Лайм

У Німеччині колишню секретарку концтабору судять у справі про вбивство 11000 людей

Ірмагард Фурхнер незадоволена, що на неї перекладають відповідальність за злочини високопоставлених нацистів

96-річна Ірмгард Фурхнер постала перед судом у Німеччині у справі про вбивство 11 тисяч ув'язнених концтабору Штуттгоф у 1943-45 роках. Трьома тижнями раніше вона намагалася сховатися від слідства і втекла з будинку для літніх людей, пише The Guardian.

Жінку судять як неповнолітню, оскільки на момент початку роботи в Штуттгофі їй було 18 років. У 1943 році Фурхнер приїхала до окупованої нацистами Польщі і працювала головною секретаркою коменданта табору Пауля Вернера Хоппе.

Фото: Christian Charisius / REUTERS

Півстоліття тому на суді Фурхнер стверджувала, що не знала про вбивства у концтаборі Штуттгоф, але сторона звинувачення наполягає на зворотному. Через руки секретарки проходили списки в'язнів, радіоповідомлення, накази коменданта Хоппе і його кореспонденція. Також вона не могла не помічати вбивства через відносно компактне планування табору, розташованого недалеко від Гданська, а по дорозі на роботу щодня бачила газову камеру, крематорій і шибениці.

Так, у Штуттгофе в'язнів розставляли на плацу нібито для вимірювання росту, після чого есесівці стріляли в них із оглядового майданчика. Згодом тіла обмивали зі шланга, вивозили і спалювали. Також в'язнів заганяли в камери, заповнені отруйним газом "Циклон Б". Помираючи, люди кричали від болю, і цей шум розносився по всьому табору.

Бараки ув'язнених у таборі Штуттгоф Фото: Wikipedia

Сама Фурхнер відмовилася відповідати на питання суду і обмежилася підтвердженням свого імені і адреси. Її адвокат Вольфганг Молькентін сказав, що підсудна "не заперечує Голокост", але незадоволена, що до неї ставляться так само, як до високопоставлених нацистів, перекладаючи на неї провину за вбивства.

Суд над Ірмагард Фурхнер знімають на відео в історичних цілях, оскільки він є одним з останніх кримінальних процесів, пов'язаних зі злочинами нацистської епохи. Планується, що він буде тривати протягом наступних кількох місяців. За рекомендацією лікаря засідання обмежені приблизно на дві години в день.

Фото: Christian Charisius / REUTERS

  • Також у цей час в Бранденбурзі судять колишнього охоронця концтабору Заксенхаузен під Берліном. 100-річного чоловіка звинувачують у співучасті в стратах із застосуванням отруйного газу.
  • Звинувачення проти Ірмагард Фурхнер і Йозефа Ф. порушили після судового процесу над Джоном (Іваном) Дем'янюком - колишнім охоронцем концтабору Собібор, якого в 2011 році засудили за пособництво у вбивстві 28 000 чоловік.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Представниці України на "Євробаченні-2024" провели другу репетицію в Мальме: фото

Україна провела другу репетицію на сцені "Євробачення-2024" - як виступили alyona alyona і Jerry Heil

Таню Муіньо – постановниця номера alyona alyona і Jerry Heil на "Євробаченні-2024": що кажуть артистки

Таню Муіньо, яка співпрацює зі світовими зірками, є постановницею номера alyona alyona і Jerry Heil для Євробачення-2024

Актор Юрій Феліпенко поділився, як проходять його військові навчання у батальйоні "Ахіллес"

Актор Юрій Феліпенко висловився про навчання в підрозділі Ахіллес та сталення до акторської професії після мобілізації