих останків і створили деталізовані тривимірні зображення облич трьох людей, які жили в Єгипті понад 2000 років тому, пише Live Science.

Фото: Parabon NanoLabs

Мумії, знайдені в околицях міста Абусир-ель-Мелек, були чоловіками у віці близько 25 років, які жили близько 2000 років тому. Їхні ДНК вперше секвенували у 2017 році в інституті Макса Планка (Німеччина), і тоді це стало першою в історії успішної реконструкцією генома єгипетської мумії.

Тепер вчені з Parabon NanoLabs в Рестоні (США) використали криміналістичне ДНК-фенотипування для створення тривимірних моделей облич мумій. Генетичні дані допомогли спрогнозувати їхні риси та інші фізичні характеристики. Зазвичай цю технологію застосовують для розкриття справ за участю більш сучасних невстановлених жертв, і її вперше використали для ДНК давніх людей.

Фото: Parabon NanoLabs

Генетичні маркери дозволяють точно визначити такі особливості, як колір шкіри і очей, тоді як інші риси встановлюють за фізичними рештками. Команда Parabon NanoLabs показала, що у чоловіків була смаглява шкіра з темними очима і волоссям, і що вони більше були схожі на сучасне середземноморське населення, ніж на населення сьогоднішнього Єгипту.

Дослідники вважають, що їхня робота може використовуватися в сучасній криміналістиці, щоб ідентифікувати більш нові рештки невідомих людей. Їхній метод вже допоміг розкрити 9 випадків.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз Макс Михайлюк - герой "Холостяка", який розповідав, що йому не дали стати пілотом F-16

Макс Михайлюк з дружиною Дашею Хлистун та двома дітьми живе в Канаді - чоловік говорив, що хотів стати пілотом f-16 в Україні

Опанував професію авіатехніка: соліст гурту NAHABA розповів про свою службу в Повітряних силах

Соліст гурту NAHABA Андрій Науменко півроку служить у Повітряних силах - виконавець розповів про навчання та професію, яку освоїв

Де і коли дивитися перший півфінал "Євробачення-2024": платформи в Україні

Перший півфінал Євробачення-2024 відбудеться 7 травня, початок о 22:00 - де можна подивитися та як проголосувати за фаворита