Лайм

Netflix випустив серіал про українця Івана Дем'янюка: ось його історія, за якою стежили мільйони

Дем'янюк був засуджений до смертної кари в Ізраїлі і двічі позбавлений громадянства США. Розповідаємо, в чому його звинувачували

4 листопада на Netflix вийшов документальний серіал "Диявол по сусідству", присвячений Джону (Івану) Дем'янюку - натуралізованому американцеві українського походження і колишньому солдату Червоної Армії, який під час Другої світової війни потрапив у полон до німців і став охоронцем у нацистських таборах смерті. Розповідаємо, чому історія Дем'янюка привернула увагу продюсерів Netflix через 8 років після його смерті.

Що відомо про життя і злочини Івана Дем'янюка

Іван Дем'янюк народився в селі Дубові Махаринці Вінницької області в 1920 році, в 1941 році був мобілізований до Червоної Армії, а рік по тому, обороняючи Крим, потрапив в полон до нацистів. Обвинувачі Дем'янюка кажуть, що він добровільно зголосився стати помічником Вермахту і навчався як охоронець таборів смерті. Стверджується, що з березня по вересень 1943 року він служив охоронцем у Собіборі, де сприяв вбивству 28 тисяч осіб.

Після закінчення Другої світової війни Дем'янюк деякий час жив в Баварії, після чого в 1952 році емігрував в США, отримав американське громадянство, змінив ім'я на англійське "Джон" і оселився в Клівленді. Аж до 1975 року він вів мирне життя автомеханіка, але все змінилося, коли український журналіст і колишній член Комуністичної партії США Майкл Ханусяк надав Службі імміграції список натуралізованих етнічних українців, підозрюваних у співпраці з нацистами. Ім'я Дем'янюка, а також передбачувана копія його посвідчення, виданого нацистами, опинилися в цьому списку.

У 1981 році суд штату Огайо ухвалив, що Дем'янюк справді є військовим злочинцем, і позбавив його громадянства. Ізраїльська поліція, діючи за порадою імміграційної служби США, зв'язалася з кількома в'язнями табору Треблінка, які впізнали в фотографіях Дем'янюка "Івана Грозного" - наглядача-садиста, що жорстоко катував євреїв.

У 1986 році Дем'янюка екстрадували до Ізраїлю. Гучний розгляд справи тривав два роки, після чого Джона визнали винним у військових злочинах і засудили до смертної кари через повішення.

Справу Дем'янюка відновили в 1993 році, коли 37 колишніх охоронців і робітників Треблінки дали свідчення, що Дем'янюк не є "їхньою людиною". Замість цього свідоцтва вказували на іншого українця, Івана Марченко. Верховний суд Ізраїлю встановив, що, хоча Дем'янюк і служив охоронцем в трьох концентраційних таборах, насправді він не був "Іваном Грозним". Так його засудження і смертний вирок були скасовані.

Звільнений Дем'янюк повернувся в США, і в 1998 році відновив своє громадянство. Однак наступного року нові докази спонукали Міністерство юстиції США відновити справу: в архівах таборів Собібор, Майданек і Флоссенбюрг знайшли документи, що підтверджують його роботу охоронцем. У 2002-му громадянство Дем'янюка знову анулювали, але не стали депортувати з США, оскільки жодна країна, включаючи Україну, не була готова його прийняти.

У березні 2009 року, після тривалого періоду дипломатичних суперечок, 89-річного Дем'янюка екстрадували до Німеччини, де німецький суд звинуватив його в співучасті в 27 900 вбивствах в таборі Собібор. Розгляд тривав 18 місяців, після чого Джона засудили до тюремного ув'язнення терміном на п'ять років. Зусиллями адвокатів він був звільнений і чекав апеляції в місцевому будинку престарілих.

Далеко від дому та сім'ї, позбавлений громадянства, Дем'янюк помер у віці 91 року в березні 2012-го. Юридично він був вільною людиною, оскільки суд вищої інстанції не встиг винести вердикт після подачі апеляції.

Про що розповідає документальний серіал "Диявол по сусідству"

"Диявол по сусідству" доповнив довгий список детективних документальних серіалів Netflix. У їх числі - "Створюючи вбивцю" (2015), "Злий геній" (2018) і "Дика дика країна" (2018). Ці проекти мають солідну фанатську базу, тому продюсери не дуже ризикували, запускаючи серіал про безпрецедентний судовий процес, що розтягся на кілька країн і десятиліть.

Режисери Деніел Сіван і Йоссі Блох підготували історію, у якій, крім самого судового розгляду, підіймаються питання, що до сих пір не мають однозначної відповіді. Як КДБ впливало на хід справи Дем'янюка? Чи був він горезвісним Іваном Грозним, або просто став "цапом-відбувайлом"?

Серіал Netflix також розкриває роль адвокатів Дем'янюка, які захищали його спочатку в США, а потім в Ізраїлі. Марк О'Коннор і Йорам Шефтель розповіли про свій досвід захисту людини, якого в той час вважали дияволом у плоті. Вони розповіли про те, що змусило їх засумніватися в особистості "Івана Грозного", і архівні відеозаписи дають глядачеві можливість подивитися на процес їхніми очима.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Lime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї