Лайм

Робота-художника затримали в Єгипті за підозрою в шпигунстві - митників насторожили його очі

Ai-Da не пропускали на виставку протягом 10 днів

Людиноподібний робот-художник Ai-Da десять днів провів на єгипетській митниці. Розумна машина мала представити свої роботи біля Великої піраміди в Гізі, але митники запідозрили, що вона є частиною шпигунської змови, пише The Guardian.

Фото: Getty Images

Над звільненням Ai-Da довелося попрацювати британському послу в Єгипті. Вирішити проблему вдалося всього за кілька годин до початку першої в історії виставки сучасного мистецтва поруч із пірамідою.

"Це дійсно стрес, - сказав оператор робота Ейдан Меллер. - Спочатку прикордонники затримали Ai-Da через те, що у неї був модем, а потім через те, що у неї в очах були фотоапарати. Камери вона використовує для малювання і розфарбовування. Я можу відмовитися від модемів, але я не можу виколоти їй очі".

Робота-художника, названого на честь математика Ади Лавлейс, створила команда програмістів, робототехніків, мистецтвознавців і психологів. Багатомільйонний проект завершили у 2019 році, після чого продовжують оновлювати у міру вдосконалення штучного інтелекту. Раніше роботи Ai-Da, включно з її першим автопортретом, виставляли в Музеї дизайну і Музеї Вікторії та Альберта в Лондоні.

"Вона робот-художник, вона не шпигунка. Люди бояться роботів, я це розумію. Але вся ситуація іронічна, бо метою Ai-Da було попередити світ про зловживання технологіями, - каже Меллер. - Ми прекрасно розуміємо, що вигадки з книг "1984" і "Чудовий новий світ" стали реальністю. ШІ стрімко розвивається. Вперше десятки тисяч випускників отримають ступінь в області машинного навчання. Суперкомп'ютер може використовувати величезні обсяги даних і обробляти незвичайні алгоритми. Ми прогнозуємо, що до 2025 року у технологіях відбудуться великі потрясіння, і Ai-Da намагається використовувати мистецтво, щоб привернути до цього увагу".

Виставка Forever Is Now в Каїрі триватиме до 7 листопада. Крім картин робота, на ній будуть представлені роботи провідних єгипетських і зарубіжних сучасних художників.

  • Раніше Ілон Маск анонсував випуск "дружнього" робота-гуманоїда - він зможе виконувати "нудні справи". Перший прототип планують представити вже в 2022 році.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Пісні, які підкорили "Євробачення-2024": відео найкращих виступів

У Мальме відбувся фінал Євробачення 2024 - якими були найкращі виступи артистів - хто потрапив у топ-7 - відео

Оцінки для України на "Євробаченні-2024": як голосували журі та шанувальники

alyona alyona і Jerry Heil посіли 3 місце на Євробаченні 2024 за результатами суддівського та глядацького голосування - таблиця

Що відомо про переможця "Євробачення-2024" Nemo, який ідентифікує себе як небінарну особу

Немо Меттлер зі Швейцарії виграв Євробачення 2024 - що відомо про життя та кар'єру музиканта, який позиціонує себе як небінарна особа