Лайм

Колишня секретарка нацистського концтабору намагалася втекти з будинку для літніх людей перед судом

96-річну підсудну затримали в Гамбурзі

Поліція затримала колишню секретарку нацистського концтабору після її невдалої втечі з будинку для літніх людей. 96-річна Ірмгард Фурхнер мала постати перед судом за співучасть у 11 тисячах вбивств, але не прийшла на слухання, після чого суддя видав ордер на її арешт, пише BBC.

Бараки табору Штуттгоф у квітні 1945 року Фото: Wikipedia

Підсудну затримали в Гамбурзі через кілька годин після того, як вона зникла з будинку для літніх людей у містечку Квікборн. У цей день їй належало з'явитися в суд у місті Ітцего, але тепер її доставлять туди під вартою. Суддя відклав розгляд справи до 19 жовтня.

"Це демонструє неймовірне презирство до верховенства закону і тих, хто вижив", - заявив Міжнародний комітет Освенцима у відповідь на втечу Фурхнер.

У 1943-45 роках жінка працювала секретаркою в офісі коменданта табору Штуттгоф недалеко від польського міста Гданськ, який тоді був окупований нацистською Німеччиною і відомий як Данциг. У Штуттгофы містилося 100 тис. чоловік, близько 65 тис. з яких померли.

Під час суду в 1954 році Ірмгард Фурхнер заявила, що нічого не знала про нацистські злочини в таборі, де людей вбивали газом, морили голодом, розстрілювали і вколювали смертельні ін'єкції.

Справа Фурхнер стане одним із останніх судових процесів над нацистами, оскільки в живих залишилося мало обвинувачених.

  • Також в Німеччині судитимуть 100-річного охоронця концтабору - лікарі визнали його придатним для слухання. Обвинувачений постане перед судом через 76 років після завершення Другої світової війни.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

У віці 79 років помер знаменитий британський актор, відомий за фільмами "Титанік" і "Володар перснів"

Британський актор Бернард Гілл помер у 79 років у колі родини - він зіграв у фільмах Титанік та Володар перснів - фільмографія знаменитості

Поділилися зворушливими привітаннями та показали родинні фото: як зірки відсвяткували Великдень-2024

Як українські знаменитості відсвяткували Великдень-2024 - Лілія Ребрик, Ольга Сумська, Злата Огнєвіч та інші показали фото

Відкриття "Євробачення-2024": представниці України з'явилися у символічних образах та нагадали про війну

Якою була поява alyona alyona і Jerry Heil на відкритті Євробачення-2024 - артистки показали образи з символізмом та принесли паску