Лайм

Сонячна буря підказала вченим, коли вікінги відкрили Америку

Скандинавские мореходы пересекли Атлантику за 471 год до Колумба

Рівно 1000 років тому і за 471 рік до подорожі Колумба вікінги досягли берегів Північної Америки і побудували там перше поселення. Підтвердити це допоміг новий метод датування, який використовує сонячні бурі в якості орієнтира, пише The Guardian.

Картина Ганса Даля "Лейф Еріксон відкриває Америку" (1849-1937) Фото: Wikipedia

Досі залишалося неясним, коли вікінги перетнули океан і побудували на канадському острові Ньюфаундленд дерев'яні будівлі, знайдені археологами у 1960 році. Звичайне радіовуглецеве датування виявилося занадто неточним, і показувало, що поселення могли побудувати в кінці XI століття.

Новий метод спирається на сонячні бурі, які створюють у річних кільцях дерев виразний радіовуглецевий слід. Було відомо, що в 992 році нашої ери сталася сильна сонячна буря - Сонце викинуло високоенергетичні космічні промені і відзначило дерева по всьому світу. Вчені досліджували шматки дерева від трьох різних будівель і виявили, що після сонячної бурі на кожному з них утворилося ще 29 річних кілець. Це означає, що дерева були зрубані у 1021 році - рівно 1000 років тому.

Команда Гронінгенського університету (Нідерланди) впевнені, що деревину зрубали не корінні американці, тому що у них не було металевих лез, сліди яких знайдені в поселенні.

"Ці північні європейці заслуговують великої похвали за те, що стали першими людьми, котрі перетнули Атлантику, - сказав геолог Майкл Ді, який керував дослідженням. - Багато археологів вважають, що основною мотивацією для пошуку нових територій була нестача джерел деревини. Прийнято вважати, що вікінги поїхали з Гренландії, де деревина, придатна для будівництва, зустрічається вкрай рідко".

Вікінги володіли винятковими навичками побудови човнів і мореплавання. Вони багато подорожували Європою і заснували поселення в Ісландії і Гренландії. Ісландські саги також описують присутність вікінгів в Америці. Записані століття по тому, вони розповідають про вождя на ім'я Лейф Еріксон і поселення під назвою Вінланд, а також взаємодії з місцевими народами, включаючи захоплення поневолених людей.

  • Нирець знайшов біля берегів Ізраїлю 900-річний меч хрестоносця. Метрове лезо було повністю покрите морськими організмами, і від цього виглядало ще більш фантастично.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Представниці України на "Євробаченні-2024" провели другу репетицію в Мальме: фото

Україна провела другу репетицію на сцені "Євробачення-2024" - як виступили alyona alyona і Jerry Heil

Таню Муіньо – постановниця номера alyona alyona і Jerry Heil на "Євробаченні-2024": що кажуть артистки

Таню Муіньо, яка співпрацює зі світовими зірками, є постановницею номера alyona alyona і Jerry Heil для Євробачення-2024

Актор Юрій Феліпенко поділився, як проходять його військові навчання у батальйоні "Ахіллес"

Актор Юрій Феліпенко висловився про навчання в підрозділі Ахіллес та сталення до акторської професії після мобілізації